9 °C Budapest

Te is így használod otthon a hűtőt? Veszélyes lehet!

2017. december 21. 18:00

Itt vannak az év végi ünnepek, a családi, baráti összejöveteleket kísérő nagy lakomák. Ilyenkor igazi kihívást jelent minden alapanyagnak és elkészült ételnek megfelelő helyet találni - még a legnagyobb hűtők is szűkössé válhatnak. Az ünnepi menü megtervezésekor azt is érdemes átgondolni, hogy - egészségünk védelme és az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében - melyik maradékot tudjuk biztonságosan felhasználni, illetve a felhasználásig hol és hogyan tároljuk biztonságosan az ételeinket.

"A nagybevásárlást követően - hasonlóan az éttermek konyháihoz - érdemes külön tárolni a nyers húsokat, halakat, külön a zöldséget és a gyümölcsöt, és külön a fogyasztásra kész élelmiszereket

- tanácsolja Budai Nikoletta, az LG háztartásigép-szakértője. A hagyományos hűtők felső polcán kevésbé van hideg, ezért ott a süteményeket célszerű elhelyezni.

Fontos úgy becsomagolni a nyers húsokat és halakat, hogy a belőlük kicsepegő lé ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A főtt ételeket csak azt követően rakjuk hűtőbe, hogy legalább szobahőmérsékletűre hűltek. A kellemetlen szagok elkerülésének érdekében rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e romlott élelmiszer a hűtőben, tiszta-e a belső tér, az aromásabb ételeket pedig alaposan csomagoljuk be.

Az olyan különleges megoldások, mint a hűtőajtón elhelyezett kisebb ajtó, vagy adott esetben koppintásra átlátszóvá váló üvegajtó az energiatakarékosságot és az ételek frissen tartását szolgálják, hiszen nem kell kinyitni a készülék ajtaját és ezzel kiengedni a hideget ahhoz, hogy meggyőződjünk a hűtőnk tartalmáról.

A megfelelő tárolás kulcsfontosságú ahhoz is, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást. A száraz, de nem dohos pékáruból panírmorzsa készíthető, a megmaradt kifli vagy kalács pedig remek mákosguba-alapanyag lehet. A már több napos hideg sülteket ne próbáljuk úgy "megmenteni", hogy salátának használjuk fel és még ezen állapotukban napokig tároljuk. A majonézes saláták, nyers tojással készült ételek néhány nap után akkor is veszélyessé válhatnak, ha ízük, állaguk, szaguk még nem ad okot a gyanakvásra.

A főtt ételek esetében a fő szabály az, hogy hűtőben is legfeljebb két-három napig tároljuk, fogyasztás előtt pedig alaposan forrósítsuk át. A savanyú káposztás, paradicsomos ételek - savanyúbb kémhatásuknak köszönhetően - tovább eltarthatóak, viszont a halak gyorsan romlanak, ezért frissen fogyasztandók. A halászlé jól bírja a fagyasztást, de fogyasztás előtt alaposan forraljuk át.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem