1 °C Budapest
Contemporary plastic suitcase prepared for journey placed on floor in living room at home

Erről kevesen tudnak: csúnyán ráfizethet 2022-ben, akinek ilyen lakása van

2022. december 1. 12:33

A rövid távú szálláskiadás is komoly büntetést kockáztatot tartogat annak, aki nem jár el elég körültekintően. A rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás a kedvező adózási lehetőségek mellett is sok buktatót rejt – hívja fel a figyelmet a K-X Consulting.

A rövid távú, kifejezetten turistákat célzó lakáskiadás néhány évtizede még ismeretlen volt, ma azonban a nyaralást tervezők jelentős hányada már a hotelek teljes értékű alternatívájaként tekint erre a lehetőségre. A számos weboldalon (Airbnb, Booking.com, Trivago, Tripadvisor, Szállás.hu, Agoda stb.) elérhető szolgáltatások a lakossági befektetők érdeklődését is felkeltették: sokan vásárolnak lakást kifejezetten erre a célra.

Az ilyen, látszólag egyszerű befektetéseknek a magyar adózási rendszer egyes adózási formái – vagy azok egyszerűsítései – kifejezetten kedveznek. A lakáskiadók előszeretettel választják az „adószámos magánszemély” működési formát, a személyi jövedelemadóban a fizető-vendéglátók tevékenységére vonatkozó tételes átalányadót, az általános forgalmi adóban pedig az alanyi adómentességet.

Az adózási rendszer által kínált „praktikus megoldások” azonban nem zárják ki a hiba vagy a mulasztás lehetőségét. A hiányosságok és az elnagyolt ütemtervek nemcsak a működés mihamarabbi megkezdését akadályozzák vagy késleltetik, de nemegyszer adózási szempontból is kockázatoknak teszik ki a magánszemély fizető-vendéglátói tevékenységét

– hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt, adószakértő és a K-X Consulting ügyvezetője. Az egyik leggyakrabban előforduló probléma, hogy sokan nem számolnak az önkormányzati nyilvántartásba vételt megelőző – adózási, illetve turisztikai szempontból – kötelező lépésekkel, illetve ezek időigényével. A „kötelező körök” közé tartozhat az ügyfélkapu hozzáférés biztosítása, az adószámigénylés, a szálláshely-minősítés vagy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NTAK) való regisztráció. (Az utóbbi területen könnyebbséget jelenthet, hogy a „turisztikai akcióterv” keretében a kötelező adatszolgáltatás kezdő időpontja 2023. július 1-re módosult.) Amire ezeknek mind utánajárunk, akár 2–3 hónap is eltelhet.

A kedvező adózási lehetőségeket választó lakáskiadók egy részének elkerüli a figyelmét az is, hogy az átalányadózás nem váltja ki sem az építményadót, sem az idegenforgalmi adót, sem a turizmusfejlesztési hozzájárulást. (Bár az utóbbi kötelezettség alól az „akcióterv” a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra felmentette a szektor szereplőit.)

Szálláshelykezelő szoftverként az ingyenes Vendégem.hu is alkalmazható, azonban a számlázási feladatok ellátására külön számlázóprogramról kell gondoskodni, amely szintén körültekintést igényel. A K-X Consulting tapasztalatai szerint sok lakáskiadó gondolja – tévesen – úgy, hogy az alanyi adómentesség és az aggregátor-oldalak (Airbnb, Booking stb.) szigorú követelményrendszere mentesíti őket a kötelező számlázási feladatok elvégzése alól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felsorolt hibák gyakori következménye, hogy a lakáskiadó elmulasztja benyújtani – például – a nullás idegenforgalmi adóbevallást vagy a közösségi összesítő jelentést a más tagállambeli aggregátor befogadott számlájáról, aminek következménye adóbírság vagy más, a működést hátráltató szankció is lehet.

Ezek azonban megfelelő körültekintéssel vagy szakértő megbízásával elkerülhetők, amivel nem csupán a „hivatali idő” csökkenthető, de a lakáskiadás zökkenő- és büntetésmentes működtetése is biztosítható

– hangsúlyozta Nyári Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?