21 °C Budapest
Cropped shot of a woman holding a basket while shopping at a grocery store

6+1 tragikus tévhit sokak filléres kedvenceiről: erről mindenképp tudj, ha ilyen terméket veszel

2024. február 5. 19:04

Egyre több műanyagot termelünk, egyre több a műanyagszemét, lassan tényleg bokáig fogunk gázolni a PET-palackokban és az eldobott csomagolóanyagokban. Ennek visszaszorítása érdekében hazánkban is hivatalosan életbe lépett az új DRS (Deposit Return System), azaz az üvegvisszaváltó rendszer. A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közösen végez kutatást, hogy felmérje és megvizsgálja, hogy milyen társadalmi hozzáállás jellemzi ezt az átállást - ha segítenéd a munkánkat, töltsd ki a rövid kérdőívet!    

Januártól hivatalosan is életbe lépett az új DRS (Deposit Return System) hazánkban, azaz a kötelező üvegvisszaváltó rendszer, de csak tavasszal fog teljes mértékben élesedni. A gyártóknak március végéig van idejük, hogy csak visszagyűjthető anyagokat használjanak - derült ki a február 1-i Kormányinfón.

Ha fenntarthatósági kérdésekről van szó, mindig egy nehéz terepre érkezünk: nagy kérdés, hogyan lehet a társadalmat kimozdítani egy megszokott működésből? Ehhez motivációt kell gyártani és meg kell könnyíteni a helyes magatartás intézményesülését. Szakértők szerint az anyagi ösztönzők mindig jól tudnak működni, tehát hogyha sokkal többe kerülne a csomagolás, vagy ezeknek a termékeknek az ára magasabb lenne, valószínűleg az emberek kétszer meggondolnák, hogy megvegyék-e.

Tények és tévhitek a műanyag csomagolásokról

Ugyanakkor még mindig rengeteg tévhit kering, ezzel kapcsolatban érdemes rendet tenni a fejekben. A műanyag csomagolásokkal kapcsolatos vizsgálatok rengeteg információt tártak már fel: azt tudjuk, hogy a legtöbbjüket csak egyszer használják fel, és kémiai stabilitása miatt a környezetben hosszú évekig nem bomlik le, hulladéklerakókban halmozódnak fel. A műanyagot előállító folyamatok fosszilis erőforrásokat használnak fel, szennyezik a levegőt és a vizet, és nagy mennyiségű energiát fogyasztanak.

Sokan a műanyag csomagolást adottnak tekintik, és csak az érdekli őket, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben megszabadulni tőle, ők figyelmen kívül hagyják a nyilvánvaló alternatívákat, az egyszerű, hatékony forráscsökkentő stratégiát, mint amilyen például az újratölthető edények használata, a nagy tételben történő vásárlás, az olyan termékek kiválasztása, amelyek kevés csomagolást használnak vagy egyáltalán nem használnak csomagolást, vagy a papírt, fémet, üveget választanak.

Egyértelműnek tűnik, hogy a műanyag csomagolóanyagként való előállítása és felhasználása, valamint a piaci részesedés elvétele az újrahasznosíthatóbb és újrafelhasználhatóbb csomagolóanyagoktól környezetvédelmi szempontból rossz ötlet. Miért növekszik mégis a műanyag csomagolóanyag-üzletág? Az egyik fő ok az, hogy a műanyaggyártással és -újrafeldolgozással kapcsolatos népszerű tévhitek hozzájárulnak az iparág növekedéséhez. Ezek közül vett végig néhányat az Ecologycenter.

1. tévhit: A kukába kerülő műanyagot minden esetben újrahasznosítják

Ez nem feltétlenül van így. Sok műanyag nem újrahasznosítható, de a szelektív kukába történő elhelyezése azt a hiedelmet táplálja, hogy az alumíniumhoz és az üveghez hasonlóan a visszanyert anyagból új csomagolóanyag készül. Valójában a legtöbb kidobott háztartási műanyagból nem csomagolóanyag készül újra, hanem új, másodlagos termékek, például textil vagy műanyag fűrészáru. Ez tehát nem csökkenti a műanyag mennyiségét

2. tévhit: A szelektív szemétgyűjtés csökkenti a hulladéklerakókba kerülő műanyag mennyiségét

Ez sincs így feltétlenül. A szelektív gyűjtés bevezetése környezetbarátabbnak tünteti a műanyag csomagolásokat, így az emberek nyugodt szívvel vásárolják őket. A települési műanyaghulladék csökkentését célzó programok visszafelé sülhetnek el, ha a felhasználás gyorsabban nő, mint a gyűjtés. Továbbá, mivel a legtöbb műanyag újrafeldolgozása olyan másodlagos termékeket eredményez, amelyek maguk nem kerülnek újrahasznosításra, ez az anyag csak átmenetileg kerül ki a hulladéklerakókból.

3. tévhit: A kergetőző nyilak szimbóluma azt jelenti, hogy a műanyag edény újrahasznosítható

Minden műanyagtárolót kergetőző nyilak szimbólummal jelölnek. Egy amerikai felmérés szerint 10-ből 7 ember azt hiszi, hogy a szimbólum azt jelenti, "újrahasznosítható", sokan még azt is elhiszik, hogy a szimbólum azt jelzi, hogy a tárolóedény újrahasznosított anyagból áll. Valójában ez nincs így, a szimbólumban az egyetlen információ a nyilak belsejében lévő szám, amely a tartály gyártásához használt gyanta osztályát jelzi.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. tévhit: A csomagológyanták kőolaj-finomítók hulladékából készülnek.

A műanyag gyanták nem megújuló természeti erőforrásokból készülnek, amelyeket számos más célra is fel lehetne használni, vagy akár meg is lehetne őrizni őket. Ezzel szemben sokan hiszik, hogy a műanyag alapanyaga egy egyébként haszontalan ipari hulladékáramból származik. Valójában azonban a legtöbb csomagoló műanyagot ugyanabból a földgázból állítják elő, amelyet az otthonokban vízmelegítésre és főzésre használnak.

5. tévhit: A műanyagok újrahasznosítói fizetnek azért, hogy a műanyagok újrahasznosíthatóságát népszerűsítsék

Az olyan óriásplakátok, amelyek azt állítják, hogy a műanyag újrahasznosítható, és arra kérik a fogyasztókat, hogy vegyenek ebben részt, azt sugallják, hogy a műanyag újrahasznosítása egy már kialakult iparág, amely türelmetlenül várja a fogyasztók részvételét. Valójában a legtöbb ilyen hirdetést a műanyaggyártók helyezik el, akiknek célja az eladás.

6. tévhit: A műanyag edények használata energiát takarít meg.

Ha az egyenletbe beleszámítjuk a műanyag gyanta szintéziséhez felhasznált energiát is, a műanyag edények gyártása pontosan ugyanannyi energiát igényel, mint az üvegedények gyártása új alapanyagokból, és sokkal többet, mint az üvegedények gyártása újrahasznosított anyagokból. Az újratölthető edények használata tehát a leginkább energiatakarékos.

A különböző csomagolóanyagokat összehasonlító energiafelhasználási tanulmányok gyakran nem veszik figyelembe a műanyag gyanta szintéziséhez szükséges nagy mennyiségű energiát. A műanyagok energia- és környezeti költségeinek nagy része rejtve marad, mivel azok a műanyaggyárban merülnek fel.

7. tévhit: A választásunk csak az újrahasznosításra vagy a pazarlásra korlátozódik

A szemétcsökkentés számos műanyagtípus esetében előnyösebb, és nem is okoz nagy nehézséget. A lehetőségek közé tartozik az újratölthető edények használata, a nagy tételben történő vásárlás, a kevés csomagolást igénylő dolgok megvásárlása, valamint az újrahasznosítható és újrahasznosított csomagolásban történő vásárlás.

A Pénzcentrum kötelező visszaváltási rendszer kutatása

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közösen végez kutatást, hogy felmérje és megvizsgálja, hogy milyen társadalmi hozzáállás jellemzi ezt az átállást. A kérdőív kérdései úgy lettek összeállítva, hogy a legtöbb aspektusból keletkezzen adat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lehet a lakosság mindennapjaira a visszaváltó rendszer, és hogy képet kapjunk arról, hogy milyen az alapvető társadalmi hozzáállás a kérdésben. A kérdőív teljesen anonim és önkéntes, mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti kutatásunkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem