Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék virágporának koncentrációja jellemzően alacsony, azonban az elkövetkező időszakban fokozatosan emelkedik.
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.
Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.
Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.
Hagyományos diós kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc
- Ezüstérmes: Simon Andrea - Desszert Center, Gyomaendrőd
- Bronzérmes: Szurgent Péter - Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert - REÖK Kézműves cukrászda és kávéház, Szeged
- Ezüstérmes: Képes Gabriella - Képeschoco, Pácin
- Bronzérmes: Kiss Károlyné - Major Cukrászda, Budapest
Ínyenc kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK // Vadócz Jenő - Promenád Kávéház, Balatongyörök
- Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli // Molnár Annamária - Füge Bolt és Kávézó, Budapest
- Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli // Képes Gabriella - Képeschoco, Pácin
A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő - Promenád Kávéház, Balatongyörök
Az Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A zsűri tagjai voltak:
-Bergmann Gabriella cukrászmester - Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
-Babik Edit - főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
-Pass Szilvia - Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
-Auguszt József cukrászmester - Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
-Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
-Karl Zsolt cukrászmester - Karl Cukrászda, Dunaharaszti
-Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
-Szervánszky László cukrászmester - Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert
-Szőke Zoltán cukrászmester - Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely
Íme a versenyeredmények:
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Olasz kiesési rangadó is lesz - sport a tévében
- Ekkora kártérítést kaptak a bicskei gyermekotthon igazgatójának áldozatai
- Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök
- Zárt ajtók mögött próbálnak közeledni egymáshoz
- Nem túl biztatóak a foglalkoztatottsági adatok
- Moszkva nem finomkodik, kiutasít két diplomatát