17 °C Budapest
Harvesting dandelion flower in the garden

Itt a magyarok filléres kedvence: szuperegészséges, és bárhol elérhető

2022. május 6. 08:16

A tavasszal újjáéledő természet minden évben izgalmas, váratlan finomságokkal kecsegteti a különleges és egészséges ételek, italok kedvelőit. Májusban már javában virágzik a felnőttek és a gyerekek egyik nagy kedvence, a napfényes, vidám hangulatú pitypang, ami amellett, hogy dekoratív, természetesen ehető is. Milyen növény a pitypang, milyen jótékony egészségügyi hatásai vannak? Mikor szedjük a pitypangot és hogyan készíthetünk belőle kincset érő szörpöt? Tényleg olyan az íze, mint a palackba zárt napfénynek?

Habár a pitypang sokáig virágzik, a legtöbbet április végén és május első felében találunk belőle a magyar mezőkön, éppen ezért most érdemes őket begyűjteni, hogy kinyerjük belőlük a „napfény esszenciáját”. Habár korábban egyszerű, sárga virágként gondoltunk rá, ma már szinte kincsként kezeljük a pitypangot, hiszen olyan érdekes, semmihez sem hasonlítható ízű szörpöt készíthetünk belőle, ami bárkit levesz a lábáról – emellett ajándéknak sem utolsó! A Hello Vidék most elárulta, hogyan gyűjtsük és dolgozzuk fel a pitypangot szakszerűen, hogy a legszebb, ízekben gazdag szörpöt készíthessük el belőle!

A pitypang virágzása áprilisban kezdődik és egészen augusztus végéig tart, azonban ilyenkor, május elején találhatjuk a legnagyobb számban, mikor egyik pillanatról a másikra minden sárgába borul. A gyűjtés alapszabályai egyszerűek, ugyanúgy kell eljárnunk, mint például a bodza gyűjtése esetén: kerüljük a forgalmas utak környéki mezőket, mert az autók kipufogógázából származó káros anyagok és a szálló por elszennyezi a virágokat. Akár vidéken, akár a főváros nyugodt, parkos részein találhatunk tiszta területeket, azonban lehetőleg kerüljük a kutyasétáltatásra gyakran használt városi parkokat is, ahol az állatok vizelete szintén sok növényt érint. A pitypangot minél hamarabb fel kell dolgozni, lehetőség szerint a virágszedés után azonnal lássunk hozzá! Miért? Egyrészt, mert a pitypang kis sárga szirmai könnyen összeesnek, megfonnyadnak, másrészt mert a virágfejek hamarosan be fognak záródni, míg a bimbószerű állapotot el nem érik (gondoljunk csak bele, a napfényes órák elmúltával a természetben is összecsukódnak) – így jóval nehezebb „kipelyhezni” a virágokat, azaz, kiszedegetni a szirmaikat egy tálba.

Miután tiszta helyről sikerült begyűjtenünk a virágokat, nagy döntés előtt állunk: elkészíthetjük a szörpöt szakszerűen, csak a szirmokból (mi ezt az utat választottuk), vagy készíthetjük „megúszósan”, a zöld részeket rajta hagyva - a szörp mindkét esetben elkészül. Azért ajánljuk a munkaigényes verziót, tisztán a virágokból, mert így lesz igazán esszenciális a szörpünk, így lesz igazán tiszta virágíze, nem mellesleg ettől lesz gyönyörű mézszínű a szörpünk. Ha rajta hagyjuk a zöld részeket, akkor zöldesbarna, kevésbé szép színt kapunk, illetve az ízek sem lesznek olyan letisztultak. Hogy mire való a pitypang, milyen hatást gyakorol egészségünkre, és hogyan kell igazán finom szörpöt készíteni belőle, azt a Hello Vidék cikkében ti is megtudhatjátok!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?