4 °C Budapest
Keszthely autumn sunset cityscape with dramatic sky in Hungary. Typical hungarian building and houses, view from above.

Rengeteg magyar venne most ilyen házat: újra divatba jöhet a többgenerációs együttélés

2022. november 16. 09:29

Jobban felkelti az érdeklődő figyelmét az adott ingatlan, ha több mérőórája van - írja a Magyar Nemzet. A többgenerációs házakra vonatkozó enyhítés bevezetése óta a lakhatás terheinek megosztása miatt egyre többen vehetik fontolóra az összeköltözést.

"Az érdeklődők számára minden eddiginél fontosabbak az ingatlanok energetikai paraméterei, ugyanakkor olyan sok más szempontot kell figyelembe venni a vásárlás során – lokáció, belső tér elosztása, telek mérete, ingatlan külső- belső állapota, energetikai besorolás –, hogy nem jár feltétlenül forintosítható előnnyel, de jobban felkelti az érdeklődő figyelmét az adott ingatlan, ha több mérőórája van" – mondta a lapnak Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A szakértő szerint a tudatos ingatlanvásárló arra törekszik, hogy az ingatlan, ami mellett leteszi a voksát, a lehető legjobban illeszkedjen az igényeihez. Akik nem szeretnének kockáztatni, azok értékelik, ha többféle fűtési módozat áll a rendelkezésükre.

A különböző generációk együttélése különleges helyzetet teremt: választhatják kényszerűségből; anyagi helyzetük vagy egészségi állapotuk miatt az összeköltözést, de vannak olyan családok is, amelyek a nagyvárosokból kitelepülve vidéken keresnek nyugalmat és lehetőséget az önellátásra, de ragaszkodnak a külön élettérhez. Az energiaárak emelkedése és a többgenerációs házakra vonatkozó enyhítés bevezetése óta egyre többen vehetik fontolóra – a lakhatás terheinek megosztása miatt – az összeköltözést, ami azon családok számára biztos könnyebbséget jelenthet, ahol a két generáció eredetileg két korszerűtlen, magas energiafelhasználású otthon fenntartása helyett az együttélést választja, de külön élettérben - véli a szakértő.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet. Köszönjük, ha a kérdőívünk kitoltésével segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?