26 °C Budapest
Close up of pro gamers hands on keyboard in neon color, blur background. First-Person Shooter. Professional cyber sport gamer playing online video games at home, takea part in tournament. Soft focus. cimlapi

Kiberbűnözők vadásznak a Nagy Pénzrablás, a Mandalorian rajongóira: így kerülheted el, hogy téged is csőbe húzzanak

2021. november 10. 14:32

A 2020. január eleje és a 2021. június vége közötti időszakban az egyik kiberbiztonsági vállalat termékei több mint 93 000 fertőzési kísérletet észleltek az öt legnépszerűbb streaming platform, a Netflix, a Disney+, az Apple TV+, az Amazon Prime Video és a Hulu álcája alatt. 

A streaming platformok saját gyártású műsorai közül a legtöbbször a The Mandalorian és A nagy pénzrablás (Money Heist) című sorozatot használták rosszindulatú programok terjesztésére a népszerűségük miatt, derül ki a Kaspersky legújabb, „Streaming wars continue — what about cyberthreats? Streaming-related threat landscape in 2020-2021”, azaz „A streaming háborúk folytatódnak – mi a helyzet a kiberfenyegetésekkel? A streaming vonatkozású fenyegetési környezet 2020–2021-ben” című jelentéséből.

Az elmúlt két évben gyors bővülés volt látható az igény szerinti tartalmak és a streaming szolgáltatások piacán, amit a világjárvány még tovább erősített. A kiberbűnözők az alternatív szórakozási formák iránti megnövekedett kereslethez gyorsan alkalmazkodva meglátták a lehetőséget arra, hogyan használhatják ki a felhasználók vágyát a kedvenc sorozataik streaming platformokon való nézése iránt, és az internetet máris ellepték a jól ismert csalási módszerek.

A cég szakemberei elemezték a szórakoztatáshoz kapcsolódó fenyegetési környezet legfrissebb trendjeit és legfontosabb eseményeit a pandémia csúcsszakaszaiban. A Kaspersky termékei a 2020. január 1. és a 2021. június 30. közötti időszakban összesen 93 095 fertőzési kísérletet észleltek, amelyek keretében 8650 különböző fájl használatával 18 938 egyéni felhasználó ellen intéztek támadást.

A Netflix nemcsak az előfizetők száma alapján számít vezető platformnak, hanem egyben a kiberbűnözők által csaliként használt legnépszerűbb streaming szolgáltatás is. Ez jól látszik abból is, hogy az érintett felhasználók 89,93%-a a Netflixen való keresgélés, illetve a Netflixhez kapcsolódó tartalom keresése során szembesült malware-rel vagy nem kívánt szoftverrel.

A kiberbűnözők aktívan használják csaliként a streamelhető műsorokat és sorozatokat. A biztonságtechnikai vállalat szerint a fertőzési kísérletek csaknem 60%-a mindössze két csalinak használt sorozathoz köthető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A top ötbe még a következő sorozatok kerültek be, amelyeket az adathalászok rendszeresen használnak csaliként: Rick and Morty, magyarul Rick és Morty (9,69%), Peaky Blinders, magyarul Birmingham bandái (9,25%), és Westworld (7,17%).

A Kaspersky szerint a felhasználók így kerülhetik el, hogy kártékony programok és csalások áldozatául essenek a streaming szolgáltatások használata közben:

  • A személyes adatok megadása előtt ellenőrizzék a weboldal hitelességét. Csak hivatalos, megbízható weboldalakon nézzenek vagy töltsenek le filmeket. Alaposan ellenőrizzék az URL formátumát, valamint a cégnév helyesírását.
  • Használjanak megbízható VPN szolgáltatást a különféle streaming platformok regionális tartalmainak eléréséhez.
  • Használjanak megbízható biztonsági megoldást, amely azonosítja a kártékony csatolmányokat és blokkolja az adathalász weboldalakat.
  • Kerüljék az olyan hivatkozásokat, amelyek a tartalmak megjelenés előtti megnézésének lehetőségét ígérik. Ha bármilyen kétségük merül fel a tartalom hitelességével kapcsolatban, forduljanak a szolgáltatóhoz.
  • Óvakodjanak azoktól az ajánlatoktól, amelyek túl szépnek tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek, pl. „egy éves ingyenes előfizetés”.
  • Ha lehet, mindig csak a saját, fizetős előfizetésükkel, a hivatalos weboldalon vagy hivatalos áruházakban megvásárolható alkalmazáson keresztül próbálják meg elérni a streaming platformokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?