26 °C Budapest
Elderberry flowers and leaves, glass jars of sweet homemade elderberry syrup on white marble table.

Egészséges, és még spórolhatunk is vele: virágzik a bodza, amiből pezsgő is készülhet

2022. május 27. 08:15

Május egyik legjellegzetesebb növénye talán a csodaszép és illatos bodzavirág, ami nem csak egészséges, de ezernyi ételt és üdítőt készíthetünk belőle. A népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák vízhajtóként és természetes gyógymódként különféle betegségekre, de a legfinomabb házi szörpök is ebből készülhetnek. A Hello Vidék szedte össze, hogy mi mindenre használható a virág.

Fontos tudni, hogy ugyanúgy, ahogy a pitypangszörp készítése esetében is a bodzát se szabad leszedni a forgalmas utak melletti bokrokról, ugyanis az autók kipufogógázából származó káros anyagok, illetve az útról szálló por beszennyezi a virágokat. Ugyanígy a szántóföldek közvetlen közelében virágzó bokrokat is érdemes elkerülni, hiszen a haszonnövényeket tavasszal permetezik. Viszont, ha olyan helyen lakunk, ahol a feltételek adottak és szeretjük is a bodzát érdemes belevágni a szedésébe és a felhasználásába.

A legideálisabb az, ha olyan kisforgalmú utak vagy bekötőutak mentén lévő bokrokról vágjuk le a virágokat, amik vízparton, erdőszélen vagy mezők szegélynövényzeteként nőttek, távol a szántóktól. Ha belevágunk a bodza gyűjtésbe, akkor mindenképpen kerüljük a nejlonzacskókat, mivel azokban pillanatok alatt elfonnyadnak a virágok, használjunk helyette inkább kosarat vagy szellős zsákokat. A gyűjtés során a rovarokat rázzuk le a virágról, azonban sose mossuk meg őket, különben az értékes virágpor, ami a jellegzetes ízét adja a bodzának kárba veszik. Egy bokorról pedig sose szedjük le az összes virágot, különben nem fog fejlődni, szaporodni és így nem fogjuk tudni nyár végén a zamatos bogyókat begyűjteni.

A fentieket szem előtt tartva sok mindent készíthetünk a bodzából, a mindennapi gyógyászatban és étkezésben is egyaránt hasznosíthatjuk. A virágokat be kell áztatni, vagy ki kell főzni, míg a bogyókat kötelezően meg kell főznünk, hogy lebomoljon bennük a szambunigrin nevű anyag, ami hasmenést okozhat. A bogyók csonthéjas magjait pedig a gyümölcs átpasszírozásával tudjuk eltávolítani. Ha pedig konyhakésszé tettük az anyagokat könnyedén tudunk belőlük szörpöt, pezsgőt, vagy akár lekvárt is készíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?