8 °C Budapest
Close up of pro gamers hands on keyboard in neon color, blur background. First-Person Shooter. Professional cyber sport gamer playing online video games at home, takea part in tournament. Soft focus. cimlapi

Kiberbűnözők vadásznak a Nagy Pénzrablás, a Mandalorian rajongóira: így kerülheted el, hogy téged is csőbe húzzanak

2021. november 10. 14:32

A 2020. január eleje és a 2021. június vége közötti időszakban az egyik kiberbiztonsági vállalat termékei több mint 93 000 fertőzési kísérletet észleltek az öt legnépszerűbb streaming platform, a Netflix, a Disney+, az Apple TV+, az Amazon Prime Video és a Hulu álcája alatt. 

A streaming platformok saját gyártású műsorai közül a legtöbbször a The Mandalorian és A nagy pénzrablás (Money Heist) című sorozatot használták rosszindulatú programok terjesztésére a népszerűségük miatt, derül ki a Kaspersky legújabb, „Streaming wars continue — what about cyberthreats? Streaming-related threat landscape in 2020-2021”, azaz „A streaming háborúk folytatódnak – mi a helyzet a kiberfenyegetésekkel? A streaming vonatkozású fenyegetési környezet 2020–2021-ben” című jelentéséből.

Az elmúlt két évben gyors bővülés volt látható az igény szerinti tartalmak és a streaming szolgáltatások piacán, amit a világjárvány még tovább erősített. A kiberbűnözők az alternatív szórakozási formák iránti megnövekedett kereslethez gyorsan alkalmazkodva meglátták a lehetőséget arra, hogyan használhatják ki a felhasználók vágyát a kedvenc sorozataik streaming platformokon való nézése iránt, és az internetet máris ellepték a jól ismert csalási módszerek.

A cég szakemberei elemezték a szórakoztatáshoz kapcsolódó fenyegetési környezet legfrissebb trendjeit és legfontosabb eseményeit a pandémia csúcsszakaszaiban. A Kaspersky termékei a 2020. január 1. és a 2021. június 30. közötti időszakban összesen 93 095 fertőzési kísérletet észleltek, amelyek keretében 8650 különböző fájl használatával 18 938 egyéni felhasználó ellen intéztek támadást.

A Netflix nemcsak az előfizetők száma alapján számít vezető platformnak, hanem egyben a kiberbűnözők által csaliként használt legnépszerűbb streaming szolgáltatás is. Ez jól látszik abból is, hogy az érintett felhasználók 89,93%-a a Netflixen való keresgélés, illetve a Netflixhez kapcsolódó tartalom keresése során szembesült malware-rel vagy nem kívánt szoftverrel.

A kiberbűnözők aktívan használják csaliként a streamelhető műsorokat és sorozatokat. A biztonságtechnikai vállalat szerint a fertőzési kísérletek csaknem 60%-a mindössze két csalinak használt sorozathoz köthető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A top ötbe még a következő sorozatok kerültek be, amelyeket az adathalászok rendszeresen használnak csaliként: Rick and Morty, magyarul Rick és Morty (9,69%), Peaky Blinders, magyarul Birmingham bandái (9,25%), és Westworld (7,17%).

A Kaspersky szerint a felhasználók így kerülhetik el, hogy kártékony programok és csalások áldozatául essenek a streaming szolgáltatások használata közben:

  • A személyes adatok megadása előtt ellenőrizzék a weboldal hitelességét. Csak hivatalos, megbízható weboldalakon nézzenek vagy töltsenek le filmeket. Alaposan ellenőrizzék az URL formátumát, valamint a cégnév helyesírását.
  • Használjanak megbízható VPN szolgáltatást a különféle streaming platformok regionális tartalmainak eléréséhez.
  • Használjanak megbízható biztonsági megoldást, amely azonosítja a kártékony csatolmányokat és blokkolja az adathalász weboldalakat.
  • Kerüljék az olyan hivatkozásokat, amelyek a tartalmak megjelenés előtti megnézésének lehetőségét ígérik. Ha bármilyen kétségük merül fel a tartalom hitelességével kapcsolatban, forduljanak a szolgáltatóhoz.
  • Óvakodjanak azoktól az ajánlatoktól, amelyek túl szépnek tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek, pl. „egy éves ingyenes előfizetés”.
  • Ha lehet, mindig csak a saját, fizetős előfizetésükkel, a hivatalos weboldalon vagy hivatalos áruházakban megvásárolható alkalmazáson keresztül próbálják meg elérni a streaming platformokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem