15 °C Budapest
Close up picture of modern family house in Budapest, Hungary - luxurious neighborhood

Itt a gyökeres fordulat a magyar lakáspiacon? Nyeregbe kerültek a vevők, ilyen is rég volt

2023. február 6. 14:02

Egyre nagyobb árengedményt tudnak elérni a vevők az ingatlanpiacon. A használt családi házaknál már általánossá vált a tíz százalék feletti alku, amire legutóbb két éve, a világjárvány megjelenése előtt volt példa. Az Otthon Centrum (OC) mérései szerint vidéken és a fővárosban egyaránt a korábbinál jobb pozícióba kerültek a vevők.

Az Otthon Centrum azt is közölte, hogy a tavalyi év utolsó három hónapjában a panellakásoknál 6,7, a téglalakásoknál 7,8, a használt házaknál 11,7 százalék volt az alku átlagértéke – ezek az értékek minden ingatlantípus esetében magasabbak a III. negyedéves átlagnál. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője az alku alakulásáról szólva kiemelte, hogy a 2023-as év IV. negyedéves adatai szerint a használt téglalakásoknál és házaknál 1,7 százalékkal nőtt az árengedmény mértéke, míg a panellakásoknál 0,6 százalékkal engedtek többet az eladók, mint a III. negyedévben.

Panellakásoknál a teljes alku mértéke 6,7 százalék volt 2022. IV. negyedévben. A legtöbb térségben átlag körüli értékeket mért az OC, így például Budapesten is 6,5 százalék volt az alku mértéke, míg a megyei jogú városok többségében 6,2, a kisebb városokban 6,7, a régió központokban pedig 7 százalék. Egyedül Pest megye városaiban volt ettől eltérő, ahol 4,5 százalék volt a teljes árengedmény.

A panellakásoknál a vevők két éve nem tudtak ilyen magas árengedményt kiharcolni, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Jóllehet, a III. negyedévhez képest csak 0,6 százalékkal lehetett többet alkudni, de tavaly egész évben emelkedett az alku mértéke. Az év elejéhez képest decemberre már 1,5 százalékkal engedtek többet az árból az eladók. A fővárosban 0,8 százalékkal lehetett többet alkudni a III. negyedévhez viszonyítva, míg a régió központoknál 1 százalékkal nőtt az árengedmény. A kisebb városokban azonban egyelőre nem lehetett nagyobb kedvezményt elérni, ennek pedig az a magyarázata, hogy a szigetelés nélküli „kádár-kockák” helyett vidéken egyre többen választották a megfizethető panelt, mivel nem emelkedett a távhő díja, jegyezte meg a szakember.

A téglalakásoknál 7,8 százalék volt a teljes alku mértéke. Utoljára szintén két éve, a Covid világjárvány második és harmadik hullámakor lehetett ilyen sokat alkudni. A legkisebb alku a megyei jogú városokban volt 6,2 százalékkal, míg a külső pesti kerületekben 6,6 százalék ez az érték. A belvárosban és Budán 7,6 százalékos teljes árengedményt tudtak kiharcolni a vevők, csak úgy, mint a régió központokban. A kisebb városokban azonban 10 százalékra nőtt az alku mértéke.

Ezek a számok 1,7 százalékkal magasabbak, mint a III. negyedévben. Budát leszámítva, (ahol az érték nem változott az előző negyedévhez képest) minden térségben nőtt az elérhető árengedmény nagysága. A legkevésbé Budapest pesti területein, itt 1,5 százalékkal, míg a régió központokban ennél magasabb, 2 százalékos volt az árengedmény átlaga. Pest megye településein 3, a kisebb városokban pedig 2-4 százalék között ingadozott az alku mértéke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A használt házak piacán 11,7 százalékos a teljes alku mértéke és úgy tűnik, kezd általánosabbá válni a 10 százalék feletti árengedmény, hiszen a fővároson kívüli területeken mindenhol ezt meghaladó mértékben alakult az alku mértéke az utolsó negyedévben. A többi ingatlantípushoz hasonlóan itt is két éve a koronavírus megjelenésekor volt utoljára lehetőség ilyen mértékű alkura. A régió központokban és a községekben 14 százalék az elérhető árengedmény középértéke, míg Pest megyében és a többi megyei jogú városban 12,5, a kisebb városokban 10,8 százalék. A külső pesti kerületekben 9,9, míg Budán egyelőre csak 8 százalékot lehetett alkudni.

A fővárosban egyelőre nem nőtt az árengedmény mértéke, míg vidéken, a kisebb városokban és Pest megyében is 3, a régió központokban 5 százalékkal lehetett többet alkudni a IV. negyedévben, mint az ezt megelőző három hónapban. A szerződéskötéskori árengedmény a házak esetében 8 százalék, míg a lakások esetében (panel és tégla) 3,8 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy a hirdetési árból ingatlantípustól függetlenül jellemzően 3-4 százalékot engednek az eladók. A lakások esetében a hirdetési és a szerződéskötési árengedmény majdnem azonos mértékű, ugyanakkor a használt házaknál az árengedmény kétharmadát konkrét vevő esetében engedték el a tulajdonosok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?