A grocery store customer puts an empty plastic bottle into the recycling machine.

DRS kisokos: minden, amit tudni érdemes az új kötelező üvegvisszaváltó rendszerről a gyakorlatban

2024. január 23. 17:03

2024 januártól hivatalosan is életbe lépett az új, kötelező üvegvisszaváltó rendszer (DRS). Cikkünkben körbejártunk pár releváns szempontot a DRS-el kapcsolatban, melyek felmerülhetnek a fogyasztókban. Milyen formában kapjuk vissza a pénzünket? Akkor már az otthoni szelektív hulladékgyűjtés a múlté? Hogy lehet, hogy ha január 1 óta működik a rendszer még mindig lehet kapni a boltban olyan üveget, amit nem lehet visszaváltani? Most akkor milyen termékekre fog vonatkozni ez? 

Hivatalosan már elindult a DRS hazánkban, de azért még nem igazán látjuk, hogy működne, pedig lassan már kifelé tartunk a januárból. Az látszik, hogy számos tisztázatlan kérdés van még a módosítással kapcsolatban a fogyasztókban és nem igazán lehet jól átlátni, hogy a rendszer pontosan hogyan fog működni. Cikkünkben néhány ilyen kérdésre igyekeztünk választ találni és összegezni a fellelhető információkat.

Mire vonatkozik és mennyibe fog ez kerülni nekünk? 

Először is tisztázzuk, tulajdonképpen milyen termékekre fog vonatkozik ez a rendszer, mennyibe kerül és miért járhatunk jól, ha visszaváltjuk az üvegeket. Tehát csak azokra az italtermékekre vonatkozik majd az új szabályozás, amelyek

  • fogyasztásra készek,
  • vagy koncentrátumok,
  • a csomagolásuk pedig műanyagból, fémből vagy üvegből készült,
  • és 0,1 és 3 liter közé esik az űrtartalmuk.

Vagyis ebbe a kategóriába esik a legtöbb műanyag üdítős palack, de még a sörösdobozok is. Amelyek viszont nem lesznek visszaválthatóak azok a

  • tej és a tejalapú italok,
  • valamint a papíralapú csomagolásokban lévő italok, például a gyümölcslevek.

Ezek mellett fontos lehet azt is tudni, hogy a szabályozás csak italokra vonatkozik majd, ezért az olyan folyékony, üvegben tárolt, de nem ivásra szánt termékeknél, mint a tésztaszószok, nem kell betétdíjat fizetni.

A betétdíj értéke változó lehet, attól függően, hogy az adott csomagolást egyszer lehet használni mielőtt újrahasznosítanánk vagy többször („többutas” csomagolás).  Az alap betétdíj értéke 50 forint, tehát ennyivel lesz drágább az ital, amit vásárolunk, cserébe, ha visszavisszük a már üres üveget, ezt a pénzt visszakapjuk. Azonban a többutasok esetén, mint például az üvegből készült csomagolások (pl.: bor, szörp) ez az érték eltérhet, mivel ezeknél a gyártó maga állítja be a betétdíj mértékét. Egyébként a legtöbb esetben ezeken már évek óta rajta van ez az érték. Külön nehézség viszont a többutas csomagolásoknál, hogy ezeket nem lehet majd minden automatában visszaváltani, csak ott, ahol forgalmazzák az adott terméket. A nagyobb áruházak többségét viszont olyan gépekkel fogják felszerelni, amelyek az ilyen üvegeket is visszaveszik.

Hogyan kapjuk vissza pénzünk?

Alapvetően pluszba maximum akkor tudunk kerülni, ha a mások által megvásárolt termékek palackjait váltjuk vissza. Egyébként, ha a saját üvegeinket visszük vissza, akkor 0-ra fogunk kijönni. Szóval, ha szeretnénk visszakapni a betétdíj összegét, a palackokat be kell dobnunk egy visszaváltó automatába.

Nagyon fontos, hogy a korábbi, otthoni szelektív gyűjtéssel ellentétben a flakonokat nem szabad majd összenyomni, mert akkor a gép nem fogja felismerni őket, és nem kapjuk vissza a pénzünket.

A pénzünket pedig úgy kapjuk vissza, hogy amikor bedobtuk az üveget, a gép 3 lehetőséget ajánl fel, és ezekből kell egyet kiválasztanunk. A három opció:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • egy mobilalkalmazás segítségével visszautalják a számlánkra a betétdíjat;
  • attól függően, hol van az automata, egy utalványt is felajánlhatnak nekünk a betétdíj összegével, amit utána levásárolhatunk a boltban;
  • a pénzt jótékony célokra adományozhatjuk, ez a rendszer kezdetén a gyermekegészségügy lesz, bár azt nem tudni egyelőre, ez konkrétan melyik szervezetet jelenti majd.

Sokakban felmerülhet jogosan az a kérdés is, hogy mi van abban az esetben, ha úgy, ahogy eddig otthon gyűjtjük szelektíven a szemetet, és a sárga kukába visszük le a felgyűlt palackokat. Nos, erre természetesen van lehetőség, és környezetvédelmi szempontból ez is egy abszolút működőképes eljárás, azonban a pénzünket nem fogjuk visszakapni. Ebben az esetben a pénz a MOHU-nál marad majd. Így minden vissza nem váltott palackon 50 forintot nyer a vállalat, amit a rendszer működtetésére kell fordítania.

Hová lesznek kihelyezve az PET-palack visszaváltó automaták?

A rendelet szerint visszaváltó automatákat a Mohunak

  • minden 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletbe,
  • és minden 1000 főnél népesebb településre kell telepítenie.

 Ami már többekben felmerült aggályként, hogy több olyan kisebb település is van, ahol egészen sokat kell utazni, hogy olyan boltot találjunk, ahol van ilyen automata. Erre a MOHU pályázat bevezetésével igyekszik reagálni, amihez a 400 négyzetméteresnél kisebb üzletek, benzinkutak csatlakozását várják.

Ami még zavaró lehet sokaknak, hogy alapvetően a rendszer kapcsán 2 dátum az, ami többször szóba került, a 2024 január 1 és július 1. Ugyanis maga a visszaváltás hivatalosan január 1-jétől lépett életbe, de a gyártók július 1-jéig kaptak haladékot, hogy átálljanak az új rendszerre, és az italaikat a betétdíjas csomagolásokban kezdjék árulni. Tehát ebből következik, hogy még júliusig találkozhatunk a boltokban olyan termékekkel, melyek csomagolása nem lesz visszaváltható. Azonban nem kell megijedni, a terméken egy egyértelmű jelzés lesz majd látható, hogy az adott csomagolást már vissza lehet-e váltani vagy sem, így el tudjuk dönteni még nyárig, hogy melyiket preferáljuk vásárláskor.

A Pénzcentrum kötelező visszaváltási rendszer kutatása

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közösen végez kutatást, hogy felmérje és megvizsgálja, hogy milyen társadalmi hozzáállás jellemzi ezt az átállást. A kérdőív kérdései úgy lettek összeállítva, hogy a legtöbb aspektusból keletkezzen adat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lehet a lakosság mindennapjaira a visszaváltó rendszer, és hogy képet kapjunk arról, hogy milyen az alapvető társadalmi hozzáállás a kérdésben. A kérdőív teljesen anonim és önkéntes, mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti kutatásunkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem