13 °C Budapest
Detail of an old block of flats in the suburbs

Tovább dagadt az albérletlufi: folytatódott a drágulás, de van fény az alagút végén

2022. szeptember 28. 20:32

Az országos albérletpiac ott folytatta, ahol korábban abbahagyta. Júliushoz hasonlóan augusztusban is jelentős lakbéremelkedés történt éves szinten, havi összevetésben azonban folytatódott a drágulás tempója - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexéhez készült elemzésből, amely a kínálati piacra szeptember végén jellemző átlagos bérleti díjakat is bemutatja.

24,8 százalékkal voltak drágábbak az albérletek augusztusban, mint tavaly ilyenkor, Budapesten pedig 23,4 százalékos volt az áremelkedés – áll a KSH és az ingatlan.com közös lakbérindexében. Egy hónap alatt, júliushoz képest országosan 1,5 százalékkal, a fővárosban 1,3 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. Vagyis a drágulás jelentős, de az üteme lassul, egy hónappal korábban még 2,3, illetve 3 százalékos havi áremelkedést mértek. Sőt, ez nem egyszeri véletlen megingás: már az egymást követő harmadik hónapban lassul a drágulás mértéke.

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy már szeptember végén mennyiért kínáltak bérelhető lakásokat. Budapesten 200 ezer forint az átlag. A főváros három legdrágább helye a pesti Belváros, illetve Budáról a II. és a XII. kerület, ott 245-280 ezer forint az átlaglakbér. A legolcsóbb része a városnak Soroksár, ahol 135 ezer forint az átlag, utána ötös holtversenyben jön Kőbánya, Rákospalota, Pestszentlőrinc, Kispest és Csepel 150 forintos bérleti díjjal. A megyeszékhelyek közül Székesfehérvár és Veszprém a legdrágább, ott szintén 150 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat. Debrecen 145 ezer forint, Tatabányán és Győrben 135-135 ezer, Szegeden 130 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer forintért.

Azt is összesítették, hogy mennyi a viszonylag olcsóbb lakás. Budapesten például a kiadásra kínált ingatlanok 24 százaléka volt 150 ezer forint alatt. Debrecenben, Győrben, Tatabányán, Székesfehérváron és Veszprémben a kiadó lakások 7-16 százalékáért kérnek el 100 ezer forintnál kevesebbet havonta, Kaposváron viszont a lakások 70, Salgótarjánban 87 százaléka kerül havi 100 ezernél kevesebbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem