Close up of Male lawyer or judge hands striking the gavel on sounding block, working with Law books, report the case on table in modern office, Law and justice concept.

Meghozták az ítéletet a Barátok Közt sztárproducerének ügyében: valóban lopta volna a történetet?

2023. január 6. 18:33

Bűncselekmény hiányában felmentett három embert egy tévésorozat kapcsán a szerzői jogi jogsértés vádja alól pénteken, nem jogerősen a II. és III. kerületi bíróság - közölte a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel. Az ügyészség szerint a vádlottak - K.T. és két társa - engedély nélkül átdolgozták a sértett által írt regényt, majd televíziós sorozatot készítettek belőle. A sértett szerint a vádlottak a megfilmesítéssel százmillió forintnál nagyobb vagyoni hátrányt okoztak neki. A Blikk cikkéből egyértelműen kiderül, hogy közleményben Kalamár Tamásról, többek között a Barátok közt, a Szeress most! és az Oltári csajok című sorozat alkotójáról van szó.

A közlemény szerint a büntetőeljárás során ellentétes tartalmú szakértői vélemények születtek arról, hogy megvalósult-e a szerzői jogok sérelme. A bíróság a bizonyítékok értékelése alapján a Szerzői Jogi Szakértői Testület utolsó, fenntartott szakvéleményét fogadta el, amely a jogsértés hiányát állapította meg; szerintük a jogsértés sem a cselekményszövésben, a karakterekben, a drámai fordulatokban, sem más ismérvben nem mutatható ki. Mindezek alapján a bíróság bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat a szerzői jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette miatt emelt vád alól.

Még 2022 márciusában derült ki, hogy megvádolták Kalamár Tamás producert és két társát, hogy az Oltári csajok című sorozathoz felhasználták Köbli-Sík Viktória Szerelemkereső című könyvét. A szerző nehezményezte, hogy a sorozathoz véleménye szerint felhasználták a könyvét, de ezt sehol sem tüntetik fel, és nem is profitált belőle. A bíróság most felmentette a sorozat készítőit a vádak alól. Kalamár Tamás az utolsó szó jogán elmondta:

Ez az egész dolog, amit a sértett tett, nagyon káros, de nem csak nekem, hanem a magyar televíziós iparnak. Ez az egész a pénzről szól, hogy ő 100 millió forintot kapjon. Ezt a 21 milliós összeget sem tartom jogosnak, egy ilyen regény, ha nagyon sikeres is, ma 1-3 millió forintot hozna. Miért lenne erre nekünk szükségünk? Négy éve zajlik ez az ügy, felesleges stresszt okozva nekünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem