2 °C Budapest
Scenic aerial view of Budapest city skyline at sunset seen from the top of St. Stephens Basilica, Budapest, capital city of Hungary.

Bajban vannak a budapestiek: ezeknek a lakásoknak lehetetlen lesz kifizetni a rezsijét

2022. szeptember 15. 20:32

Az országban mindenki azt számolgatja, hogy mennyire érinti őt a rezsiemelés, kerülhetnek-e olyan helyzetbe, hogy kénytelenek legyenek költözni. Azonban nem csak a nagyméretű családi házakban élők pénztárcáját fogja megviselni a tél: a szigorítások a Budapest belvárosában lévő nagy alapterületű, hatalmas belmagassággal rendelkező polgári lakásokat is érinti.

Augusztus a számolgatás és a diktálás, vagy diktálási kísérletek jegyében telt, szeptemberben pedig lassan érkeznek az első piaci árakat követő rezsiszámlák. A kormány rezsivel kapcsolatos intézkedései mindenkit elgondolkodtattak azon, hogy vajon őt mennyire, milyen mértékben érintik az áremelkedések, lesznek-e olyan helyzetben, hogy esetleg nem tudják fizetni a megnövekedett rezsit és lépniük kell.

A nagyméretű családi házak mellett erősen érintik a szigorítások a budapesti, belterületi, belvárosi lakásokat is. Ezek azok a klasszikus polgári ingatlanok, ahol az alapterület sem kicsi, a belmagasság pedig bőven meghaladja az átlagot, nem ritka a 4-5 méteres belmagasság sem. Ráadásul ezekben a lakásokban nem mindenhol történtek meg a megfelelő korszerűsítések sem, így joggal adódik a kérdés, hogy vajon előfordulhat-e, hogy tömegesen akarnak majd szabadulni a tulajdonosok az ilyen típusú ingatlanoktól.

Ez most egy nagyon gyakori kérdés valóban, amelyre egy egyszerű dinamika adhat választ. A mi területünkön, a belső budapesti kerületekben általában azok rendelkeznek ekkora ingatlannal, akiknek a lakók száma miatt van szüksége több szobára, nagyobb alapterületre, vagy pedig azok, akik megtehetik, hogy az igényeik szerint a szükségesnél jóval nagyobb lakásba költözzenek. Igazából bármelyik csoportot is vizsgáljuk, az az eredmény, hogy vagy a tényleges négyzetméter-igény miatt, vagy a rendelkezésre álló anyagi javak miatt nem kerülnek abba a szituációba, hogy arra kényszerüljenek, hogy árulni kezdjék a lakásukat

 – mondta el Ben-Ezra Orran, a belvárosi ingatlanok specialistája, a Central Home szakértője

A szakértő szerint inkább azoknak a fiataloknak lehet problémája a megnövekedett rezsivel, akik albérletben laknak, így esetleg arra a döntésre jutnak, hogy inkább visszaköltöznek a szüleikhez. Elképzelhető az is, hogy egyre gyakrabban fog előfordulni, hogy a nagyobb lakások bérlői, ha kellően bevállalósak, lakótársakat keresnek, lakóközösségeket szerveznek, hogy többen költözzenek közös lakásba, csökkentve ezzel a rezsiköltségeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindemellett a szakértő szerint is egyre nagyobb igény lesz arra, hogy a belvárosi lakások is minél korszerűbb fűtési rendszerrel legyenek ellátva. Sokat segíthet az is, hogy ha még nem történt meg a nyílászárók cseréje, erre is odafigyeljenek a tulajdonosok. Ha napelemet nem is lehet a belvárosi erkélyekre szereltetni, de a meglévő fűtési rendszer mellé akár hűtő-fűtő klímákat lehet a társasházi lakásokba is telepíteni, amelyeknek használatával lehet a kedvezményes H tarifát igényelni, és ily módon csökkenteni a rezsiszámlát. Sokat segíthet az is, ha a meglévő radiátorokat akár mobilról is irányítható okostermosztátokkal látják el.

A nagy alapterületű, nagy belmagasságú belvárosi lakások esetén tehát inkább az a tendencia várható, hogy a tulajdonosok kitartanak, és inkább a felújítás, korszerűsítés területére koncentrálnak. Ettől függetlenül nyilván most is kerülnek be ilyen típusú ingatlanok a kínálatba, de ezeknek az oka inkább a szokásos változásokkal kapcsolatos, nem függ össze a jelenlegi helyzettel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem