23 °C Budapest
Elderly Senior Caucasian Woman Looking Closely and Using Her Index Finger to Digitally Sign her Electronic Signature on the Touch Screen of a Black Smart Phone Mobile Device for Online Contract Signing or Electronic Banking AgreementMobile Device Design has Been Modified in Post Production to be Non-Brand Specific.

Betesz ez az új törvény a magyaroknak: enélkül nem lesz érvényes egyetlen adásvételi szerződés sem

2023. augusztus 17. 09:37

2024 februárjától, ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, életbe lép az a jogszabály, amely a társadalom széles rétege számára szükségessé teszi az elektronikus aláírás használatát ingatlanügyekben. A Napi által megkérdezett szakértő szerint ez a változás sokkolhatja a magyar lakosságot, mert erre jelenleg kevesen vannak felkészülve.

Az új ingatlan-nyilvántartási törvény, illetve annak végrehajtási rendelete előírja, hogy a tulajdonjog bejegyzési engedélyt egy arra rendszeresített űrlapon kell létrehozni, amelyet elektronikus aláírás elhelyezésével vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés (AVDH) szolgáltatással kell hitelesíteni - írja a lap. Így a kihirdetett jogszabályok értelmében 2024. február 1. napjával kötelező a tulajdonjog bejegyzési engedélyt is minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírás elhelyezésével vagy AVDH szolgáltatással hitelesített űrlapon létrehozni.

Bár a magyar lakosság körülbelül 90%-a rendelkezik e-személyi igazolvánnyal (a bevezetése óta körülbelül 7,2 millió darab került kibocsátásra), az eAláírás funkció használatához szükséges tanúsítvány mindösszesen körülbelül 60 ezer e-személyi igazolványhoz tartozik, vagyis a személyik kevesebb, mint egy százalékához.

Dr. Halmos Tamás adatvédelmi szakjogász a lapnak elmondta: a forgalomban lévő, érvényes eAláírás tanúsítványok alacsony száma alapján, valamint ismerve a papíralapú adminisztráció dominanciáját a mindennapi ügyintézési folyamatok során, a magyar lakosság jelenleg nem felkészült arra, hogy az elektronikus aláírások felváltsák a kézi aláírást bármely ügylettípus kapcsán, ideértve az ingatlan adásvételi szerződéseket is. A szakértő szerint ezért a jogügyeletek zökkenőmentes lebonyolításában fokozott felelőssége lesz az okiratszerkesztő ügyvédnek vagy közjegyzőnek.

Jelenleg nem ismert olyan jogalkotói szándék, amely erre irányulna, bár nem lenne példa nélküli, ha a jogalkotó az új jogszabály hatálybalépése előtt a halasztás mellett döntene.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ingatlan adásvételi szerződés megkötése az egyén szemszögéből az egyik legritkább ügylettípusnak mondható, hiszen az ingatlan jellemzően az ingatlantulajdonnal rendelkező állampolgárok legértékesebb vagyontárgya, amelynek adásvételére a legtöbben csak egyszer szerződnek egész életükben. Várható azonban, hogy az elektronikus aláírások terjedésével olyan ügylettípusok kapcsán merül majd fel az elektronikus aláírások kötelező alkalmazása, amelyekkel gyakrabban találkozunk a mindennapjaink során - írják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm