a girl child in a helmet with an electric saw saws a log

Mire jó az egykezes láncfűrész? Egykezes akkus láncfűrész háztáji munkához

2022. augusztus 28. 11:00

A háztáji, kerti munkákhoz gyakran szükségünk lehet egy láncfűrészre, azonban a hagyományos, kétkezes, gyakran igen nehéz gépezetek csak gondot okoznak, sőt, sokszor nincs is szükségünk ekkora kapacitásra – itt jön a képbe az egykezes láncfűrész, amit jóval könnyebb kezelni, így biztosan elvégezhető az egykezes láncfűrész használatával bármilyen munka, egyedül is.

Cikkünkben eláruljuk, mire jó az egykezes láncfűrész – kapható az egykezes láncfűrész benzines verzióban is, vagy csak egykezes akkus láncfűrész formájában? Milyen anyagokat fűrészelhetünk el az egykezes láncfűrész használatával? Milyen TOP márkák vezetik most a piacot, még mindig élen jár a Stihl egykezes láncfűrész?

A láncfűrészekről röviden

Az első láncfűrészeket az 1700-as években szabadalmaztatták, kezdetben csontfűrészelés céljából – a találmány egészen pontosan John Aitkien és James Jeffray skót orvosok nevéhez fűződik. A láncfűrészt favágásra a 19. század végén, a 20. század elején kezdték el használni: ezek kezdetben legalább kétszemélyes, nehezen mozgatható, közel 50 kg súlyú darabok voltak, amelyeket fokozatosan felváltottak az egyre kisebb, egyre mozgékonyabb, hamarosan egyedül is használható fűrészek.

Az első benzinmotoros láncfűrészek az 1950-es években váltak elterjedtté. A láncfűrész működéséhez szükséges energiát elektromosság, sűrített levegő, kétütemű motor és hidraulikus meghajtás szolgáltathatja; a hagyományos kétkezes láncfűrész mellett létezik egykezes láncfűrész is. Napjainkban a benzines láncfűrész mellett az elektromos láncfűrész (akkus láncfűrész) a legnépszerűbb termék, számtalan megbízható modell között válogathatunk.

A láncfűrész felépítése

A láncfűrész – kétkezes és egykezes láncfűrész esetében egyaránt - fő részei közé tartozik a láncfűrész motorja, ami általában egy kétütemű benzinmeghajtású, belső égésű motor (30-120 cm3) vagy manapság egyre gyakrabban elektromos motor. A láncfűrész meghajtásáért centrifugális tengelykapcsoló és fogaskerekek felelnek (állandó összeköttetésben van a vágóeszközzel), a vezetőlemez nevű jellegzetes, lekerekített végű acéllemez mentén halad végig a lánc.

A vezetőlemez hossza változó, többnyire egy 40 és 90 cm közötti kopásálló acélelemről van szó. A láncfűrész láncszemei aprócska vágófogakat tartalmaznak (egyébként maga a lánc a biciklilánchoz hasonló felépítésű és kinézetű, hengerek nélküli összecsatolt fémalkatrészekből áll), melyek ötvözött acélból készülnek. Rengeteg különféle láncfűrész lánc kapható a kereskedelemben, más-más hosszúsággal, vastagsággal, fogelhelyezéssel, láncszemmérettel.

Az egykezes láncfűrész a kétkezessel szemben jellemzően kisebb gépezet (amit értelemszerűen egy kézzel is meg tudunk tartani és használni), a láncfűrész láncvezetőjének a hossza 20-30 cm között mozog, súlya általánosságban 2-4 kg, de természetesen ezek a műszaki paraméterek a gyártótól és a modelltől függenek. Az egykezes láncfűrész jóval könnyebb, mint a nagyobb, kétkezes verzió, azonban ne felejtsük el, hogy a láncvezető és a lánc ötvözött acélból vannak, amit a hatékony működés érdekében csak korlátozott mértékben lehet kikönnyíteni, és a motornak/akkumulátornak, illetve a további alkatrészeknek is megvan a maga súlya.

Mire jó az egykezes láncfűrész?

A láncfűrészeket hagyományosan a faiparban használják fakidöntésre, aprításra, gallyazásra, azonban vannak speciális, gyémántszemes lánccal ellátott beton- és téglavágó építőipari láncfűrészek is. A legkisebb egykezes láncfűrész típusok főként háztáji, kerti favágásra, barkácsolásra, kertrendezésre alkalmasak, vannak köztük kifejezetten apró gépek és speciális láncfűrész-jellegű növényvágók is – habár utóbbiak inkább az egyéb kerti kisgépek kategóriájába tartoznak.

Egykezes akkus láncfűrész

Magánszemélyek esetében az a leggyakoribb eldöntendő kérdés, hogy egykezes akkus láncfűrész (egykezes elektromos láncfűrész) vagy egykezes benzines láncfűrész vásárlása mellett tegyük-e le a voksunkat – mindkét kategóriában bőséges a kínálat a piacon. A benzinmotoros egykezes láncfűrész esetében az üzemanyag töltögetésére kell odafigyelnünk, de az egykezes láncfűrész olajellátottsága is fontos. Az akkus egykezes láncfűrész elektromos motorja praktikusabb választásnak tűnhet (a legkisebb egykezes láncfűrész típusok inkább ebbe a kategóriába tartoznak), ha nem szeretünk sok időt fordítani a gépek gondozására.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egykezes akkus láncfűrész esetében néhány évente az akkumulátort cserélni kell (rengeteg akkumulátoros kisgéphez eleve vásárolhatunk pótakkumulátort is), ami összességében környezetszennyezőbb, mint a benzines egykezes láncfűrész motorja által előállított égéstermék (ezek hagyományos belső égésű motorok). Sokan azért is voksolnak az akkus egykezes láncfűrész mellett, mert „tisztább” vele a munka, hiszen kicsi, praktikus, könnyen tisztántartható és tárolható eszközről van szó.

Egykezes láncfűrész – melyiket vegyem?

Világszerte legalább 150 különféle gyártó láncfűrészei között válogathatunk, a legtöbb cég foglalkozik kisméretű, egykezes akkus láncfűrész gyártásával és benzines egykezes láncfűrész forgalmazásával is. Nézzük, melyik egykezes láncfűrész márkák vezetik a piacot, mit érdemes ezekről tudni egykezes láncfűrész vásárlása esetén!

Stihl egykezes láncfűrész

A Stihl egykezes láncfűrész és hagyományos, kétkezes láncfűrész esetében is még mindig világszinten is az egyik listavezető gyártó. A Stihl egy német vállalat, a cég alapítása 1926-ban történt, az esemény Andreas Stihl nevéhez fűződik. A világmárka közel 100 éve gyárt láncfűrészeket, évről évre újabb, kisebb, könnyebb vagy éppen nagyobb teljesítményű gépeket dob piacra. Népszerű Stihl egykezes láncfűrész termékek a Stihl MSA 161 T és a Stihl MSA 220 T.

Husqvarna egykezes láncfűrész

A Husqvarna egy svéd világmárka, a cég alapítása többszáz éves múltra, tekint vissza – egészen pontosan 1689-ben alapították, 1959 óta foglalkoznak láncfűrészek gyártásával – egyébként a termékpalettájuk igen széles, a láncfűrészek mellett kínálnak egyéb kertrendező és erdőgazdálkodási gépeket, sőt, kistraktorokat, robotfűnyírókat, vagy akár motoros kapát is. A Husqvarna egykezes láncfűrész is népszerű termékük, az egyik legkisebb darab a T435 egykezes láncfűrész.

Flinke egykezes láncfűrész

A Flinke élenjár az egykezes mini láncfűrész gyártásában (pl. Flinke FK8031 egykezes akkus láncfűrész vagy Flinke iCAN egykezes elektromos láncfűrész), amelyek kifejezetten alkalmasak a háztáji barkácsoláshoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?