17 °C Budapest
Woman, aged 46 years, walking outdoors down the street and carriing a green bag and a lot of shopping bags. She is wearing eyeglasses and she is smiling with opened mouth. There are three young girls standing on the side and jealously looking at her.

Velük osztaná meg pénzét a magyar lottómilliárdos: családjának is jut a vagyonból

2022. január 19. 16:55

Nem csak az Ötöslottó csillagászati összegű főnyereményét, 3,34 milliárd forintot vitték el a hétvégén, de a Hatoslottóét is, a 380 milliót ( a karácsonyi rekordról nem is beszélve!). Egy ekkora összegű nyeremény gyökeresen megváltoztatja a nyertesek életét, és nem feltétlenül a jó irányba. Te gondolkoztál már azon mit tennél, kivel osztanád meg a nyereményedet? A Pénzcentrum mini kutatásában erre kerestük a választ.

Igazán szerencsés volt a mögöttünk álló hétvége, nem csak az Ötös, de a Hatoslottó főnyereményét is elvitték szombaton és vasárnap. Az Ötösön 3 milliárd 348 milliót nyert egy játékos, a Hatoson pedig 380 milliót.

Nem kétséges, az ekkora összegű nyeremények gyökeresen változtatják meg a nyertesek életét, ahogy ez történt egy amerikai fiatalemberrel is, akiről múlt héten írta Pénzcentrum. Egy 24 éves amerikai férfi 5,6 millió dollárt (1,758 milliárd forintot) nyert a lottón, de állítása szerint nem fog egy fillért sem adni a családjának.

Olvasta korábban azonban, hogy a lottónyertesek körülbelül 70 százaléka néhány év alatt csődbe megy, és nem akarta, hogy vele is ez történjen. Mivel a pénzügyi szektorban dolgozik, ezért ahelyett, hogy elherdálta, elosztogatta volna, befektette részvényekbe és ingatlanalapokba. Elmondása szerint a családja azonban ezen kiakadt, és most nem hajlandóak szóba állni vele.

Te mit tennél?

Kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére is, ezért feltettük nekik a kérdést, Ha nagyobb összeget nyernél a lottón, te adnál belőle a családtagjaidnak? Rendkívül sok, több mint 15 ezer szavazat érkezett, az eredményeket az alábbi grafikonon ábrázoltuk:

Jól látszik, hogy a magyarok többsége azért nem így gondolkodik: a válaszadók 38,5 százaléka szerint a család az első és megosztaná velük a pénzét. 35 százalék nyilatkozott úgy, hogy szintén adna a családtagjainak, de azért csak módjával: nem sokat. A válaszolók kicsivel több, ötöde nyiltkozott úgy, hogy meg sem osztaná az örömhírt családtagjaival, és mindössze csupán 2,7 százalék állította, hogy úgy járna el, mint a fent leírt módon az amerikai férfi, azaz megtartaná magának a pénzt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Végzetes nyeremények

Mint ahogy arról a Pénzcentrum korábban már több alkalommal is beszámolt, gyakran megesik, hogy aki nagyobb összeghez jut - akár csak pár millió forinthoz - elherdálja az egészet, és még rosszabb anyagi helyzetbe is jut, mint a nyeremény előtt. Például két év alatt elverte nyereményét Szabó István, aki 1959-ben ütötte meg a főnyereményt. A férfi alkoholista lett, majd pedig teljesen kisiklott az élete: majdnem 25 évet ült börtönben.

Az utólag nyilvánosságra hozott sztorikból az derül ki, hogy azok, akik nem fokozatosan szerezték meg a nagy vagyont, szoktak hozzá a kezeléséhez, a luxus élethez, azoknak a kezei közül egyszerűen kifolyik egy nagyobb összegű nyeremény, esetleg még rosszabb is lesz az életszínvonaluk, mint a nyeremény előtt. Akár még el is adósodhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm