Aerial view of Budapest urban skyline with illuminated Hungarian Parliament building in the morning before sunrise

Csillagászati árak a Várnegyedben: ezek a legdrágább és legolcsóbb utcák az I. kerületben

2023. június 5. 19:02

Hogyan alakulnak most az ingatlanárak Budapest 22. legnépesebb kerületében, azaz mennyiért vehetünk most lakást, házat az I. kerületben? Melyek a legolcsóbb lakások, és hová költözik a budai elit, azaz melyek a városrész legdrágább utcái? Budapestet górcső alá vevő ingatlanpiaci cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A KSH adatai szerint 2022 harmadik negyedévére, a 2015-ös szintet 100-nak véve, a hazai lakásárindex elérte a 256 százalékot, azonban a drágulás üteme és a forgalom is egyértelműen lelassult. Az várható volt, hogy a lakásárak folyamatos kétszámjegyű növekedése nem tarthat örökké, és már 2022 tavaszán is érzékelhető volt az érdeklődés gyenge csökkenése.

Ám e folyamatra ezúttal nagyon sok egyéb hatás is rárakódott – pl. az elszabaduló infláció, az eszkalálódó háborús helyzet, a rezsikrízis –, s ez most egyszerre kezd meglátszani a számokban. Bár némelyik már az év első felében is rontotta a feltételeket, akkor az állami támogatások és az év elején kapott plusz jövedelmek még tovább segítették a keresletet, így a lendület csak az új energiaárak nyári bejelentése után fogyott el.

Most egyelőre a kivárás jellemző, ami nem is feltétlenül ugyanúgy hat majd a piac minden szegmensében. Az, hogy mikor kap új lendületet a piac, vagy annak legalább egy része, éppen úgy függhet a hitelkamatok alakulásától, mint attól, hogy az első „valódi” tél tapasztalataiból tavaszra milyen következtetéseket szűrnek le az emberek. A kivárásnak is van természetes vége: a szükségessé váló költözéseket sem lehet az idők végezetéig halogatni. S persze az is mozdíthat a piacon, ha mérséklődnek az árak, illetve a vevők jobban kihasználják a most éppen bővebbé váló alkulehetőségeket és a 2023-ban is elérhető lakástámogatásokat.

Budapesten - hasonlóan az országos átlaghoz - lassuló ütemben, de folyamatosan emelkednek az ingatlanárak Budapesten: az újépítésű lakások esetében a vásárlóknak már körülbelül 1,5 millió forinttal kell számolniuk négyzetméterenként. Korábbi cikkünkből pedig az is kiderült, hogy 2022-ben a főváros belső kerületei 2,4 százalékkal olcsóbbak voltak, mint a főváros egésze, míg a külső kerültetekben 13,5 százalékkal kellett többet fizetni átlagosan egy négyzetméter lakóingatlanért.

Az olló 2020 óta egyre csak zárul a külső és a belső kerületek átlagára között a nagy pesti átlaghoz képest. Közben az agglomerációban össességében kb. 30 százalékkal kerültek kevesebbe az ingatlanok a fővárosiaknál. Viszont ez korántsem azt jelenti, hogy maguk az ingatlanok olcsóbbak lettek.

Íme Budapest I. kerületének legolcsóbb és legdrágább ingatlanjai

A fővárosi helyzet tehát ismert, de mi újság Budapest egyes kerületeiben? Hol tetőztek vajon a négyzetméterárak a főváros ingatlanpiacán, azaz – ha hihetünk a fenti elemzői prognózisnak – honnan kezd majd el konszolidálódni az árszínvonal? Nos, a Pénzcentrum friss, Budapest kerületeit vizsgáló cikksorozatában épp ennek járt utána. Jelen írásunkban Budapest látnivalókban egyik leggazdagabb részét, az I. kerületet vesszük górcső alá és vizsgáljuk meg, hogy mely utcákban lehet a legolcsóbban, illetve a legdrággábban ingatlanhoz jutni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 941 ezer forintot kértek Budapest I. kerületének egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás is megfigyelhető a fajlagos árakban és természetesen a tranzakciószámokban is. Lapunk megkeresésére az ELTINGA összeállított egy részletesebb adatsort, amely alapján megállapítható, hogy 2022 második negyedévében a többlakásos társasházak négyzetméterenként 941 ezer forintért (481 tranzakció alapján), míg a panellakások 428 764 forintos fajlagos áron (172 tranzakció alapján) keltek el Budapest I. kerületében, azonban a családi házakról és a lakótelepi panelekről nincsen adat.

Ez tehát a nagy átlag. Kérdés ugyanakkor, mit mutatnak a mélyebb statisztikák. A lakáspiaci elemzések ugyanis jellemzően megye, város, esetleg városrész (pl. kerület) bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat, míg utca szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - nem nagyon készül felmérés. Pedig egy erősebb nagyítóval vizsgált lokációelemzés kiválóan megmutatja, hogy a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengéseket is képesek produkálni.

Hogy ezt igazoljuk, a Pénzcentrum ezúttal a KSH nemrég megjelent kiadványából, azaz az Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021 adatsorából mutatja, hogy melyek voltak 2021-ben Budapest I. kerületének legdrágább és legolcsóbb utcái. Fontos leszögeznünk, hogy a 2021-es a legfrissebb adat az utcákra vonatkozóan, így a Budapest egészére vonatkozó 2022-es átlagárakkal történő összehasonlítás csak hozzávetőleges lehet. Továbbá az alábbiakban közölt áradatok kapcsán fontos azt is kiemelni, hogy a komoly kilengéseket a tranzakciók darabszáma (összesítésünk valós lakáspiaci tranzakciók alapján készült) és egy-egy extrém tranzakció is komolyan torzíthatja. És akkor nézzük Budapest I. kerületének legeit.

A 20 legdrágább utca Budapest I. kerületében

  1. Orom utca (2 millió 514 ezer forint/nm)
  2. Dísz tér (1 millió 528 ezer forint/nm)
  3. Úri utca (1 millió 455 ezer forint/nm)
  4. Hunyadi János út (1 millió 168 ezer forint/nm)
  5. Tigris utca (1 millió 110 ezer forint/nm)
  6. Lánchíd utca (1 millió 107 ezer forint/nm)
  7. Mihály utca (1 millió 71 ezer forint/nm)
  8. Bem rakpart (1 millió 62 ezer forint/nm)
  9. Szirtes út (1 millió 42 ezer forint/nm)
  10. Kuny Domokos utca (1 millió 34 ezer forint/nm)
  11. Ponty utca (1 millió 24 ezer forint/nm)
  12. Aladár utca (1 millió 22 ezer forint/nm)
  13. Szabó Ilonka utca (1 millió 7 ezer forint/nm)
  14. Donáti utca (978 ezer forint/nm)
  15. Gellérthegy utca (974 ezer forint/nm)
  16. Logodi utca (967 ezer forint/nm)
  17. Mikó utca (955 ezer forint/nm)
  18. Pauler utca (949 ezer forint/nm)
  19. Lovas út (938 ezer forint/nm)
  20. Toldy Ferenc utca (936 ezer forint/nm)

A 20 legolcsóbb utca Budapest I. kerületében

  1. Széna tér (730 ezer forint/nm)
  2. Hegyalja út (762 ezer forint/nm)
  3. Vérmező út (787 ezer forint/nm)
  4. Márvány utca (794 ezer forint/nm)
  5. Kosciuszkó Tádé utca (799 ezer forint/nm)
  6. Battyhyány utca (823 ezer forint/nm)
  7. Mészáros utca (824 ezer forint/nm)
  8. Naphegy tér (831 ezer forint/nm)
  9. Várfok utca (839 ezer forint/nm)
  10. Avar utca (845 ezer forint/nm)
  11. Csap utca (851 ezer forint/nm)
  12. Krisztina körút (852 ezer forint/nm)
  13. Attila út (853 ezer forint/nm)
  14. Zsolt utca (854 ezer forint/nm)
  15. Alsóhegy utca (873 ezer forint/nm)
  16. Berényi utca (877 ezer forint/nm)
  17. Derék utca (877 ezer forint/nm)
  18. Hattyú utca (882 ezer forint/nm)
  19. Fő utca (894 ezer forint/nm)
  20. Csalogány utca (903 ezer forint/nm)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem