11 °C Budapest
Modern apartment house flat building real estate concept. Outdoor residential home facilities.

Elszabadult a vidéki négyzetméterár: le fog esni az állad, durva a drágulás ezekben a városokban

2022. szeptember 9. 15:36

Rekordot dönt a megyei jogú városokban az új építésű lakások négyzetméterára, és az emelkedés üteme is felülmúl minden korábbit: egy év alatt ugyanis 24,2 százalékkal drágultak az új építésű ingatlanok– derült ki az Otthon Centrum negyedéves összesítéséből.

„Némi visszaeséséről árulkodnak az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest a harmadik negyedéves számok” – foglalta össze a megyeszékhelyekre szűkített ingatlanpiaci folyamatokat a cég szakértője. Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető arról is beszámolt, hogy egy éve, ugyanebben az időszakban, több projektben több új lakás épült, valamint az újonnan indított projektek száma is magasabb volt, mint most.

Az Otthon Centrum III. negyedéves felmérése szerint 263 projektben 6300 lakás épül a 23 megyei jogú városban, míg a kínált lakások átlagos négyzetméterára 862 ezer forint. A negyedévben elindított új beruházások száma pedig 30.

Ezek a számok visszaeséséről árulkodnak az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest: a projektek 6,5 százalékkal, a lakások 11 százalékkal, az új projektek száma 19 százalékkal kevesebb most. A projektek számát Debrecen vezeti (47) Szeged (33) és Pécs (25) előtt, vagyis az előző negyedévhez képest Győr és Pécs ismét helyet cserélt.

Az új építésű lakások számában viszont Szeged az első (960), a sorban pedig Debrecen (736) és Nyíregyháza (660) következik – utóbbi egy többszáz lakásos beruházással ért fel a dobogóra. A listát Hódmezővásárhely és Szekszárd zárja, ahol két-két projekt épül, míg a legkevesebb új lakás Hódmezővárhelyen készül (25), de Békéscsaba (40) sem sokkal előzi meg. Salgótarjánban és Dunaújvárosban továbbra sincs legalább négy lakásos beruházás.

A legújabb felmérésben az új lakások négyzetméterárának átlagértéke 862 ezer forint volt. „A fejlesztők még sosem kínálták ilyen magas áron az új építésű lakásokat a megyei jogú városokban, illetve az emelkedés mértéke is megdöntötte a korábbi rekordot, ami a 2021. III. negyedéves átlagárhoz képest 24,2 százalékos” – ismertette a szakember a változásokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megyei jogú városok közül elsőként Sopron törte át az egymilliós négyzetméterárat az előző negyedévben – ehhez a körhöz csatlakozott most Debrecen. Előbbi városban 1,1 millióért, utóbbiban 1,05 millióért kínálták az új építésű lakások fajlagos négyzetméterét a fejlesztők. A dobogóra még Veszprém fért fel, négyzetméterenként 964 ezer forinttal. A mezőny ezután igen sűrű: Szeged 912 ezer, Pécs 896 ezer, Székesfehérvár 887 ezer, Érd 855 ezer és Győr 844 ezer forint négyzetméterenként. A legolcsóbb város Hódmezővásárhely, 563 ezer forinttal.

Említést érdemlő, hogy a negyedévben elindított 30 projekt 461 lakása közül 24 beruházás 370 lakásának az értékesítését kezdték el a fejlesztők. A többi projekt egyelőre tervként szerepel, illetve az engedélyezési eljárást indították el. A legtöbb projekt (összesen 8) Debrecenben jelent meg.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm