Aerial photo shows the Margaret Island and the Margaret Bridge in Budapest, Hungary

Ekkor nyit az új szabadstrand Budapesten: kiváló a vízminőség, sokan várták már

2021. július 23. 20:03

Ismét szabad lesz a strandolás a Római-parton: hamarosan megnyit a Római-parti Plázs. A Római-parti Plázson vízimentő-szolgálat is jelen lesz a nyitvatartási időben, azaz délelőtt 11 és este 7 között, de lesz éjszakai őrség is.

Közel fél évszázad után először ismét szabad lesz a strandolás a Római-parton: hamarosan megnyit a Római-parti Plázs, egy hely, ahol szervezett körülmények között, folyamatos vízminőség-ellenőrzés mellett ingyen fürdőzésre lesz lehetőség – adta hírül honlapján az óbudai önkormányzat.

Mint írják, évtizedekkel ezelőtt a Római-part a budai vízi élet felkapott, nyüzsgő központja volt, mivel szennyezésmentes, fürdésre alkalmas hely, így nemcsak a környéken élők, de a fővárosiak körében is kedvelt fürdőhelynek számított.

A vízminőség romlása miatt viszont a kijelölt fürdőhelyeket 1973-ban megszüntették, a főváros területén a fürdést betiltották. „A folyamatos vízminőség-vizsgálat eredményei alapján azonban kijelenthető: újra kiváló minőségű a természetes fürdővíz, ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Duna budapesti szakaszán, a Római-parton előreláthatólag július 30-tól kijelölt fürdőhelyet üzemeltet

– írják.

A római-parti strandolás lehetővé tételén a gyalogosoknak átadott Szabadság-hídról, a Szabihíd-projektről is ismert Város és Folyó Egyesület, vagyis a Valyo dolgozott 2013 óta. Az egyesület kezdeményezésére a korábbi években próbajelleggel, néhány tesztnapon már üzemelt szabadstrand a vízparton – nagy sikerrel –, de idén először lesz lehetőség hosszabb ideig, szervezett körülmények között fürdőzni ott.

Az önkormányzat az előkészítő munkákról azt írja, több civil szervezettel egyeztettek, a strandolásra alkalmas környezet megteremtése érdekében pedig kizárólag az invazív, tájidegen, cserjemagasságúra nőtt fajokat ritkították, ügyelve az őshonos fajok védelmére.

A Római-parti Plázson vízimentő-szolgálat is jelen lesz a nyitvatartási időben, azaz délelőtt 11 és este 7 között, de lesz éjszakai őrség is. A fürdési idény az erről szóló határozat szerint 2021. július 30-tól augusztus 22-ig tart. Eredetileg korábbi nyitást terveztek, de ezt a nagy esőzések meghiúsították. Az Óbuda-Pénzügyőr SE sporttelep ingyen ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót és napágyakat biztosít a vendégeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 38. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2021/38. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 38. héten 1 milliárd 742 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

A Hatoslottó nyerőszámai a 37. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2021/37. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 38. héten 1 milliárd 646 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 29. szerda
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?