32 °C Budapest
Couple in their 50s sitting at table, woman with pensive expression and hands clasped in conversation

Eljárást kapott a nyakába az ismert hazai társkereső oldal: megtévesztő volt az ingyenes szolgáltatás

2022. június 21. 18:01

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.

A nemzeti versenyhatóság vizsgálatot indított az Elittárs társkeresőt működtető Spark Networks Services GmbH-val szemben, mivel a cég valószínűleg nem ad megfelelő tájékoztatást a szolgáltatás egyes alapjellemzőiről a fogyasztók számára, így tisztességtelenül befolyásolhatja a döntésüket. A vállalkozás ugyanis sem a regisztráció előtt, sem annak során nem közli egyértelműen, hogy a felületet ingyenesen használók nem tudják majd megtekinteni a többiek profilképeit és üzenetek küldésére vagy olvasására sem lesznek képesek, mivel ezek a funkciók csak az előfizetők számára elérhetőek – vagyis a valós társ-találás a regisztráció ellenére is lehetetlen fizetés nélkül.

A cég emellett az előfizetéses csomag megvásárlását követően sem tájékoztatja a felhasználókat arról, hogy az adatbázisban szereplő tagok közül mely tagok rendelkeznek előfizetéssel, és melyek ingyenesen regisztráltak. Így még a fizető tagok számára sem derül ki, hogy kikkel tudják felvenni érdemben, társkeresés céljából a kapcsolatot.

A versenyhatóság nem először vizsgálja az online társkeresők hazai piacának gyakorlatait: két éve jelentős bírságot rótt ki a be2 és az Academic Singles társkeresőket működtető luxemburgi cégre, amiért többek között ingyenesként hirdették a weboldalak használatát, miközben valójában nem lehetett díjmentesen hozzáférni a szolgáltatások lényegéhez.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?