Florence, Italy - March 15, 2013: Close up of the major european cover newspapers the day after and two day after the Pope election. The new pope elected on 13 March 2013 is Jorge Mario Bergoglio called Pope Francesco 1st. The newspapers on the picture are the most important like, Le figaro, The daily telegraph, El pais. Monochrome image.

Ezt biztosan sokan nem sejtik Ferenc pápával kapcsolatban: ilyen ember ül Szent Péter trónján

2023. április 26. 20:02

Ferenc pápa 2023. április 28-30. között apostoli látogatást tesz Magyarországon. A katolikus egyház feje 2013-as megválasztása óta először látogat el második alkalommal egy országba, hazánkban először 2021. szeptember 12-én járt, amikor a budapesti Hősök terén az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjét koncelebrálta. Az MTVA Sajtóarchívumának anyagát közöljük Ferenc pápa életéről, illetve Olaszországon kívüli útjairól 2013. március 13-i megválasztása óta.

A Vatikán Állam feje és a római katolikus egyház vezetője Jorge Mario Bergoglio néven született 1936. december 17-én Buenos Airesben, olasz bevándorló munkáscsalád első gyermekeként. Vegyésztechnikusként dolgozott, amikor egy templom mellett elhaladva betért gyónni, s megkapta elhivatását a papi pályára. Huszonegy évesen tüdőgyulladást kapott, életét csak fél tüdejének eltávolításával tudták megmenteni, s fel kellett adnia álmát, hogy Japánban legyen misszionárius.

A szeminárium elvégzése után, 1958 márciusában lett novícius a jezsuita rendben, első fogadalmát 1960-ban tette le. Filozófiai és teológiai doktorátusának megszerzése után, 1969-ben szentelték pappá, s 1973-ban kötelezte el magát végképp, amikor letette a jezsuiták negyedik fogadalmát. 1973-tól hat évig a rend tartományfőnöke, 1980-tól annak a szemináriumnak a rektora volt, amelyben végzett, doktori értekezését Németországban készítette el. 1992-ben lett Buenos Aires segédpüspöke, majd 1998-ban érseke. A válságok sújtotta országban népszerűvé tette, hogy főpapként sem volt autója és nem költözött be a fényűző érseki rezidenciába, a politikai vezetés gyakran tekintette riválisának.

Szent II. János Pál pápa 2001-ben bíborossá nevezte ki, 2005-től az argentin püspöki konferencia elnöke volt. A lengyel pápa halála utáni konklávén, 2005-ben ő volt a német Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa legnagyobb vetélytársa. Miután Benedek 2013 februárjában előrehaladott korára hivatkozva váratlanul lemondott, a konklávé március 13-án már a második fordulóban az argentin bíborost választotta meg a katolikus egyház fejének.

Személyében olyan ember került Szent Péter trónjára, aki hidat jelent a harmadik világhoz, ahol ma már a katolikusok többsége él. Jezsuitaként egy nemzetek fölötti közösség tagja, érintetlen volt az egyházat megrázó botrányokban, intelligenciáját, szerénységét és lelkipásztori munkáját mindenki tisztelte. A pápa inkább konzervatív teológiai nézeteket vall, küzd a társadalmi igazságtalanságok ellen. A Latin-Amerikában született felszabadítási teológiától (amely szerint az egyháznak Jézus tanítását követve politikailag is a szegények oldalára kell állnia) távolságot tartott, közel áll az Olaszországból útnak indult Comunione e Liberazione lelkiségi mozgalomhoz.

Ferenc pápa szorgalmazza a szegényekkel, a betegekkel, elesettekkel való találkozást, többször kiállt a hazájukat elhagyni kényszerültek mellett, a nemzetközi politikában és a vallásközi kapcsolatokban is hídépítésre törekszik, többek között közvetített az Egyesült Államok és Kuba közötti diplomáciai kapcsolatok 2015-ös újrafelvételében.

2016. február 12-én, egy évezreddel az 1054-es nagy egyházszakadás után első katolikus egyházfőként találkozott az orosz ortodox egyház fejével, Kirill pátriárkával, 2021-ben első pápaként tett apostoli látogatást a síita muszlim többségű Irakban. 2019. június 1-jén ugyancsak első pápaként látogatott Erdélybe, Csíksomlyón találkozott a romániai katolikusok többségét alkotó magyar hívőkkel. Tavaly kanadai "bűnbánati zarándoklatán" ismét bocsánatot kért a katolikus egyháznak a bentlakásos iskolákban élő őslakosok tragédiájában játszott szerepéért. Idén márciusban, pápává választásának tizedik évfordulóján a békéért fohászkodott, kiemelve a szíriai és az orosz-ukrán háborút, utóbbit többször elítélte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Vatikánban is mélyreható reformokat indított el. Létrehozta a bíborosi tanácsot, átszervezte a Szentszék gazdasági-pénzügyi működését, korrupció-ellenes intézkedéseket vezetett be a vatikáni hivatalokban. Rendeletet hozott a 75. életévüket betöltő püspökök kötelező nyugdíjazásáról, modernizálta a vatikáni büntetőtörvénykönyvet, lehetővé tette, hogy egyes esetekben magas rangú egyházi személyek fölött világi bíróság ítélkezhessen, szigorította a fellépést a kiskorúakat molesztáló, csalásokat elkövető vagy nők pappá szentelésével próbálkozó egyházi személyekkel szemben.

A pápa több szentet kanonizált, mint elődei 400 év alatt, s egyszerre emelte két elődjét, XXIII. Jánost és II. János Pált a szentek sorába.

A pápáról számos könyvet írtak és több film született róla, Wim Wenders 2018-ban készített dokumentumfilmet, a 2019-ben bemutatott A két pápa című film Ferenc pápa és XIV. Benedek pápa kapcsolatát igyekszik bemutatni, a 2020-as Francesco című dokumentumfilm pápaságát interjúkon keresztül mutatja be. Tavaly jelent meg legújabb könyve Háború ellen - Bátorság a béke építéséhez címmel.
A pápa aktívan használja a 21. századi média eszközeit, a közösségi médiában több millió követője van. Szereti a focit, a tangózenét, a spanyolon kívül beszél olaszul, angolul, franciául és németül. Térdproblémái miatt tavaly kerekesszékben jelen meg a nyilvánosság előtt, s nem zárta ki lemondását, ha időskori fáradtsága miatt már nem lenne képes tisztán látni.

Ferenc pápa külföldi útjai

Ferenc pápa 2013 óta 40 külföldi utat tett (a magyarországi a 41.), három enciklikát és öt apostoli buzdítást adott ki. 2014-ben és 2019-ben rendkívüli, 2015-ben és 2021-ben rendes püspöki szinódust hívott össze, utóbbi a jelenkor kihívásaival, problémáival foglalkozik, kontinentális szakasza 2023 tavaszán zárul le. Az MTVA Sajtóarchívumának összeállítása Ferenc pápa Olaszországon kívüli útjairól 2013. március 13-i megválasztása óta:

  1. 2013. július 22-29. BRAZÍLIA: Apostoli látogatás Rio de Janeiróban a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából.
  2. 2014. május 24-26. JORDÁNIA, PALESZTINA, IZRAEL: Szentföldi zarándoklat Szent VI. Pál pápa és I. Athénagorasz konstantinápolyi pátriárka 1964-es történelmi találkozójának ötvenedik évfordulóján. A jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában közös imán vett részt I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával.
  3. 2014. augusztus 13-18. DÉL-KOREA: Apostoli vizit a VI. Ázsiai Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából Dél-Koreában, ahol huszonöt éve nem járt katolikus egyházfő.
  4. 2014. szeptember 21. ALBÁNIA: A pápa első európai apostoli útja.
  5. 2014. november 25. STRASBOURG: A pápa az európai intézményeket kereste fel, személyében huszonöt év után mondott ismét beszédet a katolikus egyház feje az Európai Parlament plenáris ülésén, majd találkozott az Európa Tanács vezetőivel.
  6. 2014. november 28-30. TÖRÖKORSZÁG: A konstantinápolyi egyház védőszentje, Szent András ünnepén Isztambulban tett apostoli látogatásán együtt imádkozott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával.
  7. 2015. január 12-19. SRÍ LANKA, FÜLÖP-SZIGETEK: Ázsiai apostoli látogatás.
  8. 2015. június 6. BOSZNIA-HERCEGOVINA: A katolikus egyházfő apostoli vizitjén Szarajevóban a békét hirdette.
  9. 2015. július 5-13. DÉL-AMERIKA: Apostoli látogatás Ecuadorban (július 5-7.), Bolíviában (július 8-10.) és Paraguayban (július 11-13.).
  10. 2015. szeptember 19-28. KUBA, EGYESÜLT ÁLLAMOK, ENSZ: A pápa kubai apostoli látogatásán (szeptember 19-22.) Raúl Castro elnökkel tárgyalt és felkereste Fidel Castrót, a kubai forradalom vezetőjét. Egyesült államokbeli látogatásán (szeptember 23-28.) 24-én első katolikus egyházfőként mondott beszédet a washingtoni Kongresszus két háza előtt, 25-én New Yorkban felszólalt az ENSZ fenntarthatósági csúcstalálkozóján, 26-án Philadelphiában részt vett a családok világtalálkozóján.
  11. 2015. november 25-30. AFRIKA: A földrészen tett első apostoli látogatásán Kenyát (november 25-27.), Ugandát (november 28.) és a Közép-afrikai Köztársaságot (november 29-30.) kereste fel.
  12. 2016. február 12-18. MEXIKÓ: Apostoli látogatása előtt február 12-én Kubában, a havannai repülőtéren találkozott tartott Kirill orosz pátriárkával, az 1054-es nagy egyházszakadás óta először találkozott az orosz ortodox és a katolikus egyház feje.
  13. 2016. április 16. GÖRÖGORSZÁG: I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával és Ieronimosz athéni ortodox érsekkel Leszbosz szigetén egy menekülttáborban a migráció áldozataiért imádkozott.
  14. 2016. június 24-26. ÖRMÉNYORSZÁG: Apostoli látogatás a kaukázusi országban, ahol a világon elsőként tették államvallássá a kereszténységet.
  15. 2016. július 27-31. LENGYELORSZÁG: Első közép-európai apostoli látogatása során Krakkóban részt vett a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, felkereste az egykori auschwitzi haláltábort és a legismertebb lengyel zarándokhelyet, Czestochowát.
  16. 2016. szeptember 30-október 2. GEORGIA, AZERBAJDZSÁN: Apostoli látogatása során járt Metekhiben, a georgiai ortodox egyház székhelyén, a muszlim többségű Azerbajdzsánban egy mecsetet is felkeresett.
  17. 2016. október 31-november 1. SVÉDORSZÁG: Apostoli látogatásán részt vett a reformáció 500. évfordulóján meghirdetett emlékév katolikus-evangélikus megnyitóján Lund városában, személyében csaknem harminc év után járt ismét a katolikus egyház feje Svédországban.
  18. 2017. április 28-29. EGYIPTOM: Apostoli látogatás a keresztény és a muszlim vallás között folytatandó párbeszéd jegyében.
  19. 2017. május 12-13. PORTUGÁLIA: A fátimai Szűz Mária-jelenések századik évfordulóján a kegyhelyen szentté avatott a jelenések három pásztorgyermek tanúja közül kettőt.
  20. 2017. szeptember 6-11. KOLUMBIA: Apostoli látogatásán felkereste Villavicencio városát is, amely a legtöbbet szenvedett a FARC gerillaszervezet és a kormány közötti fél évszázados fegyveres konfliktusban. (A Vatikánnak döntő szerepe volt abban, hogy a két fél 2016-ban békemegállapodást írt alá.)
  21. 2017. november 26-december 2. MIANMAR, BANGLADES: Apostoli látogatás a buddhista többségű Mianmarban (ahol először járt katolikus egyházfő) és a világ negyedik legnépesebb muszlim államában.
  22. 2018. január 16-22. CHILE, PERU: Apostoli látogatás Dél-Amerikában.
  23. 2018. június 21. SVÁJC: Genfben részt vett az Egyházak Világtanácsa (WCC) megalakulásának hetvenedik évfordulóján tartott ünnepségen.
  24. 2018. augusztus 25-26. ÍRORSZÁG: Apostoli látogatásán részt vett a katolikus családok IX., dublini világtalálkozóján, személyében 39 év után kereste fel újra a szigetországot a katolikus egyház feje.
  25. 2018. szeptember 22-25. - BALTIKUM: Apostoli körút Litvániában (szeptember 22-23.), Lettországban (szeptember 24.) és Észtországban (szeptember 25.) a három balti állam függetlensége kikiáltásának századik évfordulóján.
  26. 2019. január 24-28. - PANAMA: Apostoli látogatásán részt vett a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó eseményein.
  27. 2019. február 3-5. - EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK: Személyében először járt katolikus egyházfő az iszlám vallás szülőhelyének számító Arab-félszigeten, Abu-Dzabiban részt vett egy vallásközi konferencián is.
  28. 2019. március 30-31. - MAROKKÓ: Szent II. János Pál pápa után második katolikus egyházfőként látogatott a többségében muszlim észak-afrikai országba.
  29. 2019. május 5-7. - BULGÁRIA, ÉSZAK-MACEDÓNIA: Bulgáriai látogatásán (május 5-6.) találkozott a mintegy 80 ezres katolikus közösség tagjaival, május 7-én személyében első alkalommal látogatott katolikus egyházfő Észak-Macedóniába.
  30. 2019. május 31-június 2. - ROMÁNIA: Pasztorális és ökumenikus jellegű apostoli látogatása során személyében első alkalommal járt Erdélyben pápa. Június 1-jén Csíksomlyón százezres tömeg előtt mutatott be szabadtéri szentmisét, másnap Balázsfalván hét vértanú román görög katolikus püspököt avatott boldoggá, és felkereste a helyi roma közösséget.
  31. 2019. szeptember 4-10. - AFRIKA: Apostoli látogatás Mozambikban (szeptember 4-6.), Madagaszkáron (szeptember 7-8.) és Mauritiuson (szeptember 9-10.).
  32. 2019. november 19-26. - THAIFÖLD, JAPÁN: Thaiföldi látogatásának (november 19-22.) célja a kicsiny katolikus közösség erősítése, a vallási toleranciára buzdítás volt. Személyében 38 év után látogatott ismét katolikus egyházfő Japánba (november 23-26.), ahol Nagaszakiban és Hirosimában az atomfegyverek leszerelését sürgette.
  33. 2021. március 5-8. - IRAK: Személyében első alkalommal járt katolikus egyházfő Irakban, egyben pápa többségében síita muszlimok lakta országban. Apostoli látogatása során vallásközi találkozón vett részt Ur városában, és Nedzsefben találkozott a legbefolyásosabb iraki síita vallási vezetővel, Ali asz-Szisztáni nagyajatollahhal.
  34. 2021. szeptember 12-15. - MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA: Szeptember 12-én Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus utolsó napján a zárómisét koncelebrálta a Hősök terén, előtte találkozott a legfőbb állami vezetőkkel, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a zsidó közösségek képviselőivel. Szlovákiában (szeptember 12-15.) Pozsony után ellátogatott Eperjesre és Kassára, 15-én a Szlovákia védőszentjeként tisztelt Fájdalmas Szűzanya sasvári (Sastín) pálos rendi kegyhelyén mutatott be zárómisét.
  35. 2021. december 2-6. - CIPRUS, GÖRÖGORSZÁG: Pasztorációs útja során találkozott a helyi ortodox egyház vezetőjével, II. Kriszosztomosszal és Jeromos érsekkel, a görög autokefál egyház vezetőjével, Leszbosz szigetén menedékkérőkkel találkozott.
  36. 2022. április 2-3. - MÁLTA: 2020 májusáról elhalasztott útjának középpontjában a menekültek és migránsok helyzete állt, s az ukrajnai háború befejezéséért is imádkozott.
  37. 2022. július 24-30. - KANADA: "Bűnbánati zarándoklata" során a három fő őslakos csoport, a First Nations, a Métis és az Inuit (eszkimó) képviselői előtt hivatalosan is bocsánatot kért a katolikus egyháznak a kanadai állam egykori asszimilációs politikájában játszott szerepe miatt, Nunavut terület fővárosában, Iqualuitban az inuit közösség vezetőivel is találkozott.
  38. 2022. szeptember 13-15. - KAZAHSZTÁN: Nur-Szultanban részt vett a hetedik alkalommal megrendezett Világvallások Kongresszusán és találkozott az orosz ortodox egyház képviselőivel.
  39. 2022. november 3-6. - BAHREIN: Részt vett a Bahreini Fórum a Párbeszédért: Kelet és Nyugat az Emberi Együttélésért elnevezésű nemzetközi vallásközi konferencián, személyében első alkalommal látogatott katolikus egyházfő a kis öbölmenti muszlim királyságba.
  40. 2023. január 31-február 4. - KONGÓI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG/DÉL-SZUDÁN: 2022 nyarára tervezett, de térdproblémái miatt elhalasztott kongói útján (január 31-február 3.) egymilliós tömeg előtt tartott kinshasai miséjén a fegyveres konfliktus lezárása érdekében kölcsönös megbocsátásra buzdított, kelet-kongói látogatása a biztonsági helyzet miatt elmaradt. Személyében első ízben járt pápa Dél-Szudánban (február 3-4.), a világ legfiatalabb országában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm