20 °C Budapest
Mother holds her son while he rides on a green metal seesaw in a sunny park. They both smile. He grips the handles tightly.

Kevesen vállalják be: havi 80 ezer forintos extra juttatás jár ezeknek a magyar szülőknek

2024. február 25. 07:04

2014 óta jogszabályi változások nyomán minden gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni. Ez nem tud megvalósulni, hiszen fájóan kevesen jelentkeznek nevelőszülőnek. Éppen ezért 7 ezer állami gondoskodásra szoruló gyermek nevelőotthonokban él szerte az országban, holott egy befogadó családban ezerszer jobb helyük lenne. Cikkünkben annak jártunk utána, milyen feltételeknek kell megfelelniük a befogadóknak, és hogy milyen anyagi segítségre, juttatásokra jogosultak az állam részéről. 

Az utóbbi hetekben koncentrált figyelem irányult az állami gondoskodásban élő gyermekek felé, többszörösen kiszolgáltatott helyzetük az egész társadalmat megrázta.

Ma Magyarországon 23 ezer gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban, ami egy őrült magas szám. Az Eurochild riportja szerint ez az összes hazai gyermek 1,2 százaléka, az EU-s országok közül ezzel 27-ből 6 országban magasabb ez az arány, mint nálunk.

Bár 2014 óta jogszabályi változások nyomán minden gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni, ez nem tud megvalósulni.  A 23 ezer gyermekből 7 ezer él ma gyermekotthonban, tehát drasztikusan magas a hiányzó nevelőszülők száma.

Fontos, hogy ez esetben nevelőszülőkről van szó és nem örökbefogadókról, sokan még mindig nem tudják a különbséget a kettő között. A nevelőszülő csak ideiglenesen gondoskodik a rábízott gyerekről addig, amíg a vér szerinti szülők rendezik életkörülményeiket és a gyerek haza kerülhet, vagy – ha a vér szerinti szülők lemondtak a gyermekről – a gyermek örökbeadásáig. A gyerekek többsége azonban „bent ragad” a rendszerben és gyermekvédelemben nő fel.

Örökbefogadás esetén a gyereknek egészen más a jogi státusza. A gyermek az örökbefogadó szülőnél marad, a szülő a gyermeket a nevére veszi, és onnantól a gyermek jogilag minden szempontból az örökbefogadó családhoz tartozik. Ezen kívül a nevelőszülőség az örökbefogadással szemben foglalkoztatási jogviszonyt jelent, a nevelőszülő munkabért, a gyerekek után ellátmányt kap, munkájáért szabadság jár, és a mindennapokban szakemberek segítik a munkáját

 - tudtuk meg Varró Gabriellától, az SOS Gyermekfalvak kommunikációs vezetőjétől. Arra a kérdésre, hogy miért fontos, hogy egy gyermekvédelemi gondoskodásba került gyermek feltétlenül nevelőszülőkhöz kerüljön, azt válaszolta, hogy mert a nevelőszülői család hasonlít a legjobban a vér szerinti családhoz mind kapcsolati mintázatában, mind napi rutinjában. Egy gyerekotthonban, nagyobb intézményben nincs egy állandó, stabil felnőtt a gyerek mellett, napi szinten akár többször is váltják egymást a nevelők. Van olyan kollégánk, aki gyermekkorában állami gondoskodásban élt, közel 70 nevelő mellett nőtt fel. Ilyen körülmények között nem lehet biztonságosan kötődni egy felnőtthöz. Egy családban a gyermek megtanulja az alapvető családi mintákat, viselkedési szabályokat, amik fontosak ahhoz, hogy felnőttként ő is képes legyen saját családot helyesen működtetni.

Jelenleg 5400 aktív nevelőszülő van az országban, még nagyjából kétezren hiányoznak ahhoz, hogy minden 12 év alatti gyermeket családban tudjon az állam elhelyezni. Erről részletesen beszámoltunk ebben a cikkben:

Legfeljebb öt gyereket lehet befogadni nevelőszülőként

A jelenlegi szabályok szerint egy nevelőszülő maximum 5 gyereket fogadhat be, ha van saját kiskorú gyermeke, ebben az esetben maximum 6 gyermeket nevelhet. Amennyiben a befogadott gyermeknek van testvére, aki a nevelőszülőhöz kerülhet, ebben az esetben túllépheti az 5 főt a nála elhelyezett gyerekek száma. Az SOS Gyermekfalvak ennél szigorúbb:

azt tartják ideálisnak, ha egy nevelőszülő 1-3 gyermekről gondoskodik. Olyan traumatizált gyerekekről van szó ugyanis, akik fokozott figyelmet és törődést igényelnek, véleményük szerint egy kisebb gyereklétszámú családban ez jobban megvalósul, és a nevelőszülőre is kevesebb teher jut.

Kevesen tudják, de a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonynak minősül, így a nevelőszülő jogosult társadalombiztosítási ellátásra, nyugdíjszámításnál figyelembe veszik ezeket az éveket. A nevelőszülő alapdíja havonta 80 040 forint, kiegészítő díja havonta gyermekenként 53 360 forint. Ehhez jön még az ellátmány az egyes gyermekek után (53 500 forint, ami különleges szükségletű gyermek után 62 400 forint.) 2020. január 1-jétől a nevelőszülőnél elhelyezett 2 év alatti gyermek után GYED-et vehet igénybe a nevelőszülő. Az SOS-nél egyedülálló módon 13. havi fizetést kapnak a nevelőszülők és egy kiépített belső elismerési rendszerrel további lehetséges juttatásokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Miért nem lesznek többen nevelőszülők?

A szervezet egyik kutatásából az derül ki, hogy tízből hat ember szerint az egyik visszatartó ok a nevelőszülői hivatás választásánál, hogy a nevelőszülők nem kapnak megfelelő anyagi támogatást és a nem anyagi jellegű juttatások is alacsonyak.

A nevelőszülőket és neveltjeiket övező tévhitek és előítéletek, a médiában a nevelőszülőségről megjelenő negatív hírek is elrettentőek lehetnek, ráadásul ennek a szakmának alacsony a társadalmi presztízse. Az SOS kutatása szerint a felnőtt lakosság 7 %-a gondolja úgy, hogy maga a gyerek tehet róla, hogy állami gondoskodásba került; egy másik felmérés pedig rámutat arra, hogy a nevelőszülőknek is meg kell küzdeniük a társadalom előítéleteivel. Arra kérdésre, hogy a szervezet tapasztalatai szerint miért lesz valaki nevelőszülő, Varró Gabriella azt válaszolta

egészen más a motiváció fiatalabb és idősebb korban, hogy miért választják ezt a hivatást. Míg az idősebb korosztálynál még gyakori indíték, hogy nem lehettek saját gyerekeik vagy kirepültek már a fészekből, a fiatalabb korosztályban erősebben jelenik meg a társadalmi felelősségérzet.

Hozzátette, egyedülálló, házas, párkapcsolatban élő, nő és férfi egyaránt lehet nevelőszülő. A családi állapot nem kizáró ok.

Ezek a feltételei annak, hogy valaki nevelőszülő lehessen

Egy nevelőszülőnek nagyon elfogadó, rugalmas és stabil személyiségnek kell lennie, magas érzelmi érettséget igényel ez a feladat, aminek csak kevesen felelnek meg. Csak a 24. életévét betöltött személy lehet nevelőszülő, emellett feltétel, hogy a gondozott gyermeknél legalább 18 évvel, legfeljebb 50 évvel lehet idősebb. Bérelt vagy saját tulajdonú lakásban is élhet, de gyerekenként legalább 6 nm területű szobának rendelkezése kell állnia.

A büntetlen élet alapfeltétel, ahogy az is, hogy el kell végeznie egy 60 órás nevelőszülő tanfolyamot.

A nevelőszülőnek jelentkezők általában 2-3 százaléka felel csak meg a feltételeknek. Ez az alacsony arány részben annak tudható be, hogy a jelentkezők jó esetben szigorú szakmai szűrésen mennek keresztül és már az elején kiderül, ha valaki nem alkalmas a feladatra. A legnagyobb számban például az ingatlan nem megfelelő mérete miatt esnek ki, de sok érdeklődő azért, mert nem megfelelően informáltak, csak az első beszélgetésnél derül ki számukra, hogy összekeverik a nevelőszülőséget az örökbefogadással, valójában örökbe szeretnének fogadni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm