15 °C Budapest
Abandoned worn house in a village. country hungary town ruined

Végre megindulhatnak felfelé a magyar települések: nagy összegek érkeznek, erre lehet elkölteni

2022. október 25. 08:15

A munkahelyteremtés, az oktatás és a szociális ellátás lesz a fókuszában annak a programnak, amelyet az Európai Unió régiós fejlesztésekért felelős szakértői dolgoztak ki, és hamarosan a magyar településeken is elindul. A szakértők azt is elmondták a HelloVidéknek, hogy ez mit jelent a versenyképességet tekintve.

Uniós szinten helyezik új dimenziókba a vidéki térségek fejlesztését az új brüsszeli tervek szerint. Az eddigi iránymutatások szerint attól függ, hogy mekkora összeget kap a felzárkóztatásra egy falu, hogy mennyire hátrányos helyzetű, mekkora a mérete, és hogy milyen távol fekszik Budapestről. A források leginkább az ország leghátrányosabb helyzetű területeire koncentrálódnak: Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, valamint Baranya megyére - tudta meg a HelloVidék Brüsszelben, egy a programról tartott háttérbeszélgetésen. Kiderült az is, hogy a felzárkóztatási program során az utak fejlesztésére is lehet számítani.

A közlekedési hálózat elég sűrű Magyarországon és nagy infrastruktúra fejlesztések történtek a mostani programozási időszakban a kohéziós alapból és Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) forrásokból. A következő periódusban ezért leginkább a közlekedés kibocsátására fókuszáló projekteket várhatunk, illetve olyanokat, amelyek az európai szintű közlekedési hálózatra, a transzeurópai közlekedési hálózatra fókuszálnak (TEN: Trans-European Transport Network), köztük az autóutakra, vasútra és vízi közlekedésre. A közlekedési hálózatot úgymond egyben kezelik, de megmaradnak a területfejlesztési programok is a 4-5 számjegyű utak kapcsán

- mondta el a lapnak egy uniós szakértő az erről tartott háttérbeszélgetésen.

Ha kíváncsi vagy, milyen uniós támogatásokra számíthatnak még a vidéki magyar települések, mi hangzott még el a beszélgetésen, akkor olvasd el a HelloVidék cikkét IDE KATTINTVA!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem