2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Még hogy olcsóbb lett az albérlet Budapesten: ezek a számok nem ezt mutatják


A külföldiek mellett a hazai egyetemisták is megrohamozzák tanévkezdéskor az új építésű albérleteket - mutat rá egy friss elemzés. Az adatok szerint a bútorozott garzon és az egy hálószobás otthonok a legnépszerűbbek a diákok között. Ebben a szegmensben az érdeklődőknél elsősorban a lokáció, a komfort és az elérhető szolgáltatások a döntőek a választásnál. Az albérletárak ennek megfelelően - a tavaszi kilengés után - már vissza is tértek az év eleji szintre.

A Cordia Property Management által kezelt új építésű ingatlanok kétharmadát egyetemisták veszik ki, akiknek többsége külföldi fiatal, harmaduk pedig magyar hallgató. A belvárosi lokációk továbbra is a legkeresettebb a diákoknál, akiknél a Corvin Sétány és a Rózsa utca a legnépszerűbb célpont, azonban egyre többen választják a központhoz közeli, XIII. kerületi Young City projektet is. Az albérlők 1 évre kötelezik el magukat az adott lakás mellett, és általában legalább egy alkalommal szerződést is hosszabbítanak. Míg a magyarok a garzont, addig a külföldiek inkább az egy hálószobás albérleteket részesítik előnyben. 

Az új építésű bérleményeket keresők között a költségeket megelőzik olyan szempontok, mint a kiváló tömegközlekedés, a könnyű megközelíthetőség, a szolgáltatások széles köre, illetve a lakás által nyújtott kényelem. Ennek következtében, ezen ingatlanok bérleti díjait kevésbé érintették az elmúlt hónapok nehézségei.

A Cordia adatai alapján, a veszélyhelyzet ideje alatt ebben a szegmensben is némileg érezhető volt a teljes albérleti piacon tapasztalható visszaesés, azonban júliusra már visszatértek a díjak az év eleji szintre. Az állandó keresletnek és a trendeknek megfelelően a befektetési célú újlakás-vásárlók számára továbbra is népszerűek a belvárosi helyszínen található ingatlanok, mint a Corvin Sétány vagy a Rózsa utca, valamint az angyalföldi Young City, a Dunához közeli Marina Garden, a bel-budai Kapás 21 illetve a zöldövezeti Madárhegy, Zugló és Sasad fejlesztései is. 

Az új építésű albérletpiac nem csupán a diákok számára vonzó, mivel számos fiatal, pár és család is ebben a kategóriában keres otthont, akár hosszabb távra. Így a befektetőknek érdemes mind a főváros belső kerületeiben, mind a külváros népszerűnek számító lakóparkjaiban is gondolkodniuk, és eszerint bővíteniük portfóliójukat. A tapasztalat alapján a bérlők értékelik, ha egy szakosodott ingatlankezelő cégtől veszik ki a lakást, mivel a felmerülő problémáikra azonnal reagálnak és hatékonyan kezelik

 - mondta Görög Áron, a Cordia marketing- és értékesítési igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked