8 °C Budapest

Voltak ennél jóval durvább válságok: "Túléltük a jegyrendszert, átvészeljük a koronavírust is"

2020. március 25. 10:00

"Túléltük a jegyrendszert, túlélhetjük a koronavírust is" - pénzügyi veteránok osztották meg emlékeiket; legyen szó a 2008-as pénzügyi válságról, a fekete hétfőről 1987-ben, vagy az 1970-es évek olajválságáról.

Ugyan a mostani gazdasági sokkhelyzetet egy egészségügyi krízis, a koronavírus-járvány okozza, és nem pedig egy háború, a politika vagy a tőzsdék összeomlása, rengeteget tanulhatunk a megelőző gazdasági válságokból. A Telegraph a pénzügyi világ veteránjait kérdezte: mikre emlékeznek a régebbi gazdasági sokkhatások idejéből, és milyen tanácsaik vannak a jelen krízissel kapcsolatban.

A jegyrendszer az kemény volt

Mike Warburton visszavonult adózási igazgató és könyvelő egy nagy múltú tanácsadó cégnél. Ő arról mesélt, hogy az egyik legkorábbi emlékei közé tartozik a jegyrendszer, ami a Második Világháborút követte.

A háború után születtem, de a mai napig emlékszem a jegyrendszerre, ami egészen az 50-es évekig húzódott. Kristálytisztán emlékszem, ahogy édesanyámmal az élelmiszer-áruházba megyünk húst venni a kis lila könyvecskével

- mesélte Mike Warburton.

Majd a 60-as években a Szuezi válság, amikor a benzint is jegyre lehetett kapni.

Apám egy tekercs szögesdrótot dugott a kocsi tankvezetékébe, hogy a tolvajok ne tudják szívócsővel kilopni az értékes benzint. Ez még az előtt volt, hogy felfedezték a zárható tanksapkát

- emlékezett vissza Warburton.

Ugyanakkor azt is elmesélte, hogy hasonló volt a helyzet az 1973-74-es olajválság alatt, - ami Angliában például ahhoz vezetett, - hogy három napos munkahetet vezettek be. Talán ez hasonlítható leginkább, a jelenlegi helyzethez.

A londoni FTSE-100 tőzsde index 80 százalékot zuhant 1975-ben, a három évvel korábbi csúcshoz képest. Úgy éreztük, hogy a pénzügyi világ készül összeomlani

- mondta el Mike Warburton.

1987-ben a londoni tőzsdék több, mint 33 százalékot zuhantak egy hónapon belül, de ez az összeomlás rövid életű volt. Mike Warburton azt tanácsolja azoknak, akik aggódnak a jelenlegi visszaesés miatt, hogy merítsenek erőt a korábbi felépülésekből.

Szörnyűek voltak azok az idők, de ha visszatekintünk, és egy grafikonon nézzük, akkor csak apró kilengésnek tűnnek ezek a válságok hosszútávon, és idővel ez vár a 2008-as válságra is

- jegyezte meg.

Mike Warburton abban reménykedik, hogy az egész ország összefog, hogy együtt vészeljék át a vírus okozta válságot.

Támogatnunk kell a rokonainkat, barátainkat és szomszédainkat, ahogy módunkban áll az előírások betartásával. Együtt túl fogunk jutni ezen is

- fejezte be.

Egyszer minden jobb lesz

Ros Altmann grófnő, volt brit nyugdíjasok ügyeivel megbízott miniszter és tőkealap kezelő arról beszélt: hogyan határozta meg a gazdasági válság a fiatal éveit.

"Kisiskolás voltam, de még most is emlékszem az újságok címlapjaira, hogy: Nagy-Britannia Európa beteg embere. A piacaink bedőltek, mi pedig otthon ültünk a sötétben az órákig tartó áramszünetekben

- emlékezett vissza Ros Altmann.

Altmann grófnő, - akkoriban még legtöbben Ros-nak szólították, - éppen egy pénzügyi alap menedzsere lett Londonban, amikor bekövetkezett a "Fekete Hétfő", egy borzalmas krach a 70-es években. Szerinte a mai befektetők, akik bepánikoltak az elmúlt hetek tőzsdei zuhanásától, tanulhattak volna egy-két dolgot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Emlékszem, ahogy az asztalomnál ültem és meredten néztem, ahogy a piacok éppen összeomlanak, pár nappal az után, hogy egy hurrikán söpört végig az országon. Válság volt, pánik és félelem mindenütt, de az elkövetkező években együtt sikerült megerősödnünk

 - mesélte Altmann.

Azokra a részvényekre fókuszáltam, amiken láttam, hogy olcsók, de a vállalatnak erős pénzügyi mérlege és belső növekedési potenciálja volt. Kiemelkedően teljesítettek az eseményt követően

 - osztotta meg Ros Altmann. Ezért azt tanácsolja a befektetőknek, hogy őrizzék meg a hidegvérüket a válság során.

Ros Altmann szerint egy közös motívum a pénzügyi válságokban, - beleértve a fekete szerdát 1992-ben és a dotcom buborékot az ezredfordulón, - hogy az emberek attól tartottak maga a rendszer nem fogja túlélni. Ez történt 2008-ban is, amikor a pénzügyi válság beütött, és az emberek rohamosan elkezdték eladni a részvényeiket, miközben azon aggódtak, hogy itt van a pénzpiacok vége, és akkora recesszió elé nézünk, mint a 30-as években.

Azonban ez ismételten hibás gondolatnak bizonyult, a piacok mindkét irányba el tudnak szaladni, és amit megtanultam a válságok alatt, hogy nem akkor akarsz elkezdeni eladni, amikor a zuhanás már bekövetkezett

- tette még hozzá Ros Altmann.

Azokat, akik mostanában vonulnak nyugdíjba, Ros Altmann azzal nyugtatja, hogy az elkövetkező 20-30 évben még rengeteg alkalom lesz a fellendülésre.

"A pénzügyi piacokat hosszútávon kell megítélni. Számtalan alkalommal történt, hogy a piacok befagytak, - általában egy erős időszakot követően, - de végül mindig felépültek

- emelte ki.

Idő kell a piacoknak

Keith Ashworth-Lord, a Sanford tőkealap alapítója, éppen akkoriban kezdte befektetési elemzőként karrierjét. Ő azt javasolja a jelenlegi befektetőknek, hogy bizonytalanság nélkül cselekedjenek a viszontagságok közepette, mert az biztosíthatja a legnagyobb hozamot.

Nem okos dolog pusztán eseményekre reagálni, határozottság kell, hogy elkötelezd magad egy stratégia mellett, - hogy mit adj el a megváltozott körülmények tekintetében, - és határozottság, hogy szembemenj a tömeggel

- fejtette ki Ashworth-Lord. Majd hozzátette: a felépülés korai szakaszában, amikor már mindenki feladta, és eluralkodott a lehangoltság, akkor kell ott lenned a piacon. Ez az a pillanat, amikor az árak meredeken megindulnak felfele.

Keith Ashworth-Lord hangsúlyozta mennyire fontos a piacokon maradni viharos időkben. Szerinte, ha a legnagyobb befektetők kihagyták volna az elmúlt 20 év legjobb 10 napját a tőzsdén, a nyereségük fele annyi sem lett volna.

Időt kell tölteni a piacon, nem pedig időzíteni kell a piacon, ez az, ami egy hosszútávú befektetőnek fontos

- tette hozzá.

Ő úgy gondolja a legnagyobb különbség a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatáshoz képest az, hogy a problémát most hatékonyan tudták megragadni a nemzetállamok a közegészségügy területén. A kulcsfontosságú szektorok, például a bankok, most sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint a 2008-as válság idejében. Ugyanakkor, Ashworth-Lord szerint további állami beavatkozásokra lesz szükség a vendéglátás és turizmus ágazataiban.

Egy nap, valószínűleg hamarabb, mint gondolnánk, ez mind csak egy darabka történelem lesz a nagy képben

 - fűzte még hozzá Keith Ashwort-Lord.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm