stock photo

Változik a családi pótlék utalása: itt vannak a dátumok, erről minden szülőnek tudnia kell

2023. július 31. 13:05

2022-ben 23 769 forint volt a családi pótlék egy családra jutó havi átlaga – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. Ez szinte forintra pontosan ugyanannyi, mint a korábbi években volt, így az utóbbi időszakban tapasztalt jelentős infláció következtében ez a támogatási forma egyre csekélyebb segítséget jelent a magyar családoknak. Ennek ellenére sokak számára lehet érdekes információ, hogy augusztusban változni fog a családi pótlék utalásának rendje.

A családi pótlék egy családra jutó havi átlagos összege 23 769 forint volt 2022-ben – derül ki a KSH friss adataiból. Ez az összeg szinte forintra pontosan megegyezik a korábbi évek adataival: a támogatás átlagos összege 2021-ben például 23 753, 2020-ban pedig 23 676 forint volt. A támogatási forma egy családra jutó havi átlagos összege másfél évtizede nem változott érdemben, az 2007 óta 23-24 ezer forint körül mozog. Az utolsó jelentős változás 2006-ban történt: ekkor az előző, 2005-ös év 12 596 forintjáról emelkedett 21 637 forintra a családi pótlék összege.

A KSH friss adataiból az is kiderül, hogy 2022-ben az összeg stagnálása mellett a családi pótlékban részesülők havi átlagos száma is stagnált, legalábbis a 2021-es évhez viszonyítva. A tavalyi évben még havonta átlagosan 1 069 578 család részesült a családi pótlékból, ami átlagosan havi 1 749 356 részesülő gyereket jelentett; ezzel szemben 2021-ben a részesülő családok havi átlagos száma 1 071 712 volt, ami átlagosan 1 749 432 gyereket jelentett havonta.

Hosszabb távon azonban csökkenés figyelhető meg ezen a téren: például 2005-ben még havonta átlagosan 1 264 529 család részesült a családi pótlékból, ami 2 067 010 gyereket jelentett.

Változik az utalás napja

A családi pótlékot rendszerint a hónap legelső napjaiban, 1-je és 3-a között szokták jóváírni az arra jogosultak bankszámláin. Augusztusban azonban a szeptemberi iskolakezdés miatt változik az utalás rendje: a júliusi családi pótlékot az általános szabálynak megfelelően augusztus 2-án kedden írják jóvá a jogosultak bankszámláin, míg az augusztusit egy héttel korábban, szeptember eleje helyett már augusztus 25-én pénteken.

Fontos kiemelni, hogy bár a családi pótlékra jogosultak kétszer kapnak utalást augusztusban, ez nem azt jelenti, hogy a nyár utolsó hónapjában dupla családi pótlék járna, hanem csupán azt, hogy az augusztusra járó támogatáshoz kicsit korábban jutnak hozzá. Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy a rákövetkező, szeptemberi családi pótlékra majd bő egy hónapot kell várniuk a magyar családoknak, az ugyanis már újra az általános szabálynak megfelelően, tehát október 2-án hétfőn kerül majd jóváírásra.

2023 hátralévő részében tehát az alábbi napokon érkezik majd a családi pótlék az arra jogosultak bankszámláira:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • 2023. július: augusztus 2. szerda
  • 2023. augusztus: augusztus 25. péntek
  • 2023. szeptember: október 2. hétfő
  • 2023. október: november 2. csütörtök
  • 2023. november: december 1. péntek
  • 2023. december: 2024. január 2. kedd

Fontos kiemelni, hogy a fenti dátumok a hivatalos banki jóváírás napjait jelölik, míg postai kifizetés esetén könnyen lehet, hogy a fentiektől eltérő napokon hozza a postás a támogatási összeget.

Kutatást készít iskolakezdés témában a Pénzcentrum

Habár még bőven tombol a nyári szünet, aki iskolás korú gyereket nevel, az egészen biztosan elkezdett már legalább fejben készülni a következő tanévre. Két nagy kérdése lebeg most a szülők előtt: lesz-e tanár, aki tanítani fogja a gyerekeket, illetve a még továbbra is magas inflációs környezetben vajon mennyivel kell többet fizetni idén a tanszerekért?

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2023/2024-es tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem