7 °C Budapest
Couple in their 50s sitting at table, woman with pensive expression and hands clasped in conversation

Eljárást kapott a nyakába az ismert hazai társkereső oldal: megtévesztő volt az ingyenes szolgáltatás

2022. június 21. 18:01

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.

A nemzeti versenyhatóság vizsgálatot indított az Elittárs társkeresőt működtető Spark Networks Services GmbH-val szemben, mivel a cég valószínűleg nem ad megfelelő tájékoztatást a szolgáltatás egyes alapjellemzőiről a fogyasztók számára, így tisztességtelenül befolyásolhatja a döntésüket. A vállalkozás ugyanis sem a regisztráció előtt, sem annak során nem közli egyértelműen, hogy a felületet ingyenesen használók nem tudják majd megtekinteni a többiek profilképeit és üzenetek küldésére vagy olvasására sem lesznek képesek, mivel ezek a funkciók csak az előfizetők számára elérhetőek – vagyis a valós társ-találás a regisztráció ellenére is lehetetlen fizetés nélkül.

A cég emellett az előfizetéses csomag megvásárlását követően sem tájékoztatja a felhasználókat arról, hogy az adatbázisban szereplő tagok közül mely tagok rendelkeznek előfizetéssel, és melyek ingyenesen regisztráltak. Így még a fizető tagok számára sem derül ki, hogy kikkel tudják felvenni érdemben, társkeresés céljából a kapcsolatot.

A versenyhatóság nem először vizsgálja az online társkeresők hazai piacának gyakorlatait: két éve jelentős bírságot rótt ki a be2 és az Academic Singles társkeresőket működtető luxemburgi cégre, amiért többek között ingyenesként hirdették a weboldalak használatát, miközben valójában nem lehetett díjmentesen hozzáférni a szolgáltatások lényegéhez.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 12. héten

Kihúzták az Ötöslottó 12. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki a 650 milliós főnyereményt?

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem