5 °C Budapest
Lovely little girl in warm clothing looking through the window thoughtfully while sitting on the window sill in her new home.

Belerokkanhatnak a magyar családok a rezsiemelésbe: egyre többen terveznek lépni

2022. november 15. 21:38

Várhatóan többeket érint az áramár változása, mint a gázáré, és összeségében átlag 10-60 ezer forint közötti összeggel növekszik a rezsiszámla – derült ki a Magyar Bankholding megbízásából készített friss, reprezentatív kutatásból. Az energiaárak változásainak hatását vizsgáló felmérés alapján a válaszadók többsége a fogyasztás csökkentésével igyekszik spórolni, de sokan terveznek felújítást is – a magyarok közel egynegyede (24%) hitelt is felvenne lakásának energetikai korszerűsítéséhez. 

A folyamatosan változó energiaárak és a rezsicsökkentés szabályainak módosítása sokakat érintő témává vált az elmúlt időszakban. A Magyar Bankholding megbízásából készült kutatásban azt vizsgálták, hogyan érintik a lakosságot a megemelkedett fogyasztási árak, és milyen intézkedéseket tesznek – ha tesznek – a költségcsökkentés érdekében. A kutatásból kiderült, hogy a résztvevők több mint felének (59%) anyagi terhet okoz a megemelkedett költségek kifizetése, és emiatt a válaszadók 41 százaléka kisebb-nagyobb mértékben tervezi lakása korszerűsítését végrehajtani.

A piackutatásból eredményei alapján az áramár változása többeket érint (51%), mint a gázár változása (41%). Összességében a válaszadók több mint felének (59%) kihívást jelent az emelkedő rezsiköltségek kifizetése, átlagban ugyanis 10-60 ezer forinttal növekszik a megkérdezettek rezsiszámlája.

Arra, hogy ki és hogyan próbál meg lefaragni a költségeiből, eltérő válaszok születtek. A válaszadók 53 százaléka kizárólag a fogyasztás csökkentésével igyekszik takarékoskodni, például a kihasználatlan szobákban a fűtés elzárásával, valamint alacsonyabb hőfok beállításával. Sokan az élelmiszerre, szórakozásra, szabadidőre szánt pénzüket fogják vissza a spóroláshoz.

Érdekes adat, hogy a válaszadók 54 százaléka nem tartja korszerűnek lakóhelyét, és a nagy többség nem is újította fel azt az elmúlt öt évben. Akik felújítás mellett döntöttek az elmúlt néhány évben, azok leginkább nyílászárócsere (25%), illetve szigetelés és a fűtési rendszer fejlesztése (15-15%) céljából korszerűsítettek ingatlanjaikon.  

Többen belevágnának a korszerűsítésbe – akár hitelből is

Ami a közeljövőben tervezett felújításokat illeti, a válaszadók 41 százaléka tervezi felújítani lakását a rezsi csökkentése érdekében, ezen belül is a hőmegtartást igyekeznek leginkább fejleszteni (nyílászárók cseréje: 50%, hőszigetelés: 45%). Népszerűek továbbá a megújuló energiát használó berendezések is, a válaszadók 38 százaléka tervez ilyenekre irányuló fejlesztést, de többen döntenek energiatakarékos háztartási gépek beszerzése mellett is (35%).

A korszerűsítés összege tekintetében két táborra szakadtak a kutatásban résztvevők: a válaszadók 47 százaléka 1,01 és 10 millió forint közötti összeget költene erre, 52 százaléka pedig 100 ezer és 1 millió forint közötti összeget. Mindezt a válaszadók több mint fele (52%) saját megtakarításból fedezné.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sokaknál azonban a hiteligénylés a megoldás a beruházások megvalósításához; 29 százaléka azon válaszadóknak, akik belevágnak a korszerűsítésbe, államilag támogatott kölcsönből vagy személyi kölcsönből tervezi a költségek fedezését. Habár csak a válaszadók 10 százaléka igényelt már korábban hitelt energetikai felújításhoz, a jövőben viszont 24 százalékuk vállalná be ezt, leginkább 1-5 millió forint közötti összegekig, főként 1 és 10 év közötti futamidővel.

Kutatásunkból kiderült, hogy a válaszadók között hasonló arányban népszerűek az 1-5 éves, tehát rövidebb futamidejű, valamint a 6-10 éves, hosszabb futamidejű kölcsönök. Egy lakásfelújításhoz a személyi kölcsön jó választás lehet, még a jelenlegi kamatok mellett is megtérülhetnek a magasabb költségek. Vannak azonban olyan energetikai beruházások, amelyeket egy ilyen termék már nem tud fedezni, ilyenkor – amennyiben van hozzá ingatlanfedezet – az ügyfelek a szabadfelhasználású jelzáloghitelek kapcsán érdeklődnek a bankoknál.

– mondta Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem