3 °C Budapest
Detail of an old block of flats in the suburbs

Tovább dagadt az albérletlufi: folytatódott a drágulás, de van fény az alagút végén

2022. szeptember 28. 20:32

Az országos albérletpiac ott folytatta, ahol korábban abbahagyta. Júliushoz hasonlóan augusztusban is jelentős lakbéremelkedés történt éves szinten, havi összevetésben azonban folytatódott a drágulás tempója - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexéhez készült elemzésből, amely a kínálati piacra szeptember végén jellemző átlagos bérleti díjakat is bemutatja.

24,8 százalékkal voltak drágábbak az albérletek augusztusban, mint tavaly ilyenkor, Budapesten pedig 23,4 százalékos volt az áremelkedés – áll a KSH és az ingatlan.com közös lakbérindexében. Egy hónap alatt, júliushoz képest országosan 1,5 százalékkal, a fővárosban 1,3 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. Vagyis a drágulás jelentős, de az üteme lassul, egy hónappal korábban még 2,3, illetve 3 százalékos havi áremelkedést mértek. Sőt, ez nem egyszeri véletlen megingás: már az egymást követő harmadik hónapban lassul a drágulás mértéke.

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy már szeptember végén mennyiért kínáltak bérelhető lakásokat. Budapesten 200 ezer forint az átlag. A főváros három legdrágább helye a pesti Belváros, illetve Budáról a II. és a XII. kerület, ott 245-280 ezer forint az átlaglakbér. A legolcsóbb része a városnak Soroksár, ahol 135 ezer forint az átlag, utána ötös holtversenyben jön Kőbánya, Rákospalota, Pestszentlőrinc, Kispest és Csepel 150 forintos bérleti díjjal. A megyeszékhelyek közül Székesfehérvár és Veszprém a legdrágább, ott szintén 150 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat. Debrecen 145 ezer forint, Tatabányán és Győrben 135-135 ezer, Szegeden 130 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer forintért.

Azt is összesítették, hogy mennyi a viszonylag olcsóbb lakás. Budapesten például a kiadásra kínált ingatlanok 24 százaléka volt 150 ezer forint alatt. Debrecenben, Győrben, Tatabányán, Székesfehérváron és Veszprémben a kiadó lakások 7-16 százalékáért kérnek el 100 ezer forintnál kevesebbet havonta, Kaposváron viszont a lakások 70, Salgótarjánban 87 százaléka kerül havi 100 ezernél kevesebbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?