-1 °C Budapest
Kiderült a nokli titka: így készül valójában a pestiek által nokedlinek csúfolt nemzeti ételünk

Kiderült a nokli titka: így készül valójában a pestiek által nokedlinek csúfolt nemzeti ételünk

2022. január 7. 08:16

Kiderült, hogy készül valójában a nokedinek csúfolt nemzeti ételünk, a nokli. A HelloVidék annak is utánajárt, hogy honnan ered a paprikás. Kevesen tudják, de a paprikás, pörkölt és gulyás között 1830-tól teszünk különbséget, ekkor jelent meg ugyanis Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvében külön-külön mindhárom étel receptje.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A pörkölt, a gulyás és a paprikás elválaszthatatlan jóbarátok. Mindez annyit jelent, hogy egy időszakban születtek és jelentek meg a kultúránkban, majd váltak rögvest népszerűvé. Pontosabban, az alföldi pásztorkonyhában jelent meg először párhuzamosan az egyik jólbevált tartósító eljárásukkal. A húst zsírján kisütötték, majd ami nem fogyott el, azt vászonzacskókba tették, fellógatták, és szögre akasztották a kunyhók oldalán.

Amikor újra szükség volt rá, megpirították, mondhatjuk úgyis: pörkölték, és főzték, ízesítették, megették. A ma ismeretes pörköltnek, gulyásnak az elődje a borsos hús volt, csak a fűszerpaprika megjelenése után készültek el azok az ételek, amit ma is gulyásként, pörköltként és paprikásként ismerünk szép piros színnel. A paprikás hús kifejezés először 1786-ban Klotz Bálintnak, a szegedi piarista rendház rektorának feljegyzései között szerepelt, innen tudjuk, hogy a fűszerpaprika a paraszt ember fűszere volt, így jobbára a munkásembereknek készítettek belőle és vele ételt.

A paprikás, pörkölt és gulyás között 1830-tól teszünk különbséget, ekkor jelent meg ugyanis Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvében külön-külön mindhárom étel receptje. A paprikáshoz jellemzően tejfölt adtak, és leginkább a polgári családoknál volt szokás.

1846-ban már egy pesti, belvárosi vendéglőben készítettek paprikás kecsegét, és végül teljesen elkülönültek a paprikás ételek a többitől, mivel ehhez egyértelműen tejfölt, később tejszínt is adott minden szakács. Az Alföldön teljes mértékben ünnepi ételként készítették. A különbség csupán annyi volt, hogy a gazdag családoknál bárányból, illetve borjúból főzték a paprikást, a szegény családoknál csirkéből, tyúkból vagy kakasból.

Az igazi nokli receptjét a HelloVidéken találod!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 3. héten

A 3. játékhéten 100 millió forint várta a Hatoslottón játszó hazai szerencsevadászokat. Lett is telitalálatos szelvény, nem is egy, hanem rögtön kettő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?