6 °C Budapest
Close up picture of modern family house in Budapest, Hungary - luxurious neighborhood

Itt a gyökeres fordulat a magyar lakáspiacon? Nyeregbe kerültek a vevők, ilyen is rég volt

2023. február 6. 14:02

Egyre nagyobb árengedményt tudnak elérni a vevők az ingatlanpiacon. A használt családi házaknál már általánossá vált a tíz százalék feletti alku, amire legutóbb két éve, a világjárvány megjelenése előtt volt példa. Az Otthon Centrum (OC) mérései szerint vidéken és a fővárosban egyaránt a korábbinál jobb pozícióba kerültek a vevők.

Az Otthon Centrum azt is közölte, hogy a tavalyi év utolsó három hónapjában a panellakásoknál 6,7, a téglalakásoknál 7,8, a használt házaknál 11,7 százalék volt az alku átlagértéke – ezek az értékek minden ingatlantípus esetében magasabbak a III. negyedéves átlagnál. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője az alku alakulásáról szólva kiemelte, hogy a 2023-as év IV. negyedéves adatai szerint a használt téglalakásoknál és házaknál 1,7 százalékkal nőtt az árengedmény mértéke, míg a panellakásoknál 0,6 százalékkal engedtek többet az eladók, mint a III. negyedévben.

Panellakásoknál a teljes alku mértéke 6,7 százalék volt 2022. IV. negyedévben. A legtöbb térségben átlag körüli értékeket mért az OC, így például Budapesten is 6,5 százalék volt az alku mértéke, míg a megyei jogú városok többségében 6,2, a kisebb városokban 6,7, a régió központokban pedig 7 százalék. Egyedül Pest megye városaiban volt ettől eltérő, ahol 4,5 százalék volt a teljes árengedmény.

A panellakásoknál a vevők két éve nem tudtak ilyen magas árengedményt kiharcolni, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Jóllehet, a III. negyedévhez képest csak 0,6 százalékkal lehetett többet alkudni, de tavaly egész évben emelkedett az alku mértéke. Az év elejéhez képest decemberre már 1,5 százalékkal engedtek többet az árból az eladók. A fővárosban 0,8 százalékkal lehetett többet alkudni a III. negyedévhez viszonyítva, míg a régió központoknál 1 százalékkal nőtt az árengedmény. A kisebb városokban azonban egyelőre nem lehetett nagyobb kedvezményt elérni, ennek pedig az a magyarázata, hogy a szigetelés nélküli „kádár-kockák” helyett vidéken egyre többen választották a megfizethető panelt, mivel nem emelkedett a távhő díja, jegyezte meg a szakember.

A téglalakásoknál 7,8 százalék volt a teljes alku mértéke. Utoljára szintén két éve, a Covid világjárvány második és harmadik hullámakor lehetett ilyen sokat alkudni. A legkisebb alku a megyei jogú városokban volt 6,2 százalékkal, míg a külső pesti kerületekben 6,6 százalék ez az érték. A belvárosban és Budán 7,6 százalékos teljes árengedményt tudtak kiharcolni a vevők, csak úgy, mint a régió központokban. A kisebb városokban azonban 10 százalékra nőtt az alku mértéke.

Ezek a számok 1,7 százalékkal magasabbak, mint a III. negyedévben. Budát leszámítva, (ahol az érték nem változott az előző negyedévhez képest) minden térségben nőtt az elérhető árengedmény nagysága. A legkevésbé Budapest pesti területein, itt 1,5 százalékkal, míg a régió központokban ennél magasabb, 2 százalékos volt az árengedmény átlaga. Pest megye településein 3, a kisebb városokban pedig 2-4 százalék között ingadozott az alku mértéke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A használt házak piacán 11,7 százalékos a teljes alku mértéke és úgy tűnik, kezd általánosabbá válni a 10 százalék feletti árengedmény, hiszen a fővároson kívüli területeken mindenhol ezt meghaladó mértékben alakult az alku mértéke az utolsó negyedévben. A többi ingatlantípushoz hasonlóan itt is két éve a koronavírus megjelenésekor volt utoljára lehetőség ilyen mértékű alkura. A régió központokban és a községekben 14 százalék az elérhető árengedmény középértéke, míg Pest megyében és a többi megyei jogú városban 12,5, a kisebb városokban 10,8 százalék. A külső pesti kerületekben 9,9, míg Budán egyelőre csak 8 százalékot lehetett alkudni.

A fővárosban egyelőre nem nőtt az árengedmény mértéke, míg vidéken, a kisebb városokban és Pest megyében is 3, a régió központokban 5 százalékkal lehetett többet alkudni a IV. negyedévben, mint az ezt megelőző három hónapban. A szerződéskötéskori árengedmény a házak esetében 8 százalék, míg a lakások esetében (panel és tégla) 3,8 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy a hirdetési árból ingatlantípustól függetlenül jellemzően 3-4 százalékot engednek az eladók. A lakások esetében a hirdetési és a szerződéskötési árengedmény majdnem azonos mértékű, ugyanakkor a használt házaknál az árengedmény kétharmadát konkrét vevő esetében engedték el a tulajdonosok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem