20 °C Budapest
A female real estate agent is showing house to a young couple.

Kipukkadni látszik az ingatlanlufi? Egyre kevesebben mernek belevágni a lakásvásárlásba

2023. július 11. 14:33

A Duna House hálózata az idei második negyedévben 3,17 milliárd forintnyi jutalékot ért el, ami az előző éves adatokhoz képest 21,9 százalékos visszaesést jelent – adta hírül az ingatlanközvetítő társaság.

A Cégcsoport lengyel és magyar tevékenységei 2023. első negyedévében túl voltak a piaci fordulaton és az év második negyedéve már a növekedésről szólt. Olaszországban az euró kamatok további emelkedése késlelteti a növekedés megindulását. Magyarországon év/év alapon továbbra is 30-40%-os volumencsökkenés jellemzi az egyes szegmenseket 2023. második negyedévében, ugyanakkor minden szegmensben jelentős javulás tapasztalható a mélyponthoz képest.

A Csoport magyar franchise ingatlanközvetítői volumenei 28%-kal mérséklődtek év/év alapon, ugyanakkor negyedév/negyedév már +18%-os a felpattanás. A saját irodák volumene 42%-kal csökkent év/év alapon, a második negyedév ugyanakkor 3%-kal meghaladta az első negyedévet. A cégcsoport magyar hitelezési volumene 36%-kal csökkent év/év, de 46%-kal pattant fel negyedév/negyedév összehasonlításban.

Hitelközvetítésben a volumenek 38%-kal elmaradnak az előző évtől, de a negyedéves növekedés mértéke szintén kimagasló 42%. A hitelpiaci fordulatot segítette a fix kamatozású hitelek esetében a payment-to-income feltételek szabályozó hatóság általi könnyítése. További lendületet adhat a piacnak a 45 év alatti, első lakásukat vásárló hitelfelvevőket segítő First Home program július 1-i elindítása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az olasz hitelközvetítési volumenek euró alapon 25%-kal csökkentek év/év a továbbra is emelkedő pályán lévő kamatszintek következtében. Elemzők szerint a teljes olasz jelzálogpiac 24%-kal csökkent 2023. májusában, így a Csoport volumenei a piaccal együtt csökkentek. Az ingatlanközvetítői tevékenység 129 millió Ft jutalékot termelt 38 irodával rendelkező hálózatával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem