17 °C Budapest
Woman, aged 46 years, walking outdoors down the street and carriing a green bag and a lot of shopping bags. She is wearing eyeglasses and she is smiling with opened mouth. There are three young girls standing on the side and jealously looking at her.

Velük osztaná meg pénzét a magyar lottómilliárdos: családjának is jut a vagyonból

2022. január 19. 16:55

Nem csak az Ötöslottó csillagászati összegű főnyereményét, 3,34 milliárd forintot vitték el a hétvégén, de a Hatoslottóét is, a 380 milliót ( a karácsonyi rekordról nem is beszélve!). Egy ekkora összegű nyeremény gyökeresen megváltoztatja a nyertesek életét, és nem feltétlenül a jó irányba. Te gondolkoztál már azon mit tennél, kivel osztanád meg a nyereményedet? A Pénzcentrum mini kutatásában erre kerestük a választ.

Igazán szerencsés volt a mögöttünk álló hétvége, nem csak az Ötös, de a Hatoslottó főnyereményét is elvitték szombaton és vasárnap. Az Ötösön 3 milliárd 348 milliót nyert egy játékos, a Hatoson pedig 380 milliót.

Nem kétséges, az ekkora összegű nyeremények gyökeresen változtatják meg a nyertesek életét, ahogy ez történt egy amerikai fiatalemberrel is, akiről múlt héten írta Pénzcentrum. Egy 24 éves amerikai férfi 5,6 millió dollárt (1,758 milliárd forintot) nyert a lottón, de állítása szerint nem fog egy fillért sem adni a családjának.

Olvasta korábban azonban, hogy a lottónyertesek körülbelül 70 százaléka néhány év alatt csődbe megy, és nem akarta, hogy vele is ez történjen. Mivel a pénzügyi szektorban dolgozik, ezért ahelyett, hogy elherdálta, elosztogatta volna, befektette részvényekbe és ingatlanalapokba. Elmondása szerint a családja azonban ezen kiakadt, és most nem hajlandóak szóba állni vele.

Te mit tennél?

Kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére is, ezért feltettük nekik a kérdést, Ha nagyobb összeget nyernél a lottón, te adnál belőle a családtagjaidnak? Rendkívül sok, több mint 15 ezer szavazat érkezett, az eredményeket az alábbi grafikonon ábrázoltuk:

Jól látszik, hogy a magyarok többsége azért nem így gondolkodik: a válaszadók 38,5 százaléka szerint a család az első és megosztaná velük a pénzét. 35 százalék nyilatkozott úgy, hogy szintén adna a családtagjainak, de azért csak módjával: nem sokat. A válaszolók kicsivel több, ötöde nyiltkozott úgy, hogy meg sem osztaná az örömhírt családtagjaival, és mindössze csupán 2,7 százalék állította, hogy úgy járna el, mint a fent leírt módon az amerikai férfi, azaz megtartaná magának a pénzt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Végzetes nyeremények

Mint ahogy arról a Pénzcentrum korábban már több alkalommal is beszámolt, gyakran megesik, hogy aki nagyobb összeghez jut - akár csak pár millió forinthoz - elherdálja az egészet, és még rosszabb anyagi helyzetbe is jut, mint a nyeremény előtt. Például két év alatt elverte nyereményét Szabó István, aki 1959-ben ütötte meg a főnyereményt. A férfi alkoholista lett, majd pedig teljesen kisiklott az élete: majdnem 25 évet ült börtönben.

Az utólag nyilvánosságra hozott sztorikból az derül ki, hogy azok, akik nem fokozatosan szerezték meg a nagy vagyont, szoktak hozzá a kezeléséhez, a luxus élethez, azoknak a kezei közül egyszerűen kifolyik egy nagyobb összegű nyeremény, esetleg még rosszabb is lesz az életszínvonaluk, mint a nyeremény előtt. Akár még el is adósodhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 20. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2022/20. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 21. héten már  1 milliárd 390 millió forintért játszhatnak a játékosok.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?