2019. február 19. kedd Zsuzsanna

Újabb szégyenlista: arcpirítóan kevés szemetet hasznosítanak újra a magyarok

  • NapiCsárt
  • 2018. november 29. csütörtök 16:50

Elég rosszul állunk újrahasznosítás tekintetében a többi EU-s országhoz képest. Ugyan a műanyagok feldolgozása tekintetében még vannak páran mögöttünk, de összességében tökutolsók vagyunk, hazánkban használják fel újra a legkevesebb, erre alkalmas hulladékot.

Elég szomorú adatokat közölt az Eurostat: kiderült ugyanis, hogy Magyarország az utolsók között kullog az EU-ban az újrahasznosított műanyagok tekintetében. Míg az uniós államokban a műanyaghulladékok átlagosan 42,4 százalékát hasznosítják újra, hazánkban ez az arány csupán 31 százalékos - Írországhoz hasonlóan.

Ma

Nálunk rosszabbul csak Málta (29 százalék), Franciaország (26 százalék, valamint Finnország és Észtország (25-25 százalék) áll. Ellenben nyolc EU-tagállamban a műanyaghulladékok több mint felét hasznosították újra: Litvániában a legmagasabb ez az arány, 74 százalékos. A második helyen Ciprus (64 százalék), a harmadikon pedig Szlovénia áll 62 százalékkal. Jól szerepeltek még a csehek (59 százalék) és a bolgárok (53 százalék) is.

Összességében a műanyagok újrahasznosítási aránya 18,4 százalékkal nőtt az EU-ban 2005 óta, így értünk el a fentebb már említett 2016-os, 42,4 százalékos szintre. A tendencia minden tagállamban nőtt, kivéve Észtországot, ahol 2005 óta majdnem egy százalékkal csökkent az újrahasznosított műanyagszemét aránya.

Van, amiben csont utolsók vagyunk

A műanyagon kívül minden más, újrahasznosítható hulladék feldolgozását is megvizsgálta az Eurostat. Kiderült, hogy az összes ilyen szemét mintegy 67 százalékát használják fel újra az EU-ban. Ugyanakkor ezen a listán sem az élvonalba kerültünk, sőt, Magyarország 49,7 százalékos aránnyal tök utolsó. Előttünk Izland áll, ahol az újrahasznosítható szemét 51,6 százalékát dolgozzák fel, a harmadik legrosszabb ilyen szempontból Horvátország 54,7 százalékkal.

Belgiumban ezzel szemben, szinte hihetetlen, de az ilyen szemetek 81,9 százalékát hasznosítják újra, nem sokkal marad le Dánia 79 százalékkal, és Csehország 75,3-al.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 44 388 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 12,57%), de nem sokkal marad el ettől a Cofidis 46 911 forintos törlesztőt (THM 15,34%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, az OTP, valamint az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Családostul viszik külföldre a magyarokat: 600 ezres fizetés, diploma sem kell
Aki eddig még nem indult útnak, azt jó eséllyel a családja tartotta vissza.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS