Domestic gas meter being read

Figyelem, változtak a rezsiszabályok! Komoly büntetésre számíthat, aki lebukik az ellenőrzésen

2022. november 9. 07:27

Csúnyán ráfizethet, aki jogosulatlanul vette igénybe a rezsicsökkentett árú áramot és földgázt. Egy friss rendelet szerint a szolgáltató bármikor ellenőrizheti a jogosultságot, aki pedig lebukik, a piaci ár 120 százalékát fizetheti vissza.

Módosította a kormány az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról, illetve az azzal kapcsolatos egyes rendelkezésekről szóló korábbi rendeleteit. A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás pontosítja, hogy milyen büntetésre számíthat az, aki jogosulatlanul vételezett rezsicsökkentett áron áramot, gázt.

Ha az egyetemes szolgáltató megállapítja, hogy a felhasználó rezsicsökkentésre nem jogosult, a jogosulatlanul vételezett:

  • villamos energiát az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci áron,
  • földgázt az adott hónapra vonatkozó átlagos CEEGEX másnapi súlyozott átlagáron számolja el a felhasználóval.

A felhasználó és a szolgáltató közötti szerződés aznap szűnik meg, amikor a jogosultság hiányát a szolgáltató megállapítja - az elszámolási kötelezettség persze fennmarad. A szerződés megszűnéséről 15 napon belül kell tájékoztatást adni. Előzőleg a szolgáltatónak legalább 8 napos határidő biztosításával nyilatkoztatnia kell az érintettet a jogosultság fennállásáról.

Nyilatkozat csak a szolgáltató által e célra biztosított elektronikus felületén, a felhasználó e-mail-címének megjelölésével tehető, más módon a nyilatkozat érvénytelen – áll a közlönyben. Ha a szolgáltat azt állapítja meg, hogy a nyilatkozatban foglaltaktól eltérően a felhasználó nem jogosult egyetemes szolgáltatásra,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új szabályok a 2022. augusztus 1. napján és azt követően az egyetemes szolgáltató által értékesített, jogosulatlanul felhasznált villamos energia, illetve földgáz elszámolásakor kell alkalmazni. November 30-ig egyetemes szolgáltatásra nem jogosultként beazonosított felhasználónál a villamos energiát és földgázt a 2022. október elsején alkalmazott versenypiaci árral azonos áron kell elszámolni.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53