14 °C Budapest
baby babies

Itt a friss utónév-statisztika: mutatjuk a legnépszerűbb fiú és lánynevek listáját

2023. március 5. 13:58

Nyilvánosságra hozta a Belügyminisztérium a 2022-es évben legtöbbet adott utónevek listáját. Az adatokból az derül ki, hogy nagy változás történt a legnépszerűbb utónevek rangsorában a kislányok és a kisfiúk körében is, mely szinte évek óta változatlanok voltak. A keresztnevek versenyében 2022-ben lejjebb kerültek a Leventék, Bencék, Máték, de előretörtek az Olivérek, Dominikok, Marcellek. A kislányoknál pedig az évek TOP3-ban lévő Annák maradtak le a dobogóról. De vajon a Lucák, Lénák, vagy talán az Emmák vették át az előkelő helyet a listában? Mutatjuk!

2021-ben még a Levente, Máté és a Dominik, illetve a Hanna, Zoé és Anna utóneveket adták leggyakrabban a szülők újszülött gyermekeiknek. 2022-ben az első helyet fiúk körében már a Dominik foglalta el, második helyre feljött az addig 5. Olivér, a Levente pedig a harmadik helyre csúszott. A lányok esetében a legnagyobb változás, hogy az Anna név lecsúszott a dobogóról. Megőrizte azonban első helyét a Hanna, második helyre feljött a 2021-ben még 4. Léna, legyőzve ezzel az így harmadik helyen végző Zoét.

A fiúnevek TOP10-es listájából 2022-ben kikerült a Dániel, mely 2021-ben 8. volt, tavaly viszont már csak 12. Ugyanakkor bekerült új névként a Milán, mely már 2021-ben 11. lett. A lányok körében kiszorult a 2021-ben 9. és 10. helyen végző Lilien és Lara, utóbbi tavaly a 12., előbbi pedig a 17. helyet szerezte meg. 100 leggyakrabban választott utónév az előző évben született gyermekek körében itt érhető el. Mutatjuk az utóbbi két év TOP20-as listáját:

A fiúnevek listáján történt változásokból látszik, hogy - helyezéstől függetlenül, csak a számadatok alapjánn - egyre népszerőbb a Dominik, Olivér és Zsombor név. Viszont olyan korábban nagy népszerűségnek örvendő nevek, mint a Noel, Dániel, Zalán, Ádám, Dávid, Benett, Áron, Balázs vagy Márk veszítettek a varázsukból.

A lányoknál az Olívia tör az élre, és újra népszerűbb az Alíz, Izabella, Kamilla és Flóra név is. Kevesebb kislány kapja viszont évről évre a Zsófia, Boglárka, Lili, Lilien, Nóra neveket. A korábbi évek favoritjai, mint a Maja, Fanni, és Jázmin szintén kikopni látszanak a népszerűségi versenyből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem