12 °C Budapest

A legtöbben így mikrózzák az ételt: nem is sejtik, szörnyen nagy hibát követnek el

2020. augusztus 25. 16:47

A mikróhullámú sütőt vélhetően senkinek sem kell bemutatni: tudod, az a doboz a konyhában, amibe ha berakod az ételt akkor az megmelegíti, kiolvasztja. Azonban a dolog nem ennyire egyszerű, sokan nem is tudják, hogyan kell rendesen megmikrózni az ételeket: nekik általában kővé fagyott, vagy simán jéghideg marad a kaja belseje. Ha neked is meggyűlt már a bajod a mikróval, mindenképp érdemes megfogadnod az alábbi tanácsokat!

Egész Magyarország - vagy talán az egész világ - legelterjedtebb háztartási gépe a mikróhullámú sütő (egyszerűbben:mikró). Szinte minden konyha elengedhetetlen kelléke a gép, amellyel varázsütésre megmelegíthetjük az ételeket, amiket korábban készítettünk - de külön szakácskönyvek is léteznek a mikróhuszároknak!

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

Egy korábbi termékteszten kiderült, hogy a "lakossági" mikrók nem is olyan drágák: a Tudatos Vásárlók Egyesülete arra jutott, hogy annak,

akinek csak az alapfunkciók kellenek, tehát melegíteni és ételt kiolvasztani akar csak a készülékkel, az már 20-30 ezer forintért is találhat magának olyan terméket, ami elégséges értékelést kapott az egyesület próbáján.

91 mikrósütő vett részt a megmérettetésen, és kiderült, hogy vásárlóként annyira nem nyúlhatunk mellé, ha az a fő szempont, hogy egyenletes hőmérsékletű legyen a kész étel, ugyanis ebből a szempontból mindössze 3 készülék kapott 2-nél rosszabb értékelést az 1-5-ig terjedő skálán, a többi a középmezőnyben vagy annál jobban végzett. A sereghajtók között volt 50 ezer és190 ezer forintos mikró is. 6 készülék pedig legalább 4 pontot kapott erre a szempontra, volt közöttük 210 ezer forintos Bosch, de alacsonyabb árkategóriájú, 35-50 ezer forintos Panasonic, Samsung, Sharp vagy Whirlpool mikró is.

Eddig tuti, hogy rosszul használtad!

Bármennyire is elterjedt konyhai készülék a mikró, sokan nem tudják, hogyan kell vele bánni. Ezért megosztunk pár praktikát, amelyek segítségével nem kell többet bosszankodnod ahelyett, hogy már rég megebédeltél volna!

A legtöbben például nem veszik figyelembe, hogy a mikró kívülről befelé melegíti fel az ételt: ezért van az, hogy míg a kaja felszíne tűzforró, belül még csak nem is langyos. Ennek kiküszöbölése érdekében érdemes vagy kisebb porciókra osztani a tányéron az ételt, vagy pedig, ha olyan, akkor egy lyukat formázni az étel közepébe. Így megnő az a felület, amelyet érhetnek a sugarak, ergó gyorsabban melegszik fel az étel, és nem marad hideg belül. Emellett a húst is érdemes felvágni, mielőt bedobod melegíteni - az indok ugyanaz, mint az előbb, több kisebb darab jobban megmelegszik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Észrevetted, hogy például a sült marhahús, vagy a sertséhús más ízű, állagú lesz, ha megmikrózod? Ezen segíthetsz, ha valahogyan megakadályozod, hogy a nedvesség elpárologjon az ételből. Ezért érdemes egy nedves papírtörlőt rakni a sülthúsra, ami meggátolja, hogy kiszáradjon a mikróban. Ha húsgombócot melegítesz, érdemes jókora adag mártást is merni a tányérra!

A másnapos pizza sem túl jó megmikrózva, ugye? Jóval finomabb lesz, ha nem csak úgy bedobod a mikróba, hanem valamivel lefedve, például két tányér közé téve teszed be melegíteni - alacsonyabb fokozaton, hosszabb ideig. Így nem szárad ki, keményedik meg a tészta.

A különféle tésztaételek egyenletes melegítésének titka a mártásban rejlik: hogy teljesen átmelegedjen a tészta is, bőven kell hozzá mártást is adni, majd pedig lefedni valamivel a kaját - egy másik tányér pont megfelel. Ezzel a módszerrel kevésbé marad hideg az étel alja, közepe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem