18 °C Budapest
Ilyen árverés is ritkán van Magyarországon: méregdrága festmények találnak gazdára

Ilyen árverés is ritkán van Magyarországon: méregdrága festmények találnak gazdára

2023. április 11. 16:28

A világ leghíresebb magyar absztrakt festője, Hantaï Simon egyik nagyméretű festménye lesz a Virág Judit Galéria tavaszi árverés-sorozatának sztárja. A 12. Háború utáni és kortárs művek aukcióján emellett főszerep jut olyan neves alkotóknak is, mint például Keserü Ilona, Fajó János, Kassák Lajos, Lakner László. A szezonnyitó aukció teljes anyagát április 11-22. között bárki ingyenesen megtekintheti a belvárosi galériában.

A Virág Judit Galéria április 23-án a Kongresszusi Központban, 25-én pedig a galéria falai között rendezi tavaszi kortárs árveréseit. Különleges anyag ez a mostani: habár az alkotók mindegyike jól ismert, a közelgő árverésen szereplő alkotásaik csak ritkán kerülnek a műgyűjtők látóterébe.

Hantaï Simon, a leghíresebb magyar absztrakt festő feltűnése igazi nóvum a hazai műkincspiacon. A művész iránti hatalmas nemzetközi érdeklődést jól jelzi, hogy 2016-ban 4 millió euróért, vagyis több mint 1,4 milliárd forintért kelt el az egyik festménye a Sotheby’s párizsi aukcióján.

Keserü Ilona Közelítés emléke című képe egy különleges reprezentációja a művész egyik legizgalmasabb korszakának, kikiáltási ára 6 millió forint. Keserü egy másik festménye is új tulajdonosát keresi 13 millió forintos induló árról – a Felszálló hangzat című képen vízszintes színsávok adnak hátteret a felfelé haladó két színfolt-csoportnak, amelyek − a mű címéből kiindulva − zenei akkordokként is értelmezhetők.

Fajó János Piskóták III. című, örömöt sugárzó, lüktető hatású képe a művész egyik első festménye, amelyen az ikonikussá vált, babapiskóta formát használta. A nagyméretű, múzeumi rangú kép 10 millió forintos kikiáltási árról indul. Érdekesség, hogy Fajó egy „piskótás” térplasztikával is szerepel a tavaszi aukción.

Kassák Lajos Kompozíció No.3. című képe 1960-an született. Zsúfolt színvilágával hidat képez az európai konstruktivizmus és a magyar táj- és atmoszféra festők között. Nem csak most, hanem már a hatvanas években is zajos sikerrel szerepelt nemzetközi kiállításokon, többek között Párizsban is. Kassák műveiért egyre többet fizetnek a műértők – a most aukcióra kerülő kép 24 millió forintos kikiáltási árról indul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lakner László a kortárs aukciók állandó szereplője, ám szürnaturalista korszakának darabjai csak ritkán kerülnek kalapács alá elő a hazai műkincspiacon. A 7.5 millió forintról induló Csendélet című kép ezért igazi csemege a műgyűjtők számára.

Az utóbbi években rendkívüli mértékben felértékelődtek a kortárs magyar alkotók, akiknek az alkotásai külföldön akár több száz millió forintért találnak új tulajdonosra. A mindenkori célkitűzésünkhöz tartjuk magunkat, különleges tavaszi aukciós gyűjteményünkkel még tovább kívánjuk növelni művészeink értékét és megbecsülését

– mondta el Kelen Anna aukcióvezető, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

Címlapkép: Virág Judit Galéreia

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm