18 °C Budapest
Fireplace, featuring two big logs on grate, burning hot, flames spawning between them.

Ezt sok magyar nem tudja a fafűtésről: kín és szenvedés lehet, ha nem figyelsz

2022. augusztus 26. 16:31

Kiderült, hogy sokan rosszul gyújtanak be, lehet egyszerűbben, hatékonyabban is. Mutatjuk, mit rontanak el a legtöbben!

Saját közösségi oldalán tett közzé tanácsokat a fával történő fűtésről a Levegő Munkacsoport, amely több javaslatot is megfogalmazott.

Mint írták, 20 százalék nedvességtartalom alatti száraz keményfát használjunk (bükk, tölgy, akác, gyertyán) Ezt követően a fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat. A gyújtóst puhafából, például fenyőből készítsük, és a máglya tetejére (!) helyezzünk belőle néhány 2-3 cm-es hasábot, így a begyújtás akár egy hosszú gyufával megoldható, papír vagy egyéb gyújtós sem kell hozzá.

A bejegyzés szerint a fentebb javasolt módon megrakott máglya és a begyújtott tüzelő felülről lefelé ég el. A máglyát ráadásul azért sem szabad alulról meggyújtani, mert a beinduló láng végigfut az egész máglyán, a hasábfák pedig nem tudnak kellő gyorsasággal átmelegedni. A jó hatásfokú égéshez szükséges magas hőmérsékletet is később érik csak el.

Továbbá a lassabb indulás után szinte egyszerre kezd bomlani az összes tűzifa, mely miatt a keletkező nagy mennyiségű fagáz nem kap elegendő levegőt az égéshez, és hasznosulatlanul a kéményen távozik

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– olvasható a Levegő Munkacsoport posztjában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?