7 °C Budapest
Close-up of Hands Counting Gold Coins.

Döntött az MNB: újfajta pénzérmék kerülhetnek kibocsátásra

2023. június 1. 15:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tematikákra vonatkozó nyilvános konzultáció eredményét figyelembe véve, összeállította a 2024. évi emlékérme-kibocsátási programját. Jövőre összesen tizenöt témában 27 emlékérme kibocsátását tervezi a jegybank, nyolc korábban megkezdett sorozat folytatásával. Három arany, kilenc ezüst, és négy önálló színesfém emlékérme szerepel a programban. Az értékközvetítő szerepük minél szélesebb körű érvényesülése érdekében – a korábbi évek gyakorlatát folytatva – a nemesfém emlékérmék színesfém változata is kibocsátásra kerül.

A nyilvános konzultáció keretében beérkezett hozzászólások és ajánlások alapján alakította ki az MNB a 2024. évi emlékérme-kibocsátási programját, mely részeként várhatóan tizenöt tematikában 27 emlékérme jelenik meg, és nyolc korábban megkezdett, népszerű emlékérme-sorozat folytatódik.

A „Középkori magyar aranyforintok” elnevezésű sorozat – a történeti hűség jegyében – V. László aranyforintja tematikában gazdagodik új érmékkel, köztük az év legértékesebb arany érméjével. Az Árpád-házi magyar szenteket felvonultató arany emlékérme-sorozat új tagja Árpád-házi Szent Kinga előtt tiszteleg.

Az ezüst emlékérme-sorozatok közül a hazai vármegyéket és vármegyeszékhelyeket ismertető, a standardnél nagyobb átmérőjű ezüst emlékérme-sorozat bővül a betűrendet követve a Baranya vármegye, Pécs tematikával. A különleges, ovális alakú, 2012-ben indult „Magyar származású Nobel-díjasok” sorozat részeként további két tudós, Dr. Oláh György kémikus és Dr. Herskó Ferenc orvos, biokémikus tiszteletére bocsát ki az MNB ezüst emlékérmét.

Emellett olyan népszerű színesfém sorozatok is folytatódnak egy-egy elemmel, mint a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, a magyar népmesék rajzfilmsorozatot, valamint a nemzeti emlékhelyeket bemutató érmesorok. Ezúttal újra egy pásztorkutya, a Kuvasz kerül emlékérmére. A szorgalmas és a rest leány meséje ihleti a mesés sorozat 4. elemét, illetve az ország legősibb nemzeti emlékhelye, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évfordulóját ünneplő ezeréves Pannonhalmi Főapátság tiszteletére jelenik meg emlékérme, a sorozatra jellemző paraméterekkel.

A színesfém sorozatok közül is kitűnik hatszögletű alakjával a Nemzeti Hauszmann Programot bemutató sorozat, mely részeként a Főőrség épülete kerül emlékérmére.

A jövő évi kibocsátási programban történelmi évforduló is helyet kapott, így ezüst emlékérme jelenik meg gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175. évfordulója alkalmából, melyet 52,50 mm-es átmérője mellett 13 szögletű belső pereme tesz különlegessé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jegybank az alapítása centenáriumára szintén egyedi kialakítású érmével készül. A jubileumi ezüst érmén aranyozott inlay réteg helyezi a központba a Magyar Nemzeti Bankot.

A különleges formájú érmék sorát színesítik a legeredményesebb magyar versenyló, Kincsem születésének 150. évfordulója alkalmából megjelenő téglalap alakú emlékérmék is.

Az MNB ezüst emlékérme kibocsátásával tiszteleg továbbá a nyilas rémuralom alatt közel száz zsidó életét megmentő Salkaházi Sára apáca előtt, születésének 125. és halálának 80. évfordulója alkalmából.

Emellett olyan világméretű sportesemények tiszteletére is megjelenik emlékérme, mint a jövőre megrendezésre kerülő XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok, illetve a tervek szerint azt a külpolitikai jelentőségű aktualitást is emlékérmén örökíti meg a jegybank, hogy hazánk tölti be 2024-ben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm