1 °C Budapest
Color image depicting rows of empty red seats inside a deserted cinema theater.

Dúl a konkurenciaharc, vesztésre állnak a mozik: végleg leáldozott a filmevetítéseknek?

2023. január 2. 08:16

Felröppent a hír tavaly novemberben, hogy a mozikban megszűnik a vetítés 16 óra előtt. A hazai legnagyobb kereskedelmi mozihálózat, a Cinema City közleménye okozott némi zavart a mozirajongók körében, és félreértésre adott okot. Hogyan alakult a 2022-es év a hazai mozik számára, és milyen reményekkel, tervekkel néznek a 2023-as év elé, mennyire várhatóak változások a nyitvatartásokban és a jegyárakban a fennálló energiaválság miatt? A HelloVidék többek között erről kérdezte Bujdosó Bálintot, a Mozisok Országos Szövetsége képviseletében a Vidéki Mozikat Képviselő Alelnökét.

Hogyan alakult és alakul a vidéki mozik helyzete az energiaválság hatására?

Bujdosó Bálint: A mozik viszonylagosan magas energiaköltséggel üzemelnek, hiszen a nagy légterű termeket fűteni kell, és az elektromos árammal működő nagy teljesítményű vetítőgépeket, világítást működtetni kell. Minden mozi helyzete nehezebb lett az energiaköltségek növekedésével, bár arról nem beszélhetünk, hogy egyforma mértékben, mert nagyban eltérő az egyes mozik energiaszükséglete, mind mennyiség, mind a forrás tekintetében (távfűtés, gáz, villany).

Az egész iparág helyzetét súlyosbítja az a tényező is, hogy az üzemetető cégek most kezdtek kilábalni a COVID okozta helyzetből, visszatermelni a bezárások és egyéb tényezők okozta bevételkiesést, és az esetlegesen felhalmozódó adósságokat. Mindenki próbál valamilyen módon spórolni, de úgy, hogy ne menjen a vetítésszám és a nézőszám rovására, és aki teheti, energiahatékonysági fejlesztéseket hajt végre.

Ráadásul a plázákban működő mozik jellemzően euróban fizetik a bérleti díjat, ami a forint jelentős gyengülésével még tovább növeli a költségeket. Az üzemeltetők többsége erre a helyzetre kis mértékű - infláció alatti - jegyáremeléssel reagált.

He tetszett a cikk, olvasd tovább a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?