Szakadék szélén táncol rengeteg magyar színház: erre készülhet a közönség a téli szezonban

Szakadék szélén táncol rengeteg magyar színház: erre készülhet a közönség a téli szezonban

2022. november 15. 09:30

Sok hazai magánszínház a többszörösére növekedett rezsiköltség ellenére sem zár be télre, de azért különböző megszorítások lesznek – írja a Népszava.

Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója arról beszélt a lapnak, hogy a bezárás egyet jelentene a gazdasági öngyilkossággal. Mint mondja, olyan előadásokat játszanak, amik hasznot hoznak, ezért minden elmaradt előadás óriási kárt okozna. A színházigazgató beszélt arról is, más fűtőberendezést kell alkalmazniuk például a nagyszínpad esetében, ami bár jelentős költségbefektetés, de a téli hónapok gázhasználatánál még így is jobban megéri.

Orlai Tibor, az Orlai Produkciós Iroda vezetője arról beszélt, az energiaválság miatt drasztikusan csökken a vidéki tájelőadás száma. Azt is elmondta, összességében csökkentett üzemmódban próbálják majd a januárt és a februárt átvészelni. De csökkeni fog a bemutatók száma is, ahogy a belépőjegyek ára is 10-15 százalékkal drágult.

Ugrai István, az Átrium művészeti vezetője arról tájékoztatott, hogy náluk 023 decemberéig szólt eredetileg a gázszolgáltatóval kötött szerződése, de a szolgáltató ezt egyoldalúan módosította, és nagyjából négyszeres árat számítanak, az áram januári árát pedig még nem tudják. A vezető arról is beszélt, hogy korábban már majdnem bezártak, és hogy az utóbbi években gyakorlatilag már hozzászoktak a „tragikus körülményekhez”.

A Játékszín az írta, hogy a hét-nyolcszorására emelkedett rezsiköltségek kompenzációját nem jegyár emeléssel kívánják megvalósítani, de minimálisan emelték a jegyek árát.  A rezsiárak emelkedése annyiban hat ki a műsorszerkesztésre, hogy a repertoár bizonyos szempontok alapján szűkült - ugyanakkor az évadban lesznek új bemutatók, tehát arányában nem lesz kevesebb produkciójuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18