Two glasses of alcoholic drink on dark wooden background. Herbal bitter liqueur with different natural ingredients.

A magyarok kedvenc Unicum fajtái: Zwack Unicum Szilva, Unicum Barista és Unicum Riserva

2022. február 27. 15:01

Az ízletes pálinkák és a világhírű magyar borok mellett hazánk legjellegzetesebb alkoholos itala nem más, mint az Unicum nevű gyomorkeserű. Mit érdemes tudnunk erről az izgalmas italról, aminek a receptje a mai napig titkos? Hány éves az Unicum és az Unicum hány százalék alkoholt tartalmaz?

Mit érdemes tudnunk a Zwack Unicum termékcsaládról: miben más az eredeti Unicum, az Unicum Szilva, a különleges Unicum Riserva, illetve a legújabb Barista Unicum? Unicum Barista vélemények: milyen az új Unicum Barista, kávés Unicum hol kapható és milyen termék az Unicum Barista ár szempontjából? Unicum pohár és Unicum Barista pohár – járnak az ital mellé? Miben más a Zwack Unicum Riserva és hol kapható? Mennyibe kerül az Unicum Riserva?

Az Unicum története

Az Unicum termékek a Zwack cég gyomorkeserűi, amelyeknek védjegyévé vált, hogy az eredeti titkos receptjük 1790-ből származik, amikor a Zwack család egyik őse, II. József udvari orvosa megalkotta azt, hogy enyhítse vele a király gyomorbántalmait. A monda szerint, amikor II. József megkóstolta a gyógynövénylikőrt, a lenyűgözött uralkodó azt mondta: „Dr. Zwack, das ist ein Unicum!” (Dr. Zwack, ez egyedülálló!) – innen kapta az ital a nevét. 2015 óta az Unicum gyomorkeserűt hungarikumként tartjuk számon.

Az Unicum története a valóságban másképp alakulhatott, ugyanis Dr. Zwack létezését nem igazolják valódi történelmi források. A vállalkozást Zwack József indította az 1840-es években és Zwack János védte le az Unicum nevet, annak üvegével együtt, 1883-ban. A vállalkozás hamar kinőtte magát: a cég a Császári és Királyi Udvar Szállítója lett, egyben Közép-Európa egyik legjelentősebb szeszfőzőjévé vált. A likőrfőzés titka apáról fiúra szállt, és habár a világháborúk és az amerikai szesztilalom miatt az importforgalom csökkent, a kommunizmusban pedig államosították a gyárat, a Zwack Unicum fennmaradt a mai napig.

Az Unicum jellemzői

Az Unicum egy keserűlikőr, ami több mint 40 féle gyógynövényből készül, amelyek a világ minden tájáról érkeznek. A növények között találhatunk kalumbagyökeret, gyömbért, rebarbarát, kardamomot, de még narancshéjat is. Ezeket az Unicum gyártása során néhány hétre finomszeszben áztatják, hogy kioldódjanak belőlük az ízanyagok, majd egy részéből párlatot képeznek, másik részét kivonatolják, végül fakádban keverik össze a hozzávalókat.

Az Unicum készítése során az alapanyagokat a pontosság érdekében kézzel mérik ki, különös odafigyeléssel az „Unicum szívére”, amelyek olyan titkos és különleges hozzávalók, amiket személyesen a család egyik tagja mér ki. Mielőtt a szeszt palackoznák, hat hónapig tölgyfahordóban érlelik az igazán különleges ízekért, amelyekért a gyógynövények mellett a kukoricaalkohol is felelős. Az Unicum kóstolása egyből a fahordóból történik a kóstolóbizottság és a párlatmester közreműködésével, egy Zwack családtag vezetésével.

Hány százalék az Unicum?

Az Unicum alkoholtartalma 40%, ám ez a termékcsalád nem minden tagjára igaz. Az Unicum Szilva és az Unicum Barista alkoholtartalma 34,5%; az Unicum Riserva 40%-os.

Az Unicum hány éves?

Az Unicum márka jelenleg, ha Dr. Zwack történetétől számoljuk, 232 éves. Maga az Unicum a gyógynövények előkészítése és a féléves érlelés után a palackba kerül, nem érlelik évekig, évtizedekig, mint például a whiskyt.

Az Unicum termékcsalád

A Zwack céget a mai napig a család tagjai irányítják, azonban mióta a fiatalabb generáció (Zwack Sándor, Zwack Izabella) átvette a stafétabotot, az évszázadok óta változatlan Zwack Unicum bővítette termékpalettáját. Az első új termék 2012-ben érkezett meg az Unicum Szilva formájában, 2017-ben pedig piacra került a prémium Unicum, az Unicum Riserva is. A család legújabb tagja a nemrégiben, 2021-ben megjelent kávés Unicum, az Unicum Barista.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Zwack Unikum

Az eredeti Unicum ma is az ősi családi titkos recept alapján készül, így bármikor módunkban áll megkóstolni az egyedülálló keserűlikőrt.

  • Unicum hol kapható? Bármelyik kisebb, vagy nagyobb, alkoholt forgalmazó boltban.
  • Unicum ár: ~6.800 Ft/L-től

Unicum Szilva

Az Unicum Szilva 2012 óta kapható. Ez az ital is az eredeti recept alapján készül, azonban egy kis csavart vittek bele a készítők, ugyanis mielőtt az ital a tölgyfahordókba kerülne, aszalt szilva ágyon pihentetik.

  • Unicum Szilva hol kapható? Bármelyik nagyobb, alkoholokat is forgalmazó áruházban beszerezhetjük.
  • Unicum Szilva ár: ~6.800 Ft/L-től

Unicum Riserva

Az Unicum Riserva 2017 óta kapható, ez a termékcsalád prémium tagja, amelyet különleges üvegben árulnak, sokszor díszdobozos kiszerelésben. Az Unicum Riserva duplahordós érleléssel készül, a gyár legnagyobb, legidősebb, 80 éves hordójában. Ebben képződött az ún. „fekete méz”, ami adja az ital egyedi karakterét. Ezután a tokaji pincékből származó hordókban érlelik tovább.

  • Unicum Riserva hol kapható? Ezt a prémium Unicum típust nem kaphatjuk meg mindenhol, hiszen egy exkluzívabb, egy kicsit drágább alkoholos italról van szó. Keressük olyan áruházakban, ahol prémium alkoholokat is forgalmaznak, vagy rendeljük meg internetes alkoholkereskedésekből, ahol bőséges a választék.
  • Unicum Riserva ár: csak 0,7L-es kiszerelésben, ~9.300 Ft-tól

Unicum Barista

Az Unicum Barista, avagy a „kávés Unicum” szintén elterjedt és népszerű terméke a Zwack-nak. Ebben az esetben az ősi receptet arabica kávé kivonattal egészítik ki, majd ugyanúgy tölgyfahordóban érlelik, mint az eredetit.

  • Unicum Barista hol kapható? Bárhol beszerezhetjük a szilvás Unicumhoz és a simához hasonlóan.
  • Unicum Barista ár: ~7.300 Ft/L-től

Unicum barista vélemények – milyen az új Barista Unicum íze?

Az új Unicum Barista íze hozza a jól megszokott Unicum keserűlikőr ízvilágát, egzotikus, aromatikus kávés lecsengéssel, amit az ital elfogyasztása után is sokáig ízlelhetünk. Habár csak tavaly óta árusítják, a kávés keserűlikőr népszerűsége vetekszik a klasszikus Unicuméval és a szilváséval.

Unicum Barista pohár – hol lehet ilyet szerezni?

Az eredeti Unicum poharak a nagyobb kiszerelésű, jellemzően literes alkoholos italok mellé járnak, dobozos kiszerelésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem