33 °C Budapest
Apartment Building Or Block Of Flats - Budapest, Hungary

Most éri meg befektetni: már nem elérhetetlen álom az első lakás

2024. január 19. 13:01

A házgyári lakásokat 2022-ben megtisztelő rezsivédett címke árfelhajtó erejét igyekezett kompenzálni az óévben az ingatlanpiac. A korábbi 32%-os átlagos emelkedést követően átlagosan 3%-os mértékben enyhültek az árak négyzetméterenként a fővárosi lakótelepi lakások esetében. A vásárlók 701 ezer forintot fizettek átlagosan Budapesten egy négyzetméter panellakásért, ami átlagosan 37,8 millió Ft összegű ráfordítást igényelt a Duna House adatai szerint.

A háborús helyzet következtében kialakult energiaválság a figyelem középpontjába helyezte az alacsony energiaigényű ingatlanokat, így a 2022-es év második felének sztárjai lettek a modern újépítésűek mellett a szélesebb vevői kör számára is megfizethető alternatívát nyújtó, kedvező fenntartási költségekkel bíró házgyári lakások. A „rezsivédett” címke hatása azonban véget vetett a pénztárcakímélő áraknak, ugyanis a fokozódó kereslet miatt a 2022-es év során átlagosan 32%-kal emelkedtek 2021-hez képest a fővárosi lakótelepek lakásainak négyzetméterárai.

„Habár az összes fővárosi tranzakciót tekintve 2022-höz képest 1 százalékponttal, 18%-ra erősödött a panellakások népszerűsége tavaly, a nagyfokú áremelkedést követően a 2023-as év mégis fordulatot hozott az árakat illetően. A vizsgált 12 fővárosi lakótelepből 5-nél tapasztalható az árak 3-20% közötti mérséklődése, 4 területen stagnálást és csupán 3 esetben mutattak további növekedést az értékesítési adatok.” – ismertette az elemzés részleteit Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A fővárosban az ismertebb, nagyobb lakótelepeken kívül található panelházakban értékesített lakások adatait is beleértve, a legnagyobb arányban, 37%-ban 600-700 ezer Ft/m2 áron találtak gazdára a házgyári lakások, de gyakori (24%) a 700-800 ezer forint közötti négyzetméterár kategóriában elkelt lakások előfordulása, millió feletti négyzetméterárat pedig csupán az esetek 3%-ban fizettek a vevők. Összességében, a fővárosban eladott panellakások adataiból készült statisztika alapján 701 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárra és 37,8 millió forint körüli átlagos vételárra kell készülnie annak, aki ilyen típusú, átlagosan 54 négyzetméter alapterületű ingatlant vásárolna Budapesten.

Az átlagnál jóval magasabb árat kellett fizetni a legnevesebb lakótelepek lakásaiért. 2022-ben a Fehérvári úti lakótelep, a 2023-as eladások alapján azonban már a gazdagréti panelek árszintje volt a legmagasabb, itt csekély, 3%-os mérséklődés után 870 ezer forint feletti átlagos négyzetméteráron juthattak lakáshoz a vásárlók tavaly. A Fehérvári úton 7 százalékkal csökkentek az árak, így közel 840 ezer forintot költöttek házgyári lakásra ezen a területen a vevők.

Átlag feletti árat kellett még fizetni a stagnáló árszinten mozgó Vizafogón (804 ezer Ft/m2) és Békásmegyeren (706 ezer Ft/m2), valamint Ferencvárosban és Zuglóban is. Az utóbbiak esetében azonban 2022 után további, 5-7%-os áremelkedést hozott a tavalyi év. A IX. kerületben, a József Attila úton 722 ezer, a zuglói Füredi úti lakótelepen pedig 770 ezer forintos átlagos árakon lehetett lakáshoz jutni az elmúlt évben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 2022-höz képest mindössze 1%-kal emelkedett, ám így is igen kedvező ár jelentős mennyiségben vonzotta a vevőket a Havanna lakótelepre. Az összes fővárosi panelvásárló 18%-a döntött a XVIII. kerületi lakótelep mellett, ahol 577 ezer forinttal a legalacsonyabb négyzetméterárakon lehetett ingatlant szerezni. A második legtöbb tranzakciót Újpesten zárták az ingatlanközvetítő munkatársai, ahol az előző évi drágulás után jelentősen, 13%-os mértékben korrigáltak az árak (662 ezer Ft/m2).

A legmagasabb árú panellakást 2023-ban Budapest XIII. kerületében értékesítették a Duna House kollégái. Az ingatlanért kevéssel 67 millió forintot meghaladó összeget fizetett az új tulajdonosa. Négyzetméterár tekintetében egyre ritkább a milliós nagyságrend, 2023-ban a csúcstartó egy III. kerületi, 27 négyzetméter alapterületű, jó állapotú panellakás, amely 1,1 millió forintos négyzetméteráron, összességében 30 millió forintért kelt el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem