2019. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Itt a nagy mikró-teszt: mennyivel jobb a drágább, mint az egyszerűbb?


41 mikrohullámú sütőt teszteltek, és kiderült, hogy egy egyszerűbb jó mikrót akár 20 ezer forintért is beszerezhetünk, a bonyolultabb, grillezni is tudó készülékért már legalább 35 ezret kell fizetnünk, miközben ugyanezt a szintet hozzák a 200 ezer forintos mikrohulllámú sütők is. Hol végzett a 210 ezer forintos Bosch, és hol a néhány tízezer forintos Samsung és Whirlpool mikrók?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 41 mikrohullámú sütőt tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen. Így a korábban tesztelt termékekkel együtt már összesen 91 mikrohullámú sütő adatlapja (30 márkától) segíti a fogyasztókat a mikrohullámú sütő vásárlásban. Laboratóriumban vizsgáltuk, hogy a készülékek milyen hamar és mennyire egyenletesen olvasztják ki és főzik meg a fagyasztott ételt vagy a pizzát, hogyan grillezik a pirítóst vagy a csirkét.

Egy mikrohullámú sütőtől felhasználóként leginkább azt várjuk, hogy hamar kiolvassza és megmelegítse a fagyasztott ételt, és lehetőleg egyenletes legyen a hőmérséklet eloszlása, vagyis ne legyen a külseje tűzforró miközben a belseje jéghideg marad.

Jó hír azoknak, akik csak egyszerű funkcióhoz, vagyis étel kiolvasztáshoz, melegítéshez keresnek mikrót, hogy akár 20-30 ezer forintból is kihozható egy készülék, amelyik legalább közepes szinten teljesít a fenti szempontokból.


A teszt alapján  úgy tűnik, hogy vásárlóként nem nagyon nyúlhatunk mellé, ha az a fő szempont, hogy egyenletes hőmérsékletű legyen a kész étel, ugyanis ebből a szempontból mindössze 3 készülék kapott 2-nél rosszabb pontot az 1-5-ig terjedő skálán, a többi a középmezőnyben vagy annál jobban végzett. A sereghajtók között volt 50 ezer és190 ezer forintos készülék is. 6 készülék pedig legalább 4 pontot kapott erre a szempontra, volt közöttük 210 ezer forintos Bosch, de alacsonyabb árkategóriájú, 35-50 ezer forintos Panasonic, Samsung, Sharp vagy Whirlpool mikró is.

Korrektül olvaszt, főz

Jó hír, hogy az egyik legfontosabb szempontnál, a kiolvasztás és főzés tesztelésénél nem volt kirívóan gyenge eredmény, ugyanis egyik mikrohullámú sütő sem kapott 2-nél kevesebb pontot, három készülék 4-nél jobb eredményt ért el, a többi a középmezőnyben végzett. A listavezetők között is nagy volt a szórás az árban, volt közöttük 35 ezer forintos Samsung, de 210 ezer forintos Bosch gép is.

Annak, aki ennél bonyolultabb használatra szánja a mikrót, és például grillezni is szeretne, már alaposabban körül kell néznie, mert könnyen mellényúlhat. A tesztelt készülékek között 43 grill funkcióval is rendelkezik, közülük 16 kapott 2 vagy annál gyengébb pontot, mert nem elég egyenletesen sütötte meg a csirkét vagy a pirítóst, ill. túl sok időt vett igénybe a művelet.  Ezek között is volt olcsóbb néhány tízezer forintos, de 100 ezer forint feletti készülék is.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS