Scenic aerial view of Budapest city skyline at sunset seen from the top of St. Stephens Basilica, Budapest, capital city of Hungary.

Bajban vannak a budapestiek: ezeknek a lakásoknak lehetetlen lesz kifizetni a rezsijét

2022. szeptember 15. 20:32

Az országban mindenki azt számolgatja, hogy mennyire érinti őt a rezsiemelés, kerülhetnek-e olyan helyzetbe, hogy kénytelenek legyenek költözni. Azonban nem csak a nagyméretű családi házakban élők pénztárcáját fogja megviselni a tél: a szigorítások a Budapest belvárosában lévő nagy alapterületű, hatalmas belmagassággal rendelkező polgári lakásokat is érinti.

Augusztus a számolgatás és a diktálás, vagy diktálási kísérletek jegyében telt, szeptemberben pedig lassan érkeznek az első piaci árakat követő rezsiszámlák. A kormány rezsivel kapcsolatos intézkedései mindenkit elgondolkodtattak azon, hogy vajon őt mennyire, milyen mértékben érintik az áremelkedések, lesznek-e olyan helyzetben, hogy esetleg nem tudják fizetni a megnövekedett rezsit és lépniük kell.

A nagyméretű családi házak mellett erősen érintik a szigorítások a budapesti, belterületi, belvárosi lakásokat is. Ezek azok a klasszikus polgári ingatlanok, ahol az alapterület sem kicsi, a belmagasság pedig bőven meghaladja az átlagot, nem ritka a 4-5 méteres belmagasság sem. Ráadásul ezekben a lakásokban nem mindenhol történtek meg a megfelelő korszerűsítések sem, így joggal adódik a kérdés, hogy vajon előfordulhat-e, hogy tömegesen akarnak majd szabadulni a tulajdonosok az ilyen típusú ingatlanoktól.

Ez most egy nagyon gyakori kérdés valóban, amelyre egy egyszerű dinamika adhat választ. A mi területünkön, a belső budapesti kerületekben általában azok rendelkeznek ekkora ingatlannal, akiknek a lakók száma miatt van szüksége több szobára, nagyobb alapterületre, vagy pedig azok, akik megtehetik, hogy az igényeik szerint a szükségesnél jóval nagyobb lakásba költözzenek. Igazából bármelyik csoportot is vizsgáljuk, az az eredmény, hogy vagy a tényleges négyzetméter-igény miatt, vagy a rendelkezésre álló anyagi javak miatt nem kerülnek abba a szituációba, hogy arra kényszerüljenek, hogy árulni kezdjék a lakásukat

 – mondta el Ben-Ezra Orran, a belvárosi ingatlanok specialistája, a Central Home szakértője

A szakértő szerint inkább azoknak a fiataloknak lehet problémája a megnövekedett rezsivel, akik albérletben laknak, így esetleg arra a döntésre jutnak, hogy inkább visszaköltöznek a szüleikhez. Elképzelhető az is, hogy egyre gyakrabban fog előfordulni, hogy a nagyobb lakások bérlői, ha kellően bevállalósak, lakótársakat keresnek, lakóközösségeket szerveznek, hogy többen költözzenek közös lakásba, csökkentve ezzel a rezsiköltségeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindemellett a szakértő szerint is egyre nagyobb igény lesz arra, hogy a belvárosi lakások is minél korszerűbb fűtési rendszerrel legyenek ellátva. Sokat segíthet az is, hogy ha még nem történt meg a nyílászárók cseréje, erre is odafigyeljenek a tulajdonosok. Ha napelemet nem is lehet a belvárosi erkélyekre szereltetni, de a meglévő fűtési rendszer mellé akár hűtő-fűtő klímákat lehet a társasházi lakásokba is telepíteni, amelyeknek használatával lehet a kedvezményes H tarifát igényelni, és ily módon csökkenteni a rezsiszámlát. Sokat segíthet az is, ha a meglévő radiátorokat akár mobilról is irányítható okostermosztátokkal látják el.

A nagy alapterületű, nagy belmagasságú belvárosi lakások esetén tehát inkább az a tendencia várható, hogy a tulajdonosok kitartanak, és inkább a felújítás, korszerűsítés területére koncentrálnak. Ettől függetlenül nyilván most is kerülnek be ilyen típusú ingatlanok a kínálatba, de ezeknek az oka inkább a szokásos változásokkal kapcsolatos, nem függ össze a jelenlegi helyzettel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?