12 °C Budapest

Operatív Törzs: a járvány nem múlt el, de terjedésének üteme csökkenőben van

2020. május 24. 11:15

Vasárnap is tartott tájékoztatást az Operatív Törzs.

Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Magyarország járványügyi szempontból nagyon jól teljesített és szakmai szempontból sem teljesített rosszul a koronavírus-járványban - jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház főigazgató főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Vályi-Nagy István beszámolt arról, hogy Magyarországon az egymillió lakosra vetített halálozások száma sokkal kisebb, mint a fejlettebb nyugat-európai országokban. Kiemelte, a centrumkórház nagy eredményeket ért a súlyos és intenzív osztályra került koronavírus-betegek kezelésében, a világon az elsők között kezdték el a vérplazmaterápia alkalmazását és az akár a páciens halálához is vezető immunológiai vihar elleni terápiát.

Már 1392-en regisztráltak a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra, az aktív felhasználók száma 910 - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa vasárnap online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertetése szerint szombaton 1038 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 11 934 van érvényben, a rendőrség az előző napon végzett ellenőrzéseken 30 magatartásszegést tapasztalt. A rendőrség március 12. óta ellenőrzi a hatósági házi karantén szabályainak a betartását, azóta 2091 intézkedésre volt szükség.

Hozzátette: a rendőrség szombaton is ellenőrizte a védelmi intézkedések - a távolságtartás, a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben a maszkviselés, illetve a vásárlási idősávok - betartását. Az elmúlt 24 órában ezek megszegése miatt 24 esetben intézkedtek: 15 esetben figyelmeztettek, 8 helyszíni bírságot szabtak ki és egy feljelentést tettek - mondta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy május 22-től megváltoztak a Szerbiába történő beutazás feltételei: mindenkit beengednek, aki az általános beutazási feltételeknek megfelel. Ennek érdekében naponta 20 óra és másnap 12 óra között Magyarországra Hegyeshalomnál, Rajkánál és Tornyiszentmiklósnál beutazhatnak azok a tranzitutasok, akik csak átutaznak az országon és Szerbiába akarnak eljutni. Kilépni Magyarországról Szerbia felé Röszkénél és Tompánál tudnak ezek az utazók, akik csak kijelölt útvonalon haladhatnak, csak kijelölt pihenőhelyeken állhatnak meg és a lehető legrövidebb idő alatt kell elhagyniuk az országot.

A határforgalomról szólva az alezredes elmondta: vasárnap a teherforgalomban kilépő oldalon Röszkénél, valamint belépő oldalon Csanádpalotánál tapasztaltak 1-1 órás várakozást. A személyforgalomban belépő oldalon Nagylaknál 1 órás, valamint kilépő oldalon Nagylaknál 2 órás, Csanádpalotánál és Záhonynál 1-1 órás várakozással kell számolni. 

Kérdésre válaszolva elmondta: május 7-e óta léphetnek be Magyarország területére az agrárágazatban dolgozók, a román vendégmunkások ezt már csoportosan is megtehetik, most már valamennyi határátkelőnél. Szombat éjfélig 109 csoportban 601 vendégmunkás lépett be Magyarországra ilyen céllal - tette hozzá.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem