8 °C Budapest
Modern apartment house flat building real estate concept. Outdoor residential home facilities.

Brutális árakon keltek el idén a magyar lakások: ezek voltak az ingatlanpiac 2022-es legjei

2022. december 21. 12:36

Szélsőségekből 2022-ben sem volt hiány a magyar ingatlanpiacon. Milyen ingatlant adtak el a leggyorsabban, mi kelt el a legmagasabb áron? Átlagosan mennyibe került egy lakás idén? Az egyik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő hálózat összegyűjtötte a legérdekesebb hazai ingatlanpiaci adatokat.

„Magyarország egészét vizsgálva átlagosan 38,7 millió forintos áron keltek el az ingatlanok 2022-ben, ami 25%-os emelkedést mutat 2021-hoz képest. Csak Budapestet vizsgálva a lakások átlagára 55 millió forint volt, de egyre gyakrabban találkozni már 2 millió forintos négyzetméterárral az újépítésűek mellett a használt lakások esetében is." – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
 
Az országos értékesítési adatok alapján a panelek 543, a téglalakások 708, a házak pedig 337 ezer forintos átlag négyzetméteráron voltak megvásárolhatók idén. Az újépítésű ingatlanok átlagosan közel 740 ezer Ft/m2 összegért cseréltek tulajdonost. Eladói részről a tulajdonosok ötöde korábbi ingatlanbefektetését értékesítette, 18% nagyobb ingatlanba való költözés miatt vált meg lakásától, illetve közel 17%-ban örökségük értékesítésétől várták a hozamot, 13%-uk pedig inkább kisebb lakásra váltott. Vevői oldalról a legfőbb motiváció a befektetési célú vásárlás és a nagyobb lakásba való költözés volt, amit az első lakás megszerzése követett.

Jöjjenek a legek

A hálózat tranzakciós adatai alapján végső vételár szempontjából a rekorder egy vidéki birtok, Bécstől és Budapesttől egyaránt másfél órányi távolságra. Az ingatlan 600 m2-es lakótérrel rendelkezik, 14 szoba található benne, abból 7 hálószobához saját fürdő tartozik, több mint 860 millió forintot fizettek érte. A skála másik végén a kistelepüléseken található, felújítandó vályogházak szerepeltek, 1-3 millió forintos értékben. Összességében az ingatlanok közel 4%-áért fizettek az új tulajdonosok több mint 100 millió forint felett, míg 26%-ukat 20 millió forint alatt tudták megszerezni a vevők. Országosan az adásvételek majdnem 8%-ánál a négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot, de a fővárosban ez az arány már 24% volt.  

A legnagyobb alapterülettel egy 1356 négyzetméteres, óbudai irodaház szerepelt az adatbázisban, míg a legkisebb címet egy 10 négyzetméteres, terézvárosi minigarzon nyerte el. Értékesítési idő tekintetében az ország minden részén átlagosan 3,5-5 hónapot kellett várni egy-egy tranzakció zárásához, ám az ingatlanok 3%-ára már egy héten belül megtalálták a vevőt.

A fővárosi eladásra kínált otthonok között nem ritka, hogy több mint 100 évvel ezelőtt épült házban található az ingatlan. A Duna House közreműködésével 2022-ben létrejött tranzakciók közül a legkorosabb címet egy fővárosi, III. kerületben, az óbudai Fő téren található műemlék társasház, 1750-es években épült épületrészében kialakított, felújított, kivételes hangulatú lakás szerezte meg, amit egy 260 éves, késő barokk stílusú, hatlakásos, vidéki társasház egyik lakása követett. Az árkülönbség itt is jelentős volt: a társasházi lakásért 28 millió forintot fizettek, míg a budai lakásért majdnem 120 milliót adtak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm