A karácsony kiváló alkalmat ad arra, hogy újra felfedezzük a halfogyasztás hagyományát és egészségmegőrző szerepét.
Zöldségleves receptek egyszerűen: tavaszi zöldségleves, tárkonyos zöldségleves, olasz zöldségleves
Így készülnek a legjobb zöldségleves receptek: tavaszi zöldségleves, tárkonyos zöldségleves és olasz zöldségleves recept egyszerűen. A zöldségleves recept bármikor tökéletes!
Bármilyen évszakról vagy alkalomról van szó, a zöldségleves egy olyan fogás, amivel nem lehet mellé lőni! A zöldségleves általában előételként funkcionál: előkészíti a gyomrot a főfogás számára, átmelengeti bendőnket. Fontos kiemelnünk, hogy az alap zöldségleves legtöbbször nem is alkalmas főételnek: az üres lé és a könnyen emészthető, főtt zöldségek hamar kiürülnek belőlünk, így a zöldségleves receptet érdemes egy jó zsíros húsétellel kísérni. Cikkünkben bemutatjuk a zöldségleves készítés négy alternatív útját: egyszerű zöldség alaplé recept, tavaszi zöldségleves, olasz zöldségleves és laktató tárkonyos zöldségleves, hogy bármilyen ízlésnek megfelelő zöldséglevest készíthessünk!
Egyszerű zöldségleves, zöldség alaplé
A finom, friss zöldségleves nem csak az előétel funkcióját képes ellátni: felhasználhatjuk más fogásokhoz alapléként, például húsokhoz, tengeri herkentyűkből készült ételekhez, rizottóhoz, így a zöldségleves maradékot érdemes elraknunk a fagyasztóba, hogy később újra felhasználhassuk azt. A következő zöldségleves alapanyag-mennyiségek egy 3l-es, közepes méretű fazékra vonatkoznak, amelyből 4 fő bőségesen jóllakik.
Az alap zöldségleves recept hozzávalói és elkészítése
- 2 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 db karalábé
- 1 nagyobb szelet zeller
- 1 db vöröshagyma
- 1 db babérlevél
- 2 ek napraforgóolaj
- só, bors ízlés szerint
- kb. 2l víz
A finomra vágott vöröshagymát és a felkockázott zöldségeket az olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel és addig főzzük, míg a zöldségek éppen roppannak. Ekkor hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, főzzük további 5-10 percig, majd tűzforrón tálaljuk.

A tavaszi zöldségleves recept hozzávalói és elkészítése
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 db karalábé
- 1 db újhagyma
- 1 csésze zöldborsó
- 6-8 db kelbimbó
- 1 nagyobb szelet zeller
- 2 ek olaj
- só, bors ízlés szerint
- kb. 2l víz
Az alap zöldségleves recept esetében leírt utasításokat követjük. A vöröshagyma helyett újhagymát használunk, illetve ehhez a tavaszi zöldségleves recepthez egy kis borsót és kelbimbót is hozzáadunk a gazdagabb, tavaszias ízvilág érdekében.

Az olasz zöldségleves recept hozzávalói
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 csokor friss (vagy száraz) bazsalikom
- 1 db újhagyma
- 1 szár halványító zeller
- 1 db cukkini
- 100 g zöldbab
- 100 g zöldborsó
- 200 g konzerv vörösbab
- 4 ek olívaolaj
- só, bors, ízlés szerint
- 10 dkg spagettitészta
- kb. 2,5l víz
Az apróra vágott zöldségeket megpirítjuk az olívaolajon, majd felöntjük vízzel vagy zöldség alaplével. Amikor a zöldségek már megpuhultak, hozzájuk főzzük a leszűrt, megmosott konzerv babot és a spagettitésztát. A petrezselymet és a bazsalikomot a végén adjuk hozzá, apróra vágva.
A tárkonyos zöldségleves recept hozzávalói
A tárkonyos zöldségleves a csirkeraguleves vegetáriánus "kistestvére", amit gombával és habarással teszünk gazdagabbá. Zöldségleves recept válogatásunknak ez a leglaktatóbb tagja, ám elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint a többi levesé. Hozzávalók:
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 db karalábé
- 1 csésze zöldborsó
- 2 fej gomba
- 1 nagyobb szelet zeller
- 1 db vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek tárkony
- 2 ek liszt
- 1 fél citrom leve
- 3 ek tejföl
- só, bors ízlés szerint
- kb. 2l víz

Készítsük el a zöldséglevest a leírt hozzávalókkal a megszokott módon (hagymadinsztelés, a felaprított zöldségek hozzáadása, majd felöntés vízzel, sózás, borsozás, a citromlé hozzáadása). Amikor a zöldségek már megpuhultak, adjuk a leveshez a tárkonyt, végül készítsünk habarást!
A habarás elkészítése pofonegyszerű: keverjük simára a lisztet a tejföllel, majd apránként adagoljunk hozzá egy keveset a leves levéből. Ha kész a sima, forró habarás, öntsük vissza azt a fazékba, majd forraljuk össze az egészet, és kész is a tárkonyos zöldségleves!
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








