20 °C Budapest
Natural gas meters iin a row. Household energy consumption. 3d illustration

Már nagyban fogy ki Európa a földgázból: durva drágulást hozott az energiahiány

2022. augusztus 2. 19:32

Júniusban folytatódott az európai földgázkínálat március óta tartó szűkülése: egyrészt jelentősen csökkent az orosz forrás, másrészt üzemzavar miatt mérséklődött az Egyesült Államok LNG-export kapacitása. Ennek következtében az európai következő havi termékárak közel 50€/MWh-val nőttek – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal júniusi gázpiaci riportjából.

A napi átlagos árszintek 12-13€/MWh-val növekedtek a hónapban, a legmagasabb érték a Közép-Európai Gáz Tőzsdén (CEEGEX) 140,77€/MWh volt, a záró árak 138,66-143,17€/MWh között alakultak. Az európai piacokon havi importforrások volumene az előző évinél 7%-kal alacsonyabban alakult. Az orosz források 61%-os csökkenését az LNG és norvég források sem tudták ellensúlyozni.

A hónap elején megszűnt az orosz szállítás Hollandiába és Dániába. Az Északi Áramlat vezetéken a hónap végére a májusi átlaghoz képest a szállítás 60%-kal csökkent. A Török Áramlaton egyhetes tervezett karbantartás miatt esett vissza a szállított volumen, havi alapon 27%-kal. A piacok beárazták az esetleges további orosz forráscsökkenés lehetőségét. A 2023. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül júniusban a szén euróban mért ára 4,06%-kal, a szén-dioxid-kvóta ára 6,95%-kal növekedett, ami az európai szénerőművek várható felfutását jelzi.

A magas árkörnyezetben a hazai felhasználás (3,9 TWh) júniusban az előző évihez képest 11%-kal csökkent. Az előző hónaphoz képest 8%-kal kevesebb importforrás érkezett az országba, de az export is felére csökkent, így a nettó kereskedelmi források volumene 3%-kal lett csak alacsonyabb. Az importnál nagyobb mértékben visszaeső fogyasztás lehetővé tette a betárolt mennyiség (6,4TWh) növelését, júniusban 9%-kal több gáz került a tárolókba, mint a megelőző év azonos hónapjában. A tárolók 27,17 TWh készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 40,1%-on állt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?