2018. március 21. szerda Benedek

Elismerte Lázár János: nem jár mindenkinek a rezsicsökkentés

A 111. Kormányinfón, újságírói kérdésre, Lázár János elismerte, nem jár azoknak a 12 ezer forintos egyszeri rezsitámogatás, akik kizárólag elektromos árammal fűtik otthonaikat. Hivatalos statisztika lévén nem lehet pontosan megmondani, de Lázár János nyilatkozata szerint ez a fűtött ingatlanok 1 százalékát, azaz bő 41 ezer háztartást is érinthet.

Minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából. Akik nem gázzal fűtenek, hanem távfűtést vesznek igénybe, számukra ugyanezt a mértékű jóváírást fogjuk biztosítani úgy, hogy Kósa Lajos miniszter urat megbíztuk, tárgyalja ki ennek konkrét részleteit az önkormányzatokkal. Akik pedig hagyományos módon fűtenek, szenet, vagy fát használnak fel, az ő esetükben megnöveljük az erre a célra szolgáló szociális pénzügyi keretet egymilliárd forinttal és Pintér Sándort bíztuk meg ennek az intézkedésnek a végrehajtásával

- jelentette be szerda délután Orbán Viktor. A Pénzcentrum ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a miniszterelnöki nyilatkozatból kimaradtak azok a családok, amelyek kizárólag elektromos árammal fűtik otthonaikat. És ez, mint a mai Kormányinfón kiderült, nem véletlen. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy

sem azokra nem vonatkozik a támogatás, akik eddig nem kaptak szociális alapon támogatást, sem azokra, akik kizárólag elektromos árammal fűtik otthonaikat.

Pedig egyre többen vannak ilyenek. Erre vonatkozó statisztika, kimutatás persze nem létezik, így csak találgatni lehet, hányan maradnak ki a téli rezsicsökkentésből. A KSH adatsora például 3 228 888 olyan háztartást számlált 2016-ban, ahol be volt kötve a gáz, míg 5 058 402 olyan háztartást, ahol igénybe vették a villamosenergia-szolgáltatást. Azaz két éve 1 829 514 olyan háztartás volt Magyarországon, ahol biztos, hogy egyáltalán nem volt bekötve, se fűtésre, se főzésre, se semmire a gáz, az áram viszont igen.

Szintén a KSH adataiból derül ki, hogy a távfűtésbe bekapcsolt lakások száma, lassú növekedés után 2016-ra elérte a 649 129-et. A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) 2015-ös adataiból pedig az is kiderül, hogy a lakosság 21,5 százaléka egyedi helyiségfűtéssel oldja meg a hőellátást, olyan eszközök felhasználásával, mint például a fa vagy a szén. Mindezek figyelembevételével, na meg elfogadva azt a tényszerűséget, hogy a fentebb említett típusok között vannak átfedések, tehát egy háztartás egyszerre több ilyen szolgáltatást is igénybe vehet, illetve vannak olyan fogyasztási helyek, ahol nincs szükség fűtésre, áramra viszont igen (pl.: nyaralók), nyugodtan kijelenthetjük, hogy bőven akadnak olyan háztartások az országban, akár tízezres nagyságrendben is, ahol kizárólag elektromos fűtéssel veszik fel a harcot a téli hideg ellen.

Becslésünket Lázár János is igazolta, a Kormányinfón ő úgy fogalmazott, a fűtött ingatlanok egy százalékára nem vonatkozik a téli rezsicsökkentés. A 2011-es népszámláláskor mért 4,11 millió háztartást figyelembe véve ez bő 41 ezer háztartást jelent.

Azt, hogy egyre többen fűtenek kizárólag elektromos megoldásokkal, a Pénzcentrum iparági visszajelzései is alátámasztják. Érdeklődésünkre több piaci szereplő is jelezte, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik az elektromos rendszerek iránt, legyen szó például hőtárolós kályháról, elektromos kazánról, fűtésre is alkalmas klímáról, vagy épp infrás megoldásról. Mint azt kiemelték, ez összhangban van a lakóingatlanokra vonatkozó energetikai követelmények szigorodásával, illetve az egyre olcsóbban elérhető megújuló technológiák mind gyakoribb lakossági felhasználásával. Többen azt is hozzátették, hogy a kormány által szorgalmazott új, napenergiára is erőteljes hangsúlyt helyező energiastratégia is ezek részarányának növekedését teszi lehetővé.

Az egyszeri rezsicsökkentés a kimaradók ellenére is komoly tétel, melynek fedezetét Lázár János tájékoztatása szerint az Energiahivatal 40 milliárdos külön kasszája teszi lehetővé. "A 40 milliárdból 1 milliárdot tesz ki a szociális tűzifakeret megemelése, 6 milliárdot a távfűtéssel, 32 milliárdot pedig a gázzal fűtő családok támogatása" - nyilatkozta a 111. Kormányinfón a miniszter.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 millió 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 13,07%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!
A távozó alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.22-03.31
Országos

Spar

03.22-03.31
Országos

Lidl

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.16-03.21
Országos

Lidl

03.14-03.21
Országos

Tesco

03.14-03.21
Országos

Auchan

03.14-03.21
Országos

  Ajánlatunk