17 °C Budapest
Modern apartment house flat building real estate concept. Outdoor residential home facilities.

Elszabadult a vidéki négyzetméterár: le fog esni az állad, durva a drágulás ezekben a városokban

2022. szeptember 9. 15:36

Rekordot dönt a megyei jogú városokban az új építésű lakások négyzetméterára, és az emelkedés üteme is felülmúl minden korábbit: egy év alatt ugyanis 24,2 százalékkal drágultak az új építésű ingatlanok– derült ki az Otthon Centrum negyedéves összesítéséből.

„Némi visszaeséséről árulkodnak az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest a harmadik negyedéves számok” – foglalta össze a megyeszékhelyekre szűkített ingatlanpiaci folyamatokat a cég szakértője. Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető arról is beszámolt, hogy egy éve, ugyanebben az időszakban, több projektben több új lakás épült, valamint az újonnan indított projektek száma is magasabb volt, mint most.

Az Otthon Centrum III. negyedéves felmérése szerint 263 projektben 6300 lakás épül a 23 megyei jogú városban, míg a kínált lakások átlagos négyzetméterára 862 ezer forint. A negyedévben elindított új beruházások száma pedig 30.

Ezek a számok visszaeséséről árulkodnak az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest: a projektek 6,5 százalékkal, a lakások 11 százalékkal, az új projektek száma 19 százalékkal kevesebb most. A projektek számát Debrecen vezeti (47) Szeged (33) és Pécs (25) előtt, vagyis az előző negyedévhez képest Győr és Pécs ismét helyet cserélt.

Az új építésű lakások számában viszont Szeged az első (960), a sorban pedig Debrecen (736) és Nyíregyháza (660) következik – utóbbi egy többszáz lakásos beruházással ért fel a dobogóra. A listát Hódmezővásárhely és Szekszárd zárja, ahol két-két projekt épül, míg a legkevesebb új lakás Hódmezővárhelyen készül (25), de Békéscsaba (40) sem sokkal előzi meg. Salgótarjánban és Dunaújvárosban továbbra sincs legalább négy lakásos beruházás.

A legújabb felmérésben az új lakások négyzetméterárának átlagértéke 862 ezer forint volt. „A fejlesztők még sosem kínálták ilyen magas áron az új építésű lakásokat a megyei jogú városokban, illetve az emelkedés mértéke is megdöntötte a korábbi rekordot, ami a 2021. III. negyedéves átlagárhoz képest 24,2 százalékos” – ismertette a szakember a változásokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megyei jogú városok közül elsőként Sopron törte át az egymilliós négyzetméterárat az előző negyedévben – ehhez a körhöz csatlakozott most Debrecen. Előbbi városban 1,1 millióért, utóbbiban 1,05 millióért kínálták az új építésű lakások fajlagos négyzetméterét a fejlesztők. A dobogóra még Veszprém fért fel, négyzetméterenként 964 ezer forinttal. A mezőny ezután igen sűrű: Szeged 912 ezer, Pécs 896 ezer, Székesfehérvár 887 ezer, Érd 855 ezer és Győr 844 ezer forint négyzetméterenként. A legolcsóbb város Hódmezővásárhely, 563 ezer forinttal.

Említést érdemlő, hogy a negyedévben elindított 30 projekt 461 lakása közül 24 beruházás 370 lakásának az értékesítését kezdték el a fejlesztők. A többi projekt egyelőre tervként szerepel, illetve az engedélyezési eljárást indították el. A legtöbb projekt (összesen 8) Debrecenben jelent meg.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?