11 °C Budapest
Kitört a gasztroforradalom: Gáspár Bea és Nagy Ervin is éttermet nyitna

Kitört a gasztroforradalom: Gáspár Bea és Nagy Ervin is éttermet nyitna

2017. május 4. 17:07

A konyhafőnök három finalistájából ketten is azon törik a fejüket, hogy a korábbi munkájuk mellett gasztronómiával is elkezdjenek foglalkozni. Vállalkozásba fogni azonban nehezebb, mint azt elsőre gondolnánk, ezért a kellő tapasztalat nélkül könnyen földbe állhat a cégünk, vagy esetleg arra kényszerülünk, hogy eladjuk a cégünket. Vajon a magyar gasztroforradalom elég hátszelet ad Gáspár Beának és Nagy Ervinnek a sikeres vállalkozáshoz?

A konyhafőnök nemcsak az egyszerű emberek életét változtathatja meg, a műsor VIP verziója három döntőse közül ketten is fontolgatják, hogy gasztronómiával is foglalkoznak majd a jövőben. Nagy Ervin egy étterem megnyitását fontolgatja, ez ugyanis már régóta dédelgetett álma a színésznek. Bevallása szerint lóháton fog érkezni a vendéglátó megnyitójára - írja a Story magazin.

Gáspár Bea sem az otthoni konyhára költi a 10 milliós nyereményét, hanem blogolásba kezd, és vidéki fellépéseken mutatja meg, hogyan lehet ízletes ételeket készíteni, már most is felkérések tucatjait kapja. Az sincs kizárva, hogy a nyereményből egy éttermet nyit, szakértők szerint ugyanis a nevével sikeres éttermet lehetne üzemeltetni - írja a Bors.

Ugyan ismereteink szerint egyiküknek sincs vendéglátási tapasztalata, mégis ebben az iparágban szeretnének vállalkozni, ennek pedig nemcsak a verseny lelkesítése az oka. Az elmúlt években egyre többen járnak éttermekbe, ahol megfizethető áron jó minőségű, egészséges ételeket fogyaszthatnak.

Könnyen földbeáll a gasztrokísérlet?

Ugyan a vendéglátásban nincs tapasztalatuk, azonban a vállalkozáshoz lehet köze Nagy Ervinnek. A színészek gyakran vállalkozóként működnek, cégükön keresztül kapják meg a gázsijukat, így nem kizárt, hogy Nagy Ervin is ért a vállalkozások alapvető ügyeihez.

Persze nem is olyan egyszerű új vállalkozásba kezdeni, az Opten információi szerint ugyanis 2016-ban a cégek több mint 11 százalékánál történt tulajdonosváltás, vagyis 60 ezer vállalkozás érintett ebben.

A változások egyik legmeghatározóbb típusa a tulajdonosi szerkezetben történő változások, hiszen ez esetben jó eséllyel alapjaiban változhat a cég jellege. 2016 január és szeptembere között több mint 60 ezer cég esetében változott a tulajdonosi szerkezet valamilyen formában, ami nem túl biztató jelenség a hazai cégstruktúra egészének stabilitására nézve. A szokásos ügymenet mellett nem ritkák az extrém esetek sem, például 300 cég legalább 3-szor váltott tulajdonost csak az idei év során, ezek vélhetően nem szokványos gazdasági tevékenység eredményei.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A tulajdonos vagy székhelyváltozások többnyire még magyarázhatók is lennének életszerű indokokkal, ugyanakkor a főtevékenységek tömeges cseréje már érdekesebb kérdés. 2016-ban több mint 10 ezer cégnek változott a főtevékenysége, tehát a teljes profilváltások száma is jelentős. Ez részben indokolható technikai hatásokkal és tényleges profilváltásokkal, de ez a nagyságrend nem egy túl kiegyensúlyozott gazdaságról árulkodik.

Szintén nem ritka az éven belüli többszöri főtevékenység váltás, ami már önmagában is érdekes kérdéseket vet fel, mindenesetre azt bátran állíthatjuk, hogy az üzleti tervek nem minden cég esetében elég kiforrottak a hosszú távú működéshez.

Címlapkép: MTI / Szigetváry Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?