Sunset Scenery of Budapest cityscape, Hungary

Nem áll meg a lakásárak emelkedése a fővárosban: itt jöhetnek szembe a horror négyzetméterárak

2024. április 16. 16:26

Éves viszonylatban ötszázalékos áremelkedést mért az egyik hazai ingatlanközvetítő a fővárosi új építésű lakások piacán. Kevesebb, de összességében nagyobb lakásszámú projekt indult az első negyedévben. Újdonság, hogy már nem a Rózsadombon épülnek a legdrágább lakások a fővárosban.

Az idei év első negyedévében mért adatok alapján összeállított projektfelmérés szerint a Budapesten kínált új építésű lakások átlagos négyzetméterára 1,655 millió forint, ami 3,1 százalékkal magasabb ár az előző negyedév értékeihez képest - közölte az Otthon Centrum (OC). Éves viszonylatban azonban mindössze 5,1 százalékkal emelkedett a négyzetméterár átlag értéke, ami a jelentős számú piacra került új lakásnak és annak köszönhető, hogy a fejlesztők többsége igyekezett elkerülni vagy minimalizálni az áremelést.

Az OC márciusi újlakás-piaci felmérése alapján Budapesten 337 új építésű lakás-beruházás van folyamatban, melyek keretében 25 ezer lakás épül. A projektek száma azonos, ám a lakások száma 5,5 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél. A lakások első negyedéves kínálati négyzetméterára 3,1 százalékkal magasabb a tavalyi negyedik negyedéves értéknél – ismertette a projektfelmérés adatait Kosztolánczy György. A vezérigazgató megjegyezte, hogy a beruházások 27,2 százaléka, vagyis 6,8 ezer lakás hirdetése még nem kezdődött el, ami abszolút értékben és arányait tekintve is elmarad az előző negyedéves értéktől. Ez a tavalyi felmérés során tapasztaltakhoz képest változás, hiszen akkor pont ellenkező trend rajzolódott ki, azaz nőtt az elkezdett, de még nem hirdetett beruházások aránya.

Az idei év első a negyedévében 22 projekt 1500 lakásának beruházása indult el, amelyből 20 projekt 1200 lakásának hirdetését kezdték el. Bár kevesebb projekt került a piacra, ám ezek lakásszáma magasabb az előző negyedévinél.

Kosztolánczy György arról is beszámolt, hogy változott a legdrágább kerületek sorrendje: 3,31 millió forintos árral már az I. kerületben kérik a legtöbbet a fejlesztők egy négyzetméterért, míg a II. kerület 3,15 milliós fajlagos árral ugyancsak megelőzte az V. kerületet, amely 3,081 milliós átlagos négyzetméterárral a harmadik legdrágább kerület. A Hegyvidék, vagyis a XII. kerület sincs sokkal lemaradva, 3 millió forint közeli (2,94 millió forintos) négyzetméterár jellemzi a városrészt. „A kerületek döntő többségében azonban ennél jelentősen mérsékeltebb árak jellemzők” – jegyezte meg a vezérigazgató.

A budai és a belvárosi kerületek többségében valamivel 1,5 millió forint felett alakult az új építésű lakások átlagos négyzetméterára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A VIII. kerületben azonban csak 1,44, ellenben a XI. kerületben 1,68, a III. kerületben 1,7, míg a IX. kerületben 1,8, a VII. kerületben pedig 1,87 millió forint a kínálati négyzetméterár átlaga. A külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben kicsivel 1 millió forint feletti négyzetméterárak jellemzők. A legolcsóbb kerület a XXIII. kerület, 1,08 millió forintos átlag értékkel. A külső pesti kerületek között nincs számottevő különbség, az átlagos kínálati négyzetméterár mindenütt az 1,08-1,3 millió forint közötti ársávban változik.

Megingathatatlan Angyalföld listavezető pozíciója a projekt- és lakásszámok terén: évek óta a XIII. kerület az éllovas, ahogy most is; a 64 projekt és 8 ezer épülő és tervezett lakás kiemelkedő a kerületek között. Angyalföldnek eddigi legnagyobb kihívója a budai oldalon a XI. kerület volt, és bár az előző felmérés során projektszámban a III. kerület megelőzte, a legfrissebb adatsor szerint projektszámban (45) és lakásszámban (5600) is visszavette második helyét Kelenföld. Projektszámban a III. kerület a harmadik (38), de a lakások számában beelőzte a IX. kerület, 3 ezer épülő lakással.

A legkevesebb projekt az I., az V. és a XXI. kerületben indult el (összesen két darab), míg lakásszámban az V. kerületben és a XVI. kerületben épül a legkevesebb (~50) lakás - közölték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm