2020. október 20. kedd Vendel

Zöldségleves receptek egyszerűen: tavaszi zöldségleves, tárkonyos zöldségleves, olasz zöldségleves


Így készülnek a legjobb zöldségleves receptek: tavaszi zöldségleves, tárkonyos zöldségleves és olasz zöldségleves recept egyszerűen. A zöldségleves recept bármikor tökéletes!

Bármilyen évszakról vagy alkalomról van szó, a zöldségleves egy olyan fogás, amivel nem lehet mellé lőni! A zöldségleves általában előételként funkcionál: előkészíti a gyomrot a főfogás számára, átmelengeti bendőnket. Fontos kiemelnünk, hogy az alap zöldségleves legtöbbször nem is alkalmas főételnek: az üres lé és a könnyen emészthető, főtt zöldségek hamar kiürülnek belőlünk, így a zöldségleves receptet érdemes egy jó zsíros húsétellel kísérni. Cikkünkben bemutatjuk a zöldségleves készítés négy alternatív útját: egyszerű zöldség alaplé recept, tavaszi zöldségleves, olasz zöldségleves és laktató tárkonyos zöldségleves, hogy bármilyen ízlésnek megfelelő zöldséglevest készíthessünk!

Egyszerű zöldségleves, zöldség alaplé

A zöldségleves nem csak az előétel funkcióját képes ellátni: felhasználhatjuk más fogásokhoz alapléként, például húsokhoz, tengeri herkentyűkből készült ételekhez, rizottóhoz, így a zöldségleves maradékot érdemes elraknunk a fagyasztóba, hogy később újra felhasználhassuk azt. A következő zöldségleves alapanyag-mennyiségek egy 3l-es, közepes méretű fazékra vonatkoznak, amelyből 4 fő bőségesen jóllakik.

Az alap zöldségleves recept hozzávalói és elkészítése

  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 1 db karalábé
  • 1 nagyobb szelet zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db babérlevél
  • 2 ek napraforgóolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • kb. 2l víz

A finomra vágott vöröshagymát és a felkockázott zöldségeket az olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel és addig főzzük, míg a zöldségek éppen roppannak. Ekkor hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, főzzük további 5-10 percig, majd tűzforrón tálaljuk.


A tavaszi zöldségleves elkészítése

A tavaszi zöldségleves recept hozzávalói és elkészítése

  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 1 db karalábé
  • 1 db újhagyma
  • 1 csésze zöldborsó
  • 6-8 db kelbimbó
  • 1 nagyobb szelet zeller
  • 2 ek olaj
  • só, bors ízlés szerint
  • kb. 2l víz

Az alap zöldségleves recept esetében leírt utasításokat követjük. A vöröshagyma helyett újhagymát használunk, illetve ehhez a tavaszi zöldségleves recepthez egy kis borsót és kelbimbót is hozzáadunk a gazdagabb, tavaszias ízvilág érdekében.

Az olasz zöldségleves recept hozzávalói

  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 1 csokor friss (vagy száraz) bazsalikom
  • 1 db újhagyma
  • 1 szár halványító zeller
  • 1 db cukkini
  • 100 g zöldbab
  • 100 g zöldborsó
  • 200 g konzerv vörösbab
  • 4 ek olívaolaj
  • só, bors, ízlés szerint
  • 10 dkg spagettitészta
  • kb. 2,5l víz

Az apróra vágott zöldségeket megpirítjuk az olívaolajon, majd felöntjük vízzel vagy zöldség alaplével. Amikor a zöldségek már megpuhultak, hozzájuk főzzük a leszűrt, megmosott konzerv babot és a spagettitésztát. A petrezselymet és a bazsalikomot a végén adjuk hozzá, apróra vágva.

A tárkonyos zöldségleves recept hozzávalói

A tárkonyos zöldségleves a csirkeraguleves vegetáriánus "kistestvére", amit gombával és habarással teszünk gazdagabbá. Zöldségleves recept válogatásunknak ez a leglaktatóbb tagja, ám elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint a többi levesé. Hozzávalók:

  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 db karalábé
  • 1 csésze zöldborsó
  • 2 fej gomba
  • 1 nagyobb szelet zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek tárkony
  • 2 ek liszt
  • 1 fél citrom leve
  • 3 ek tejföl
  • só, bors ízlés szerint
  • kb. 2l víz

Laktató tárkonyos zöldségleves recept

Készítsük el a zöldséglevest a leírt hozzávalókkal a megszokott módon (hagymadinsztelés, a felaprított zöldségek hozzáadása, majd felöntés vízzel, sózás, borsozás, a citromlé hozzáadása). Amikor a zöldségek már megpuhultak, adjuk a leveshez a tárkonyt, végül készítsünk habarást!

A habarás elkészítése pofonegyszerű: keverjük simára a lisztet a tejföllel, majd apránként adagoljunk hozzá egy keveset a leves levéből. Ha kész a sima, forró habarás, öntsük vissza azt a fazékba, majd forraljuk össze az egészet, és kész is a tárkonyos zöldségleves!

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó