Rengeteg étel rohad el a magyar hűtőkben: így előzd meg a pénzkidobást

2019. május 11. 13:00

Súlyos gondot jelent napjainkban az élelmiszerpazarlás, de nem csak a szupermarketekben, hanem a háztartásokban is. Egy átlagos magyar fogyasztó évente 33 kilogramm élelmiszert dob ki csak azért, mert a nem megfelelő tárolás miatt megromlott, vagy csak mert feleslegesen vásárolta meg. Legtöbbször nem is vagyunk biztosak abban, meddig tarthatjuk el őket, amelynek az a vége, hogy végül kidobjuk a romlott, vagy annak vélt élelmiszert. Viszont ha tudatosan tároljuk a hűtőben az ételeket, és odafigyelünk az eltarthatóságuk idejére, nagyban csökkenthetjük a kukába dobott étel mennyiségét.

Nem csak a környezettudatosság miatt nem szeretünk ételt kidobni, hanem mert mi magyarok nagyon nem szeretünk pazarolni. Egy felmérés szerint a magyar vásárlók 29 százaléka nem szokott még fogyasztható élelmiszert kidobni; 18 százalék havonta, 30 százalék pedig ennél is ritkábban dob ki ennivalót. Hetente a megkérdezettek alig 21 százaléka pazarol. Nem csoda, hiszen rossz érzés kész ételt, vagy fel nem használt élelmiszert kidobni, mert lejárt a szavatossága, vagy már nem tudjuk megmondani, jó-e még, és inkább nem kockáztatunk. Pedig néha mindenkivel előfordul, viszont így nem csak magát az ételt pazaroljuk el, hanem a pénzt is, amibe az került, ha végül a szemétben végzi.

Hogyan tároljuk az élelmiszereket?

Ahhoz, hogy az ételek minél tovább legyenek eltarthatóak, érdemes tudni, melyik fajta élelmiszernek, melyik tárolási mód a legmegfelelőbb. Legjobb, ha a hűtő 4-5 °C fokon hűt, a fagyasztó pedig -15 és -18 °C fokra hűtsön.

A hűtőszekrény alsó fiókjában legjobb a gyümölcsöket, zöldségeket tárolni, az almát, bogyós gyümölcsöket, szőlőt, káposztát, brokkolit, karfiolt, sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, zöldleveleseket, cukkinit, zöldbabot, salátát érdemes alul tartani. Az olyan gyümölcsöket, zöldségeket, melyeket már megvágtunk, tarthatjuk a hűtőpolcon: a félbe vágott banánt, avokádót, citromot, sárgadinnyét, hagymát. Ugyanúgy az egész citrusféléket, (papír)zacskóban tárolt retket, gombát, kaliforniai paprikát, céklát, spárgát és a gyömbért csomagolás nélkül is a polcon tároljuk. A paradicsomot, körtét, barackot, szilvát, egész sárgadinnyét, banánt, avokádót a konyhapulton hagyhatjuk, ne tegyük a hűtőbe. A burgonyát, édesburgonyát, hagymát, fokhagymát, sütőtököt pedig egy sötét helyen tároljuk a konyhaszekrényben, így tarthatók el legtovább - írja a lifehack.org.

Mindenfajta ételnek megvan a hozzá leginkább passzoló tárolója. Az élelmiszerpazarlás megelőzése, és környezettudatosság céljából a legpraktikusabb az üveg tárolóedény (műanyag fedővel), melyben folyamatosan szemmel is tartható az étel, és könnyen újramelegíthető, akár abból is fogyasztható, és környezetbarát is. Ha nem akarunk sok pénzt költeni arra, hogy a műanyag dobozokat üvegre cseréljük, akkor használjunk befőttes üvegeket, azokban is sokféle ételt: leveseket, főzelékeket, tésztaszószokat, salátát, de akár pörköltet is.

Ha olyan ételeket tárolunk ilyen üvegtartóban, amit nem fogunk napokon belül elfogyasztani, érdemes felcímkézni, mikor tettük be. Magát a dobozt is címkézhetjük, vagy készíthetünk a hűtőajtóra egy listát, amelyre mindig fel lehet vezetni, milyen étel és mikor került a hűtőszekrénybe. Ez ugyanúgy igaz a zacskóban, műanyag tárolókban vagy szabadon tartott élelmiszerekre is, amelyeket nem mindig könnyű felcímkézni.

Meddig tarthatók el az élelmiszerek a hűtőben?

Húsok

Érdemes a húsokat a hűtő alsó polcán tárolni, és úgy, hogy ne érintkezzenek más ételekkel, mert úgy könnyebben romlásnak indulhatnak.  Budai Nikoletta, az háztartásigép-szakértő korábban azt tanácsolta a Pénzcentrum olvasóinak

A nagybevásárlást követően - hasonlóan az éttermek konyháihoz - érdemes külön tárolni a nyers húsokat, halakat, külön a zöldséget és a gyümölcsöt, és külön a fogyasztásra kész élelmiszereket

Nyers húsok esetében a legkevesebb ideig a halak tarthatók el: a kagyló- és rákféléket (nem előrecsomagoltan, hanem mondjuk piacról vásárolva) 1-2 napig tarthatjuk, azután főzzük meg, vagy fogyasszuk el.

A friss lazacfilét és a garnélát is 2 nap után használjuk fel, ugyanígy az egész vagy darabolt csirkét, illetve a darált húst is. A marha- és sertéshús szeleteket 3 nap után fogyasszuk el, főzzük meg. A baconszalonna, szalámifélék 2 hétig is elállnak. Ha mégsem tudjuk megfőzni, megenni a nyers húsokat időben, érdemes lefagyasztani őket. 

Fagyasztva a szalámifélék 2 hónapig, a darált hús 4 hónapig, a hússzeletek, halfilék, és a csirke is eláll fél évig.

Fagyasztás esetén még fontosabb, hogy ráírjuk a tárolóedényre, hogy mikor került az étel a fagyasztóba.

Gyümölcs, zöldség

Azok a zöldségek, gyümölcsök melyeknek a tárolása a hűtőben nem javasolt, sem tárolhatóak akármeddig a pulton, vagy konyhaszekrényben. A paradicsomot 3 nap után érdemes elfogyasztani, a krumplit 3 hétig tarthatjuk el, a hagymát és fokhagymát 2 hónapig is hűtés nélkül. A sütőtököt akár 3 hónapig is tárolhatjuk, ha frissen vásároltuk.

A hűtőben legkevesebb ideig a piros bogyós gyümölcsök: a földi eper és a málna tarthatók el, 3 napon belül fogyasszuk el. Szintén nem érdemes tovább tárolni a zöld leveles zöldségeket (kelbimbó, spenót, stb.) és a friss leveles fűszereket, mint a petrezselyem, oregánó, bazsalikom. A saláta és a dinnye 5 napig áll el a hűtőben. A brokkoli és a karfiol, a gombák, és az áfonya 1 hétig is tárolható, az alma és a citrusfélék akár 3 hétig is.

Tejtermékek és tojás

A tej, ricotta, és a magyarul darabos állaga miatt túrósajtnak nevezett cottage cheese egy hétig áll el a hűtőben. A joghurtot és a lágysajtokat 2 hétig, a tejfölt, tofut 3 hétig tárolhatjuk. A tojás, ha frissen vettük 5 hétig is eláll a hűtőben. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha félünk, hogy megromlik a tojás, mielőtt fel tudnánk használni, inkább fagyasszuk le, vagy főzzük meg őket, így nem kell kidobni a megzápult tojást. Ha úgy fagyasztjuk le a tojást, hogy különválasztjuk a sárgáját a fehérjétől, később megkönnyíti a dolgunkat a sütésnél: ha csak az egyikre van szükségünk, elég azt kiolvasztani. A tárolóedényre viszont ilyen esetben mindig jegyezzük fel, hány tojás sárgájáját, fehérjéjét tartalmazza, és ha hozzáteszünk pluszban, azt is jelöljük. Ha ezt elmulasztjuk, később találgathatunk. 

Semmi esetre se fogyasszunk el olyan tojást, aminek már esélye van arra, hogy romlásnak indult, komoly fertőzést is elkaphatunk tőle.

A tejszín 1 hónapig, a krémsajtok 2 hónapig, a vaj 3 hónapig tartható a hűtőben. A keménysajt tömbök 4, míg a félkemény sajtok 6 hónapig is tárolhatók - ha nem bontjuk meg a csomagolást. Egyéb esetben 1 hónapon belül fogyasszuk el. 

Fagyasztóba nem érdemes bármilyen tejterméket tenni. A joghurtnak nem lesz baja, 2 hónapig is eláll, míg a tej 3 hónapig is. A tofut 5 hónapig tarthatjuk -18 °c fokon, a vajat és félkemény vagy kemény sajtokat 6 hónapig is.

Tartós élelmiszerek

Bontatlan tárolás esetén sok élelmiszert tárolhatunk hosszú ideig, de nem az örökkévalóságig. Például a bontatlan majonéz 3 hónapig, a mogyorókrém 9 hónapig tartható el úgy, hogy még nem indultak el bennünk az egészségünkre kedvezőtlen kémiai folyamatok. A ketchup és mustár 1 évig áll el, ahogy a méz, barnarizs, juharszirup, olívaolaj, és a különféle szószok is (mint a salsa). A fehér rizs, száraztészta csak 2 év után dohosodik, az ecet szintén eddig tartható el. A szójaszósz akár 3 évet is kibír.

Ha felbontottuk a mustárt, vagy a salsát, tároljuk hűtőben és 1 hónapon belül fogyasszuk el. A majonéz 2 hónapig jó, a ketchup 6 hónapig is, a juharszirup és szójaszósz egy évig is hűtve tárolva. A felbontott mogyorókrém 3, a barna rizs és olíva olaj 6 hónapig fogyasztható, az ecet és a fehérrizs pedig 1 évig.

Főtt, sült ételek

A már elkészített ételek tárolása attól is függ, hogy a köretet és a főételt együtt tároljuk-e, belefőztük-e a levesbe a tésztát. Általánosságban elmondható, hogy 3-4 napon belül érdemes elfogyasztani a főtt ételt, vagy lefagyasztani, mielőtt megromlana. Nem csak emiatt, hanem ennyi idő után már az ízek sem ugyanazok. 

A pizza - ami egyébként nyugodtan fagyasztható is -, a csirke és a halételek 3-4 napig biztosan jók. Ugyanez vonatkozik az olyan ételekre, ahol a köretekkel együtt tároljuk a főételt, vagy tésztával a levest: mint a rakott ételek, egytálételek, pörköltek nokedlivel, stb. A jól átsütött, vagy főtt húsok, a keményre főtt tojás 5 napig is elállnak. Ez után már nem érdemes bármilyen készételt tárolni, ha nem tudjuk megenni, fagyasszuk le, és 1-1,5 hónapon belül fogyasszuk el. 

Jótanácsok 

 

  • Ha gyanús az étel szaga, állaga, színe, íze, ne fogyasszuk el. Hiába nem akarunk pazarolni, ne kockáztassunk egy gyomorrontást vagy fertőzést. A már evésre nem alkalmas ételeket nem muszáj a kukába dobni, akár a komposztba is tehetjük, de csak körültekintően, mert nem lehet az ételmaradékok közül sem mindent komposztálni.
  • Nem lehet eléggé hangsúlyozni mennyire fontos a megfelelő tárolás. A dobozokkal, üvegedényekkel jól szeparálhatóak, egymásra pakolhatók az ételek, így védjük őket, és jobban el is férhetünk a hűtőnkben. Az is fontos, hogy feljegyezzük, mikor került az étel a hűtőbe, vagy a tárolóedényre, vagy egy külön listán. Az élelmiszerpazarlásnak elejét vehetjük azzal is, ha megfelelő adagokat teszünk el: nem muszáj kétfelé osztani, vagy teljesen telerakni egy-egy tárolót, annyit rakjunk egy dobozba, amennyit elfogyasztunk. Ha vannak kis- és nagyétkűek a családban, az egyik tartóba kerüljön több, a másikba kevesebb. Így nem veszik kárba annyi maradék étel.
  • Ne hagyjuk a kész ételek sokáig szobahőmérsékleten. Amint kihűltek, tegyük be őket a hűtőbe. Mielőtt kihűlne az étel, ne fedjük le, mert azzal csak gyorsítjuk a romlási folyamatokat, és a hűtőnknek se tesz jót, ha meleg dolgokat teszünk bele: több energiát használ el feleslegesen.
  • Mindig csak annyit vásároljunk, főzzünk, amennyit várhatóan el is fogyasztunk a lejárati időn belül. Természetesen bármikor közbe jöhet egy nem várt program, vagy történés, ami miatt nem jut időnk elfogyasztani, megfőzni az ételt. Ha így alakul, gondoljunk a hűtőben hagyott élelmiszerekre, maradékokra, és tegyük át őket a fagyasztóba.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm