12 °C Budapest
Empty domestic room that is under renovation. The renovations are being while the owner self isolates in lockdown during Covid 19.

Ennyi volt, eddig tartott a korszerűsítési láz: vadászni kell majd a felújított lakásokat, garzonokat?

2023. április 26. 14:33

Az elmúlt nyár közepén bombaként robbant a hír, hogy az évek óta tartó rezsicsökkentésnek vége. Sokan figyelték aggodalommal az első számlát, és tartottak a téltől, különösen a nagy alapterületű és belmagasságú, vagy éppen elavultabb fűtési rendszerrel rendelkező lakástulajdonosok.

„Természetesen az ingatlanpiaci szereplők között is felmerült a telet megelőzően a kérdés, hogy a magas energiaárak vajon miként módosítják az ingatlanok értékét és hogy vajon a vevők mennyire lesznek érzékenyek erre a tényezőre” – kezdi Ben-Ezra Orran, a belvárosi ingatlanok specialistája. „Úgy gondolom, hogy most már túl a szezonon elmondhatjuk, hogy a belvárosban a drágulás hatása végül nem volt olyan drasztikus, mint amennyire sokan tartottak tőle. Ennek oka lehet az ingatlanok típusa, vagy az emberek általános pénzügyi helyzete, tudatosabb energiafelhasználása.”

A Central Home szakértője szerint végül is elenyésző volt azon vevők száma, akiknél ez a probléma hiúsította volna meg az adásvételt. A fő szempontok továbbra is azok voltak, hogy hol található az adott ingatlan, milyen a lokáció, milyen a megközelítése, a környék infrastruktúrája, és természetesen a vételár, a műszaki állapot és az ingatlan beosztása maradt a legfontosabb tényező a választásban. Valószínűleg az is közrejátszik ebben, hogy az eladásra kínált, jelenleg leginkább keresett felújított lakások már korszerű fűtés-hűtés rendszert alkalmaztak, amelyek energiatakarékosabb használatot ígérnek. Nyilván ez azért a vételárban is megmutatkozik.

Mindenképpen kiemelném, hogy jelenleg jó áron elsősorban a felújított ingatlanokat lehet értékesíteni. Ezek közül is a magas emeleti ingatlanok a kapósabbak, ezek ára az utóbbi hónapokban 5-10 %-kal még emelkedett is. A felújításra szoruló, kevésbé jó állapotú, tehát minden bizonnyal elavult, korszerűtlen fűtési rendszerrel rendelkező ingatlanok ára viszont ugyanennyivel csökkent

– mondja Ben-Ezra Orran. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tavaszi időszakban általában észrevehetően megnő a tranzakciók száma, de a szakértő úgy véli, hogy jelenleg egy lassuló piacot figyelhetünk meg, ahol várhatóan alacsony lesz a kínálat és a kereslet is. Így most nem igazán várható, hogy aki eddig nem tette, most az eladhatóság érdekében vágna bele energetikai korszerűsítésbe, így nagyobb felújítási hullám nem volt és nem is várható a következő időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem